Споровете между БСП и ГЕРБ отново са сред водещите теми на всекидневниците.

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да подпише предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията, за които давността е изтекла. Причината - Нинова имала мандата на пленума на БСП да подпише такива предложения, но това не означавало, че поправките трябва да бъдат инициирани от ГЕРБ. На пресконференция на "Позитано" 20 днес лидерът на БСП обясни, че ДПС са отказали да подпишат предложенията на ГЕРБ. От своя страна депутатите от ГЕРБ са отказали да подпишат подобни предложения, които ДПС също обяви, че ще инициира. "Воля" пък никакви ги няма", каза още Нинова. Преди две седмици председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи на Нинова папка с проекта за промени в конституцията с предложение да ги подпише. Дни по-късно Нинова обяви, че ще стане съвносител на предложенията на ГЕРБ, но БСП няма да ги подкрепи. Мотивът бе, че те противоречат на принципите на европейското право, но лидерът на социалистите ще ги подпише като съвносител, защото според БСП това е акция, насочена срещу нея. Днес Корнелия Нинова обяви, че предлага да има лидерска среща на председателите на партиите..." - в. "Дневник".

"Нинова предлага лидерска среща за ревизия на прехода От утре всичко е бюджет за нас. Стартира второ четене на трите бюджета. По големия законопроект за бюджет сме направили 144 предложения между първо и второ четене, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. По законопроекта за държавното и обществено осигуряване сме направили 46 предложения и по законопроекта за бюджета на НЗОК, те са 17. Като това не са просто предложения за числа. Зад тях стои различната ни визия за България от тази на управляващите. Те предлагат повече пари в нереформирани системи, които ще изтекат без резултат. Философията на нашите предложения е повече пари в променени модели на здравеопазване, образование, данъчна система. Надяваме се от утре да имаме състезание на идеи, а не наддаване на числа. Втората тема - промяната в Конституцията. Както се знае, ГЕРБ събират подписи за промяна в Конституцията. Има предложение към нас. ДПС събират подписи за промяна в Конституцията. ГЕРБ са отказали предложението на ДПС, което е идентично с тяхното. ДПС не са подписали предложението на ГЕРБ. Обединени патриоти и ВОЛЯ ги няма никакви по тази тема, добави Нинова. Това наддаване - кой пръв и колко подписи ще събере, започва да изглежда несериозно.

Преходът. БСП е единствената партия, която на най-висшия си форум - Конгрес е давала оценка на прехода. Това се е случило на 8 май, 2016 г. Нито една от другите партии не е давала оценка на прехода..." - в. "Сега".

"Днес разбрахме, че Корнелия Нинова иска да правим някакви анализи. Напомням й, че НС не е аналитичен център, а законодателен орган. Ако имат предложения за законодателни промени свързани със силови групировки, кражби и престъпления, концесии, обявихме, че ще ги подкрепим, каквото кажат само да го внесат в подходяща юридическа форма. Само да ни го предадат в подходяща юридическа форма, годна за внасяне в НС. Анализи на прехода няма как да внесем. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг в Народното събрание... "Иначе можем да анализираме дълго, готови сме и да анализираме", каза той... "Отдаваме тези емоции на някаква тежка фиксация от страна на Корнелия Нинова към Бойко Борисов и от невъзможността й да живее без него", каза още депутатът от ГЕРБ..." - в. "Труд".

