Евроизборите са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"С ГЕРБ си поставихме за цел да спечелим осем места в Европейския парламент. Това заяви председателят на СДС Румен Христов по Нова ТВ. Коментарът му идва часове, след като стана ясно, че формацията му ще се яви на предстоящия евровот, заедно с управляващата партия. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че СДС ще има поне едно избираемо място в листата за евроизборите. "Все още не сме готови с имена. В момента текат номинациите на отделните ни структури, но нямайте съмнение, че те ще бъдат знакови за СДС и за старата десница", коментира Христов. Той бе категоричен, че коалицията с ГЕРБ засега се сформира само за евроизборите, а по-нататъшното им партньорство подлежи на допълнително обсъждане. Среща по този въпрос вероятно ще се състои на 27 май. "Изборът ни в момента не е толкова емоционален, колкото рационален", коментира още лидерът на сините. Що се отнася до вижданията на ГЕРБ и СДС за развитието на Европа и европейския път на България, двете формации нямали никакви различия. "Европа е изправена пред предизвикателство на нарастващата роля на крайнолевите и крайнодесните, както и на евроскептиците", смята Христов. Той каза още, че партията му е критикувала градивно управляващите за някои техни действия и вероятно ще продължава да го прави." - в. "Труд".

"Изненадващо бившият външен министър, бивш евродепутат и изявен международник на БСП Кристиан Вигенин се оттегли от червената листа, въпреки многото номинации. Вигенин отрича този му ход да е свързан по някакъв начин с труса в партията от съботния пленум, когато социалистите се разделиха във вота за Елена Йончева и Сергей Станишев, но в крайна сметка избраха журналистката с двайсетина гласа преднина. Вигенин съобщи за решението си в писмо до всички социалисти в партията, в което обяснява аргументите за решението си да се откаже от Европарламента и да си остане народен представител у нас. Социалистът благодари на около 100 общински и районни организации, които са издигнали кандидатурата му. "Обръщам се и с думи на отговорност. След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България в следващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в Европарламента, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения", категоричен е соцдепутатът. Сред аргументите той изтъква, че има отговорности пред избирателите си в Ямбол, обещава да работи за успешната кампания на партията и не на последно място се извинява, че като вицепрезидент на ОССЕ има много ангажименти до края на тригодишния му мандат. "Не мисля, че е редно да бъдат изоставяни такива позиции, още повече, че #ОССЕ ще връща своето значение като организация, която осигурява диалог и допринася за мира в Европа и света", пише още в писмото до социалистите Вигенин." - в. "Стандарт".

"ДБГ се готвим за отделно явяване на европейските избори. Все още не мога да кажа в какъв точно формат, но няма да сме с "Демократична България", тъй като част от тях работят за капсулиране." Това заяви пред БНР председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев. Според него това избутало СДС към ГЕРБ и слага прът в колелата на демократичното обединение. Преди две седмици от движението издигнаха Димитър Делчев за водач на листата за европейските избори. "Не ни притеснява отделното явяване, тъй като имаме идеи, местни лидери и нови лица, които сме длъжни да покажем. Ще проведем с хората честен разговор за това как Европейският съюз може да бъде от полза на всички, а не на една тясна клика около управляващите. Как можем да имаме чист въздух като в Стокхолм, добро електронно управление както в Естония и качество на живот тук, подобно на това в Западна Европа", заяви Делчев. Той изрази съжаление за решението на СДС да се яви на европейските избори като част от листата на ГЕРБ. "Не разбирам как ръководството на СДС си легна като опозиционери и на сутринта се събуди като част от властта. Най-старата демократична партия, чиито идеи за демократичност и свобода и аз съм подкрепял, избра да стане част от модела на ГЕРБ, който гарантира на държавата вечен застой", коментира Делчев. ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. За това се разбраха лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов при преговори, проведени в централата на ГЕРБ тази сутрин. СДС ще получи две места в листата, като на избираемо място ще бъде Владимир Кисьов. Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол изпрати писмо до всички български партии членове на ЕНП (СДС, ДСБ, ДБГ, ГЕРБ) в което призова да се обединят на евроизборите. Призивът бе отхвърлен от ДСБ с основен мотив, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП. "С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори", гласи писмото на ДСБ до Жозеф Дол. В него се напомня и за проруския курс, който ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая "Скрипал" и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кьовеши за европрокурор..." - в. "Дневник".

Пенсиите остават сред актуалните теми на всекидневниците.

"Около 1.3 млн. пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за април, съобщава правителствената пресслужба. Допълнителната сума е в размер на 40 лв. и ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месеца е до 348 лв. включително, колкото е размерът на линията на бедност за 2019 г.
За изплащането на добавките правителството ще отпусне допълнителни 52.8 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г. Решението е факт след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов и вицепремиера Томислав Дончев. До нея се стигна, след като стана известно, че с новата формула за изчисляване на пенсията, която влезе в сила на 1 януари, индивидуалният коефициент на около една трета от кандидат-пенсионерите би бил по-нисък, отколкото по досегашните правила. За проблема се разбра от публикация първо на в. "Сега", а управляващите отрекоха да става дума за гаф. След разгарянето на темата в публичното пространство управляващите побързаха да съобщят, че ще има великденски добавки за пенсиите - информация, която обичайно се обявява малко преди Великден." - в. "Дневник".

