Конфликтът ГЕРБ-Първанов

"24 часа":

ГЕРБ отвръща на президента с импийчмънт до дупка

 

ГЕРБ няма да се откаже от намерението си да иска отстраняване на президента Георги Първанов и още следващата седмица започва събирането на нужните 60 подписа за стартиране на процедурата. Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов пред "Дарик".

Така той отговори на предложението на държавния глава за подновяване на диалога с правителството, ако управляващата партия се откаже от намерението за импийчмънт.

Цветанов цитира заглавието на "24 часа" от събота, че Първанов пожелава на Борисов да успее без Цветанов и Дянков. Според него подобно нещо не кореспондира с изразената позиция за успеха на това правителство.

 

 

Контрабанда

 

"Труд":

Канал за антики към Холандия пресече МВР

 

Съвместната операция на служителите от сектор "Трафик на културно-исторически ценности", колегите им от ОДМВР-Бургас и Агенция "Митници"-Аерогара София е проведена на 10 и 11 март, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на екипната работа е пресечен канал за износ на културно исторически ценности от България за Холандия. Спецполицаите засекли на софийската аерогара два пакета, адресирани до холандски гражданин. При проверка на съдържанието се оказало, че в тях има множество антични и средновековни предмети.

 

 

Чиновници с по-високи заплати от министри

 

"Стандарт":

Борисов: Министри, да ви сменя ли с чиновници?

 

Няма логика чиновниците да взимат двойно повече пари от министър. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на министрите от кабинета си, сочи стенограмата от последното правителствено заседание. Повод за изказването на министър-председателя става искане от министъра на културата Вежди Рашидов на чиновниците да се предложат по-високи заплати. В противен случай не искат да идват да работят при нас, обосновал се е Рашидов.  "Има служители, консултанти с 6-7 хиляди и в момента. Какъвто и да е този консултант, по-добре да взема консултанта за министър тогава, колеги!? Това означава, че вие предлагате експерти, на които да плащам по два-три пъти по-големи заплати от вашите. Тогава дайте ми експертите за министри. Значи те са по-ценните", отговорил Борисов.

 

 

150 000 работни места излишни в администрацията 

 


"24 часа":


Махнете 150 000 партизани!


Истинската реформа изисква да бъдат закрити десетките абсолютно излишни администрации, създадени, за да се наместят партийните партизани на тройната коалиция, казва в интервю за "24 часа" лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него става въпрос за 150 000 работни места.

Това бил по-добрият отговор за справяне с кризата вместо популисткия да се замразят заплатите на депутатите. Костов се обяви за намаляване на всички чиновнически възнаграждения.

 

 

Конфликт

 


"Стандарт":


Лили на изпит заради нотите

 

Знае ли Лили Иванова нотите? Това е въпросът! Последната дума ще има съдът. Композиторът Митко Щерев е подал иск пред магистратите, с който настоява примата да докаже пред специалисти може ли да чете партитури. Така авторът на култовата песен "Осъдени души" отвръща на удара на поп дивата. Лили Иванова съди Щерев за клевета. Искът е за 10 000 лева. Причината е статия в столичен седмичник. В нея композиторът твърди, че тя "не може да чете ноти", "пее на плейбек" и "на 80 ще си остане същата лъжкиня".

 

 

Обир

 

"24 часа":


Грабят 100 бона от банка, изпускат още толкова

 

Над 100 хил. лева ограбиха трима маскирани и въоръжени с автомат и пушка от клон на банка в столичния кв. Люлин. Бандитите обаче изпуснали други 100 хил. лв., заключени в инкасов автомобил.

Грабителите нападнали охранител на Прокредит банк, докато пренасял чувал с пари към инкасовия автомобил минути след 19 часа в петък.

Нападателите не случайно избрали края на последния работен ден за удара си, защото тогава от банката се изнасяли не само внесените за деня банкноти, а и всички оборотни пари, които служителите на трезора държали за всеки случай в клона си, разказаха запознати.