Ден преди изборите

 

"Дума":

ГЕРБ организира контролиран вот

 


ПП ГЕРБ организира контролиран вот от Македония в Благоевградско, заяви водачът на листата на Коалиция за България Корнелия Нинова след среща с жители на село Бело поле вчера. Според думите й над 3000 души с българско и македонско гражданство са се регистрирали в Благоевградска област. Нинова уточни, че хора от Петрич и Благоевград споделили с нея, че ГЕРБ е провела срещи в Македония и организира извозването на хора с двойно гражданство до урните в Пиринско, за да гласуват за тях. По думите й в Петрич ГЕРБ прикриват истинската си цел с ловен турнир, на който са поканени хора от Македония с двойно гражданство, като според петричани домакин на проявата ще бъде кметът на южния град Вельо Илиев.
Бойко Борисов губи подкрепа с всеки изминал ден, очевидно не му помага нито агресията, нито щедрите обещания за постове, които раздава. Действията, които той предприема, показват неговото безсилие. Призовавам по този повод тук да бъдат изпратени част от наблюдателите от Организацията за стабилност и сигурност в Европа, които са в България, и представители на медиите. Искам открити, честни и прозрачни избори в Пиринско, призова говорителят на БСП Нинова.
 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви вчера пред журналисти, че е необходимо премахването на двойното гражданство. Той каза това в отговор на въпрос как от ГЕРБ биха решили проблема с гласуването в чужбина. Всеки ще има право да избере на чия държава да бъде гражданин и да избира институциите там, добави Борисов. Чакам президента да каже защо се опорочават изборите, заяви той. Псевдомажоритарният вот е пряко насочен към ГЕРБ с цел да се откраднат поне 20 депутати, коментира Борисов. Президентът казва, че трябва незабавно да се направи правителство - как да се формира то, като се крадат депутатски места, които биха помогнали това да стане бързо, попита Борисов. По неговите думи от два-три месеца сегашното правителство не работи. За мен е цинично да се говори, че незабавно трябва да се направи правителство, ние от Нова година сме без правителство, коментира той.

 

 

"Труд":


Купуват гласове като за последно

 

Предизборните копки приключиха в петък, но предизборното купуване на гласове се вихреше и вчера. Като за последно.

Десетки сигнали, арести и проверки за купуване на гласове валяха от цялата страна. Партиите се напреварваха да се "топят" едни други за нечисти схеми преди вота.

От МВР и ДАНС бълваха данни за арестувани купувачи на съвести за вота. Почнаха и първите наказания. В Мизия например на съд по бързата процедура отива Венко Маринов, собственик на бакалия в ромския квартал. Той опрощавал по 20 лв. от вересиите на съкварталците си срещу вот за една от управляващите партии. Хора със списъци от имена, набор от чужди лични карти и пари в брой бяха арестувани в Перник, Ямбол, Плевенско, Роман и т.н.

Има опасност да бъдат отнети акредитациите на новата делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това стана ясно от думите на представителя на Полша в ПАСЕ Тадеуш Ивински вчера в София.Мотивът - ако наблюдателите на ПАСЕ за изборите у нас имат съмнения за легитимността на вота или има груби нарушения по време на гласуването. Смущаващ бил броят на хората, готови да продадат гласа си.

Като "за последно" преди вота вчера от цялата страна валяха сигнали за купуване на гласове, а от МВР, ДАНС и прокуратурата - обяви какво са свършили по постъпилите сигнали и колко души са задържани.

В град Пордим, Плевенско, вчера бяха арестувани двама младежи на 19 и 26 г. за купуване на гласове в близкото с. Згалево. У тях са намерени 28 лични карти на местни хора, на които обещавали по 20 лв., ако гласуват за дадена политическа сила. Според слуха в селото вотът трябвало да е за ЛИДЕР. От партията ден по-рано се оплакаха, че техен застъпник в Пордим бил тормозен от полицията. И двамата арестувани са криминално проявени и са им повдигнали обвинения за търговия с вот.

От заведение в ромската махала в Ямболвчера спецченгета са иззели списъци с имена и адреси на избиратели. Една бюлетина за определена партия вървяла по 30 лева, разказват местните хора. На евровота 1 глас бил с 5 лева по-евтин, но вървял и с почерпка.

В ПерникМВР и ДАНС разбиха фирма за търговия с вот. Задържан е 35-годишният И.М. Полицаите претърсили 2 адреса в града и открили списъци със 123 имена, срещу които били отбелязани конкретни суми. В дома на И.М. са намерени и иззети две компютърни конфигурации, списъци с дати и суми. В колата му пък имало тефтери с данни на хора. В града е задържан и 28-годишният В.С. Един от арестуваните е направил самопризнания за купуване на гласове.

Собственик на бакалия в ромската махала в Мизияпък опрощавал по 20 лв. от вересиите на съкварталците си. Условието било да пуснат бюлетина за една от управляващите в момента партии. Полицията задържала 61-годишния магазинер Венко Маринов. Иззели тетрадка с отчет и лични карти на роми. Маринов ще бъде съден по бързата процедура.