"При толкова много промени и реформи в пенсионната система, въпреки желанието тя да е по-балансирана и никой да не е ощетен, очевидно в този процес понякога, надявам се неволно, се получават и дефекти. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че правителството няма да допусне никой да бъде ощетен. "Никой от пенсионираните вече лица няма защо да се притесняват или опасяват, че размера на пенсията ще бъде редуциран. По отношение на лицата, които предстои да се пенсионират, ако взети преди това решения предизвикат девиации, изкривявания, където те се чувстват ощетени, ще бъде направено необходимото и от страна на НОИ, и от страна на правителството, да не се стига до ситуация, където те да получават по-нисък размер на пенсията. Правителството няма да допусне никой да бъде ощетен", добави той. Относно енергийните проекти за България, Томислав Дончев каза, че "Турски поток" е в морската част на газопровода през Черно море на територията на Турция. Всъщност тръбите са две - едната е за "Турски поток", другата е за задоволяване нуждите на Турция. "Безспорно транзит на газ от където и да било носи приходи, той носи транзитни такси. България в момента е стартирала не един проект за разширяване на газопреносната си мрежа, като нашата идея е да бъдем отворени към всички възможности за транзит на газ, защото възможностите се променят. Газовата карта на Европа и на света в момента е много динамична. В средата на тази година трябва за започне да се изгражда интерконектора с Гърция. Та това е част от политиката ни - да разширяваме газопреносната си мрежа. Това са приходи от транзит, възможности за търговия - т. нар. хъб, но най-вече диверсификация, т.е. да имаме достъп до газ от различни източници", добави вицепремиерът..." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на Брезкит.

"Великобритания няма да напусне ЕС на 29 март без сделка, но и не съм готова да отлагам Брекзит отвъд 30 юни. Участие на страната в избори за Европейски парламент би подействало разочароващо и разделящо британците в момент, когато страната се нуждае от единство. Това посочи премиерът Тереза Мей в специално изявление от резиденцията си на "Даунинг стрийт". Думите ѝ бяха възприети като ултиматум към парламента в Лондон, че тя е твърдо решена в средата на годината страната да напусне ЕС - със сделка или без. Тя остро критикува Камарата на общините, че почти 3 години след референдума депутатите не успяват да одобрят споразумението, което е договорила. Мей каза, че е на страната на британците и изпитва огромно лично съжаление от това, че няма да има Брекзит следващия петък. " На обществото му писна от политически игри и депутати, които говорят единствено за Брекзит, а не за училища, болници и справяне с престъпността. Съгласна съм с тях и казвам, че сега е моментът да сложим край на това." Тя отново подчерта, че парламентът избягва да вземе решение - за напускане със сделка, без сделка или изобщо да не се напуска ЕС в противоречие с волята на британците, изразена на референдума от 2016 г. Внасят се безкрайни поправки и никоя партия не казва какво иска, допълни премиерът, снемайки от себе си отговорността за сегашната ситуация..." - в. "Дневник".

"Първи законови промени у нас заради Брекзит Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България, свързани с Брекзит. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше приет единодушно с 89 гласа "за". С измененията се урежда пребиваването на британски граждани и членове на техните семейства в Република България след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че са използвали принципа на реципрочността и предвидените процедури са идентични на тези, които ще бъдат приети за българските граждани, които пребивават постоянно на територията на Обединеното кралство. Предвидени са специални разпоредби за членовете на семействата на британските граждани. Когато правото на събиране на семейства не е упражнено, това ще може да стане от датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС до 29 март 2022 г., като условията са титулярят да е преминал успешно своята процедура по пререгистрация и семейната връзка да е била налична към 29 март т.г., посочи Ципов. Той отбеляза, че в същия срок ще могат да подадат заявления и британски граждани - членове на семейство на български граждани. Ципов посочи, че по отношение на тези процедури ще бъде извършена проверка за сигурност, каквато ще се извърши и от британските компетентни органи по отношение на кандидатите за получаване на статут в Обединеното кралство. Предвижда се измененията да влязат в сила от 30 март т.г. Ако се постигне съгласие за отлагане на датата на Брекзит, срокът за влизане в сила на измененията трябва да бъде променен, коментира Ципов. С промените в Закона за чужденците в Република България се урежда и статутът и пребиваването в Република България на непридружените деца-чужденци, чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България до навършване на пълнолетие. Предвидени са и разпоредби, с които се цели да се преустанови възможността за заобикаляне на закона от чужденци, които притежават виза за дългосрочно пребиваване и са представители на чуждестранни търговски дружества, регистрирани в Българската търговско-промишлена палата. Предвижда се ограничаване на броя на търговските представители до трима за всяко чуждестранно търговско дружество. БТПП своевременно ще уведомява дирекция "Миграция" при промяна в обстоятелствата по регистрацията на представителството. Изменя се и Законът за убежището и бежанците, като се ограничава прилагането на процедурата за събиране на семейства на бежанци само до лица, чиито семейни връзки предшестват влизането им на територията на Република България. Предложените промени са превантивна мярка срещу сключване на фиктивни бракове. Създава се и механизъм за установяване и констатиране на извършено нарушение и възможност за настаняване в център или помещение от затворен тип на чужденец, търсещ международна закрила в Република България и напуснал без разрешение определената зона за движение." - в. "Стандарт".