"ГЕРБ отхвърли искането на лидера на БСП да бъде организирана лидерска среща, на която да бъде направен анализ на българския преход от социализъм към капитализъм. "Днес разбрахме, че Корнелия Нинова иска да правим някакви анализи. Напомням ѝ, че Народното събрание не е аналитичен център, а законодателен орган. Ако имат предложения за законодателни промени, ние обявихме, че ще ги подкрепим, свързани със силови групировки, кражби, престъпления, концесии - каквото кажат, само да го предадат в подходяща юридическа форма... Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на заявката на БСП за внасяне на вот на недоверие към управляващите след окончателното гласуване на бюджета, цитиран от "Епицентър.бг". "Иначе можем да анализираме дълго, готови сме и да анализираме", коментира той. "Г-жа Нинова обяви, че имали Консултативен съвет, който ще пише текстове за целия Преход, до момента не сме получили никакви текстове", заяви Тома Биков. "На пресконференцията на БСП бяха хвърлени безпочвени твърдения и коментари по отношение на ГЕРБ", посочи той. "За това, че сме се молили за коалиция с БСП - обявихме, че няма да правим коалиция с БСП и ДПС преди изборите. За разлика от тях, които се гънеха и не можеха да кажат с кого могат да управляват", обясни Тома Биков. Той допълни, че държавата функционира и без Деница Златева като министър на Българското Председателство и Корнелия Нинова като председател на парламента. "Емоциите в БСП са предизвикани от "тежка фиксация на Нинова към Борисов и невъзможността ѝ да живее без него. До момента не сме получили предложенията им за ревизия на целия преход", съобщи Тома Биков. По думите му управляващите ще подкрепят разследване на концесиите, силовите групировки и "каквото те кажат", стига да е представено в адекватна юридическа форма. Също като Нинова и Биков коментира санкциите срещу Русия. Той подчерта, че позицията на ГЕРБ е "позицията на ЕС и НАТО"..." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов определи като политическа атака, конспирация и саботаж изравянето на павета по ремонтиращия се столичен бул. "Дондуков". Борисов отваря с гняв темата в края на правителственото заседание в сряда, става ясно от разпространената стенограма. Преди дни изпълнителят на ремонта "Трейс груп холд" обяви за провокативно премахването на павета в нощта на 23 ноември. На следващата вечер мъж отново бе заснет как вади павета. В неделя около 200 души, половината съветници и активисти от БСП, протестираха срещу кмета Йорданка Фандъкова. "Между другото, гледах клипа за протестърите, които изравят паветата по "Дондуков". Гледахте ли го? Облечен с жилетка като на работниците, за да не би някой, ако го види, да каже, че... Представяте ли си каква наглост е това, каква политическа атака - да отидеш, да разровиш готова улица, само за да можеш на другия ден да снимаш и да организираш протести. Смятайте какъв противник имаме срещу нас!", отсича Борисов. Фандъкова обяснява, че "това е престъпление, защото...", но премиерът я прекъсва с думите: "То, че е престъпление, е факт. Но каква деградивна мисъл трябва да имаш - сега да седнем да мислим и да отиваме да разровим нещо, да го направим така, че да уязвим на другия ден". И продължава: "Това са саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над сто години. Това е същността на действието - конспиративна, взривяват влакове, линии, мандри...". "Когато говори за БКП, Борисов да си извади партийната книжка от БКП и молбата за напускане от МВР, за да остане в БКП", отвърна по-късно Корнелия Нинова. "Очевидно Марковски (б.ред. - адвокатът на премиера по делата за клевета, които двамата с лидерката на БСП водят един срещу друг) го е научил вече как да говори така, че да не бъде осъждан. Не казва нищо конкретно като имена, партии, но прави внушения. Или да казва конкретно какво има предвид, или ще стане като с наркотрафикантите - ще се наложи да го казва в прокуратурата", закани се тя..." - в. "Стандарт".

Мораториумът върху включването на нови медикаменти в списъка на здравната каса също е сред актуалните теми на вестниците в сряда.

"Пациентските организации излизат на протест заради решението и догодина да са забранени новите лекарства, а Касата да покрива по-евтините, но не маркови генерични лекарства. Това стана ясно след приемането на бюджета за здраве на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси вчера. Пациентските организации също така са внесли писма до посланиците в България с искане на подкрепа. В официалното си становище от федерацията алармират, че промените в закона не само застрашават живота и здравето на хората с хронични заболявания в България, но и нарушават Конституцията." - в. "Стандарт".