За търговия с гласове в Романса задържани две жени. В полицията бил получен сигнал, че те се качват в такси. Служители на МВР спират таксито "Дачия", в което се возят 50-годишната М.Н. и 46-годишната А.Г. У първата жена намират 25 лични карти и 360 лева. Двете твърдят, че са застъпнички на партия. В Първомай мизата за глас била 60 лв.

В Пловдив срещу осигуряването на 500 гласа общински служител е предложил да опрости суми, които пловдивчанин дължи на държавата. Случаят е в Районна прокуратура.

 

"Стандарт":

 

Списъци с ЕГН-та сред хероин за 5 млн.

 

ЕГН-та на изборни туристи лъснаха сред хероин за 5 млн. лева. Списъци с имената на 200 наши изселници в Турция и 50 кг дрога изловиха в кола антимафиотите на ГКПП-Капитан Андреево. Това съобщи вчера шефът на полицията в Хасково комисар Атанас Ненков. Книжата за покупко-продажбата на гласовете и дрогата са намерени в турски "Форд", спрян за митническа проверка в четвъртък вечерта. Освен имената, ЕГН-та и телефоните на хората в хартиите имало и печат на изселническата организация в гр. Гебзе. До имената имало и отметки с дати, сочещи кога трябва да влязат и съответно да излязат от България.
Атанас Ненков уточни, че изборните списъците са намерени при акция за проверка за хероин в автомобила. Наркотикът бил предназначен за страните от Европейския съюз. Той бил укрит под задните стелки в колата и в кухината за резервната гума. По цени на съдебната система стойността на изловената дрога е 5 млн. лв. Шофьорът на автомобила с инициали С.М., на 44-години, е задържан на място. Полицията в Перник пък разби фирма за купуване на гласове. Арестувани са няколко души, сред които и 35-годишният Иван Манов, за когото се твърди, че е шофьор на бизнесмена Петър Стоименов, с прякор Железара. Мъжът беше разследван за купуване на гласове и по време на евровота в циганския квартал Рудничар. Проверени са два адреса, на които са намерени и са иззети доста материали. Сред тях има списъци със 123 имена на хора с отбелязани суми, за които се предполага, че вече са изплатени, каза шефът на полицията в Перник Димитър Шереметев.

 

 

Криминално

 


"Стандарт":

Убитият Рачев с бизнес в Чикаго

Убитият в Шумен бизнесмен Румен Рачев (42 г.) имал бизнес отвъд океана. Справка в информационните системи показва, че той участва в девет дружества, които са регистрирани в София, а само две от тях в Шумен. В бизнеса на Рачев има външнотърговска дейност, посреднически, детективски, туристически и транспортни услуги. Негова фирма е описана като дъщерна на чикагска компания. Преди няколко години пък Рачев започва съдебни спорове с варненски холдинг заради кредити.
Наглото убийство на бизнесмена посред бял ден пред входа на болницата в Шумен шокира хората и блокира местни новинарски сайтове в петък. Жителите на града по кафета и градинки не спират да коментират версиите на първия показен разстрел в иначе тихия провинциален град под Илчов баир. Тройна съдебномедицинска експертиза е назначила шуменската прокуратура. Правят се множество балистични експертизи, разпитани са очевидци на убийството, заяви за "Стандарт" окръжният прокурор Ася Петрова. По неофициална информация криминалистите са изготвили и фоторобот на убиеца, тъй като в момента на разстрела на Рачев в градинката около МБАЛ-Шумен е имало най-малко 50 души. Със самия Рачев пък били съпругата му и тяхна близка.

 

 

Катастрофа

 

"Труд":


Ад на пътя край Свиленград

 

Седем души, между които четири деца, бяха жестоко премазани в кошмарен челен удар между миниван и автобус на главен път Е-80 между Любимец и Свиленград.

Кървавата катастрофа станала около 6,15 ч призори вчера , когато "Фолксваген Шаран" с немска регистрация предприел внезапно и рисковано изпреварване на движещото се пред него "Пежо". И двете коли пътували към Турция. Шофьорът на минивана Сонер Осман Калъч (39 г.) обаче не преценил разстоянието и се забил в сръбски автобус с туристи, връщащи се от курорта Мармарис за Белград.

Фолксвагенът летял с над 100 км/ч. И шофьорът му, и водачите на пежото и автобуса набили спирачки, но било късно.

"За миг миниванът се превърна в куп смачкани ламарини, а едно окървавено тяло изхвърча през прозорците и падна върху предния капак на пежото. Беше ужасно!", разказваха вчера ужасени пътници от сръбския автобус.

"Когато пристигнахме, беше като във военен филм - няколко трупа, между които и на деца, бяха пръснати по платното, все едно бяха поразени от избухнал снаряд", обясниха пред екипа на "Труд" и потресени от гледката полицаи.

"Рязахме с часове ламарини, за да изкараме всички тела. Бяха обезобразени и размазани", казаха служители на "Гражданска защита" и пожарникари, които също бяха на мястото на трагедията.