Предизборно

 

"Дневник":

 ГЕРБ поиска подкрепа без условия от сините

Един от най-интересните въпроси след евроизборите и преди гласуването за Народно събрание на 5 юли - как очерталите се два политически полюса ще използват коза "31 мажоритарни депутати", е на път да получи отговор. Докато ДПС ще играе за избраници на социалистите, в райони, където няма шанс за победа, вдясно вместо до общи номинации вероятно ще се стигне до ситуация, при която кандидати на ГЕРБ и "Синята коалиция" ще влязат в конкуренция.

Бойко Борисов във вторник даде да се разбере, че ще играе самостоятелно, а от десния съюз очаква единствено безусловна подкрепа. "Според мен този, който е победил в определен район, трябва да издигне кандидат и да иска от другите да го подкрепят. Ние с две ръце ще подкрепим кандидатите на "Синята коалиция" в районите, където те са спечелили", каза лидерът на ГЕРБ пред "Медиапул", давайки си сметка, че няма такова място. При този ход на кметската партия тя и десният съюз ще загубят над половината мажоритарни мандати, изчислиха от "Синята коалиция".

Във вторник след разбор на резултатите в неделя политическите централи, без да губят повече време, се захванаха да подреждат листите си и да подбират претендентите си в едномандатните райони. Крайният срок за регистрация на кандидатите е 13 юни. Макар от щабовете да не изтече информация за утвърдени вече имена и за междупартийни споразумения, се разбра, че преговорите са подновени.

Късно снощи трябваше да се срещнат лидерите на ГЕРБ и на десния съюз. Преди дни участник в преговорите от страна на "Синята коалиция" каза за "Дневник", че ще предложат на ГЕРБ примерно разпределение на мажоритарните кандидати - 8-10 да са на сините, а останалите - на Бойко Борисов. По-рано през деня обаче източник от ГЕРБ каза, че партията няма много основания да преразгледа намерението си да издигне самостоятелни кандидати във всички райони. "По-конструктивно е да се борим сами", добави той пред "Дневник".

 

"Новинар":

Готвят Евгения Раданова за мажоритарен кандидат на БСП

 

Състезателката по шорт трек Евгения Раданова е евентуалният мажоритарен кандидат на Коалиция за България в София област. Вчера по време на заседанието на Изпълнителното бюро на левите бяха обсъдени мажоритарните листи на червените. За евентуален кандидат за Видин беше спрягано името на бившия здравен министър Радослав Гайдарски. Финансовият министър Пламен Орешарски може би ще бъде номиниран в Бургас, а Анрей Пантев във Варна. Мажоритарните кандидати ще бъдат гласувани днес на заседание на Висшия съвет на партията.

 

"Труд":

400 лв. заплата обещава БСП, ако я изберат


Минималната работна заплата да стане 400 лв. ще предложи БСП в управленската програма, която обещава да изпълнява, ако спечели изборите. В момента най-ниското възнаграждение е 240 лв. Програмата предвижда и запазване на максималния осигурителен праг - 2000 лева. Идеите на БСП за следващия мандат ще бъдат представени в НДК пред синдикалисти и работодатели в петък. Вчера ги обсъди Изпълнителното бюро.

Днес трябва да ги разгледа и Националният съвет на БСП. Основните акценти в червената управленска програма са три - доходите, доплащания за земеделието и осигуряване на средства за разкриване на повече работни места в условията на криза. Социалистите не предвиждат промяна на данъчната система - обещават да не променят ставката на ДДС и да не отменят плоския данък въпреки натиска на електората. По-бедните симпатизанти на БСП скочиха срещу плоския данък, защото с въвеждането му беше премахнат необлагаемият минимален доход.

 

"Стандарт":


"Напред" пред разцепване


Резултатите от евровота разтресоха движение "Напред". Дни след изборите формацията най-вероятно отново ще се разцепи. Войводите от ВМРО по всяка вероятност ще се върнат под знамената на ЛИДЕР. Двете формации се разделиха преди изборите за Брюксел заради противоречия с чия регистрация да се явят. През цялото време обаче "лидерите" не отричаха възможността да се помирят предизборно с бившите си партньори.
Голямата бомба обаче се очаква да хвърли Любен Дилов-син, който не успя да се пребори за място в Европейския парламент. В момента неговото движение "Гергьовден" води усилени преговори със Синята коалиция за общо явяване на изборите, научи "Стандарт". Мълвата, която броди из партийните централи, за момента не е официално потвърдена. Факт е обаче, че Дилов не преговаря с бившите си партньори от ЛИДЕР. Все още не е ясно и накъде ще се насочат и останалите партньори от "Напред" - ЕНП на Мария Капон и земеделците на Личев.
"Лидерите" са категорични обаче, че ще се явят със собствената си регистрация и ще запазят номера си от евровота и за следващите избори. В момента обаче оттам усърдно преговарят с още политически партии за съвместно явяване.

 

Пак ни критикуват за корупцията

 


"Дневник":

Чуждите съветници на Станишев го засипаха с критики за корупцията

 

Малко повече от месец преди публикуването на мониторинговия доклад на Европейската комисия за България и на финала на мандата на кабинета "Станишев" бордът от чуждестранни съветници на премиера обяви, че ширещата се корупция и липсата на административен капацитет остават основни проблеми за страната.
По темата

Освен това те изрично посочват, че България е била приета неподготвена в ЕС, за да излезе от орбитата на Русия, и предупреждават, че завръщането й там е опасно за целия съюз. "Бъдещето на страната е заложено на карта", а тя още не е наясно каква роля иска да играе в Европа, допълват съветниците в доклад за състоянието на България в областите, наблюдавани от ЕС.