"Пациенти се оплакват в ЕС от мораториума, касата уверява: никой не остава без лечение Ще загубят ли пациенти достъп до най-модерното лечение, ако касата въведе мораториум върху нови лекарства от 1 януари догодина. Български пациентски организации поставиха този въпрос вчера на чуждите посланици у нас. Очаква се тази седмица мораториумът да бъде окончателно приет с второто четене на бюджета за здраве за 2018 г. Писмо до дипломатите от ЕС срещу временната забрана внесоха от Българският пациентски форум и се събраха на протест пред мисията на Италия. Българите ще станат здравни мигранти - ще са принудени да търсят лечение в чужбина, обясниха от организацията защо се обръщат към дипломатите. Догодина касата ще продължи да заплаща всички терапии, които досега са били изцяло или частично финансирани от нея, реагираха веднага от НЗОК. Готвеният мораториум се отнася само за нови лекарства, както и за тези, които вече са включени в позитивния лекарствен списък, но реимбурсацията им трябваше да започне догодина, потвърдиха още веднъж от НЗОК. Според проекта те няма да се плащат 1 г., вместо тях касата поема лечение с генерични лекарства. Това според протестиращите е геноцид, защото голяма част от медикаментите са единствените, които помагат при някои групи заболявания като онкологични, белодробни, редки детски болести. Пациентите досега не са имали достъп и чакат т.нар. нови молекули, които са животоспасяващи, обясни Иван Димитров от пациентския форум. При подобен мораториум в Сърбия, който продължава 4 г., вече са се натрупали 400 иновативни препарата и сега касата там трябва да ги реимбурсира. Целта на подобни забрани е касата "да си поеме дъх", като за въпросния период не увеличава перото за лекарства, обясни по-рано шефът на НЗОК Камен Плочев. Животът на нито един пациент няма да бъде застрашен, още по-малко - да се засегнат здравето и животът на деца и пациенти с тежки заболявания като белодробните и онкологичните, категорични бяха вчера от НЗОК. 42% от парите за здраве у нас отиват за плащания към търговци и по този показател сме на 1-о място в ЕС, напомнят оттам. Мораториумът е крайна мярка, но генеричните лекарства като по-евтини осигуряват достъп до лечение на много повече хора - така председателят на УС на Българската генерична асоциация Николай Хаджидончев подкрепи идеята за временно замразяване на новите молекули. Според него обаче готвената забрана трябва да бъде последвана от цялостна реформа в здравеопазването..." - в. "24 часа".

"НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните. Това заявяват от НЗОК по повод днешния протест на Федерация "Български пациентски форум" срещу мораториума, приет на първо четене от депутатите, догодина Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща нови лекарства. Анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42 процента годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение, категорични са от НЗОК." - в. "Сега".

В. "Дневник" съобщава, че МВР проверява отряда за борба с тероризма:
"Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е назначил комплексна проверка в Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи БНР. Проверката е по сигнал на служители в отряда. Те са подготвили писмо, в което обвиняват командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения, лошо управление на спецотряда и използването на служебни ресурси за лични цели. Писмото е подписано от над 20 служители и е изпратено и до вицепремиера Красимир Каракачанов. В него те твърдят лоши практики в управлението на баретите, недобра кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношения и нарушаване на основните приницпи на работа в МВР. Георги Гайков оглавяваше отряда за борба с тероризма през 2014 година, когато при акция за обезвреждането на барикадирал се стрелец в Лясковец, загина командосът Емил Шарков, а трима бяха ранени. Гайков се смята за приближен до тогавашния главен секретар на МВР и настоящ ръководен кадър в партия "Атака" Светлозар Лазаров. Той беше назначен от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев през октомври 2013 година. В началото на втория кабинет на Бойко Борисов, Гайков е сменен от поста шеф на спецотряда. Трагичният инцидент от Лясковец е споменат и в писмото на баретите. "По негово време е и добилия печална слава случай "Лясковец", при който настъпиха тежки последствия и загуби не само за държавата, а и за служителите от отряда. Беше изгубен човешки живот и пострадаха 4-ма служители, като за взетите решения за смяна на ръководни служители, никой не се осмели да му потърси отговорност. Служителите пишат, че Гайков и негови приближени "извършват тотална саморазправа с неудобни служители". "Страхът и притеснението от реваншизъм и "изпадане в немилост" изцяло са превзели структурата ни, до степен, че служителите вече се страхуват дори да си разговарят по между си. Върху нас се упражнява се натиск, изразяващ се в поставяне на занижени оценки, противопоставяне на служители чрез несправедливо разпределение на допълнителни средства. за работа за специфични условия на труд, като служители, които не са приближени на командира на СОБТ биват лишавани от такова допълнително материално стимулиране, притискане на служители да пишат едни срещу други, отправяне на заплахи за премествания на служители в други структури или извършване на структурни промени и др. Толерират се служители с недостатъчна подготовка, единствено паради лоялност към командира и сляпо подчинение", пише още в писмото."