Текстът бе представен във вторник от председателя на борда - бившият френски министър-председател Доминик дьо Вилпен. В него се критикува формулата на тройната коалиция и се подкрепя отхвърленото от Брюксел искане на правителството за преосмисляне на мониторинговия механизъм.

Докладът съвпадна с новината, че Холандия отново е поискала от ЕК да задейства предпазната клауза срещу София и Букурещ в областта на правосъдието, а източници от Брюксел потвърдиха, че Швеция, която поема европредседателството от юли, ще настоява за много по-критична оценка за двете страни.

В документа премиерските съветници казват, че за първи път ЕС среща "такива значителни трудности" при интеграцията на страна членка и че е "време за решителни политици... които, без да изпадат в популизъм... са в състояние да доведат реформите до успешен завършек с ентусиазъм, решителност и честност".

 


"Стандарт":

Станишев с отчет за 4 г. мандат


Премиерът Сергей Станишев ще се отчете днес за свършеното от правителството. В анализа на мандата ще се включат още и вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Плугчиева, Даниел Вълчев и Емел Етем, съобщиха от "Дондуков" 1.
Междувременно председателят на Международния консултативен съвет към Министерски съвет Доминик дьо Вилпен размаха пръст, като призова да пришпорим реформите у нас. "Решението на Европейския съюз да интегрира България и Румъния беше добро и трябваше да бъде взето. То има своя цена. Трябва да осигурим начин, по който едно такова реформиране на манталитета, което обикновено отнема 50 години, да стане за 5-10 години благодарение на мобилизацията на различните политически партии и българските граждани", каза Вилпен.
След като се запозна с изводите на Международния консултативен съвет, премиерът Сергей Станишев отбеляза, че провежданите от правителството реформи не са спирали нито за миг и след членството на България в ЕС те вече дават своите резултати. Екипът на Вилпен съветва държавните институции да сключат национален пакт за нулева толерантност към корупцията.

 

Шефът на баретите подаде оставка

 


"Стандарт":


Секретарка събори шефа на баретите


Секретарка събори шефа на баретите. Командирът на най-силовото звено на МВР Георги Узунов хвърли рапорт за пенсиониране. Молбата му до вътрешния министър Михаил Миков да не ръководи вече Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) бе подадена официално вчера. В нея Узунов пише, че иска да се пенсионира, тъй като вече е събрал нужните точки и възраст за пенсия. Командосът е посочил като дата за освобождаване 1 юли т. г. МВР шефът Михаил Миков обаче категорично отказа да съобщи дали молбата на Узунов ще бъде уважена. Причината за това е започналата преди ден пълна проверка на поделението. В момента експерти от Инспектората на МВР проверяват работата на командира на отряда и неговите служители. Официално проверката се прави заради учение на баретите от миналата седмица. Тогава екипи от поделението провели планирано учение в столичния кв. "Дружба". Баретите трябвало да инсценират отвличане на човек и след това колегите им да го спасят. За целта командосите били длъжни да информират Столичната полиция и РПУ-то, което охранява района. Шефът им Георги Узунов обаче не направил това, твърдят от МВР. Когато учението започнало, уплашени от баретите столичани подали сигнал за отвличане в полицията. Веднага били изпратени униформени, които за щастие разбрали, че това са техни колеги, преди да предприемат атака срещу тях. "Можеше да се повтори инцидентът от кв. "Белите брези" и да се изпозастреляме. Слава Богу, че се размина", коментира случката офицер от Осмо РПУ. Ден след инцидента от поделението обяснили на ръководството на МВР, че учението в града, а не в поделението, било измислено от командос, заместващ и.д. командир на рота.
Покрай проверката за инцидента обаче от Инспектората на МВР ще проверяват и устните оплаквания на част от командосите за превишените права, които Георги Узунов е дал на секретарката си Калина Исаева. От разказите на баретите и серия публикации във в. "Уикенд" става ясно, че Калина е издавала заповеди от името на шефа си на останалите командоси. Колегите шеговито я наричат "сивият кардинал във Врана", коментираха барети. Те се оплакват от държанието на секретарката към тях. Заради това вече има подадени десетки рапорти за напускане от страна на баретите. В мотивите си те пишат и че поделението не се използва за акции. Според тях от половин година в МВР се водят разговори за разформироването му.

 

Злоупотреби

 

"Монитор":

Бивш шеф на агенция раздал 1,3 млн. лв. премии

 

1 320 326 лв. е похарчил през миналата година за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служители бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Емил Христов. Това сочат публикуваните в годишния отчет за дейността на институцията данни. Христов бе сменен през април със заповед на здравния министър Евгений Желев, който назначи на поста му шефката на кабинета си доц. Жасмина Мирчева.

Сумата изглежда доста голяма на фона на броя на служителите, които работят в агенцията. През първата половина на 2008 г. щатният състав е бил около 150 души, което означава, че всеки от тях е прибрал средно по около 9 бона от премии. Освен това, под управлението на Христов, материалното стимулиране набъбва драстично с всяка следващата година. През миналата разходното перо в бюджета нараства с 220 хил. лв., съпоставено с 2007 г., когато пък увеличението е двойно спрямо 2006-а и четворно спрямо 2005 г. Както "Монитор" писа преди година, похарчените за стимулиране на служителите в агенцията през 2007-а над 1,1 млн. лв. са почти двойно повече от отпуснатите за заплати средства. Тогава д-р Христов коментира : "Забих си го в г... с този отчет, който публикувах. Затова, че реших да се правя на прозрачен. 1250 лв. е средната заплата при нас. Като ни спрат премиите, 50% от служителите ще си тръгнат и аз ще съм първият. Аз раздадох 16,2 на сто премии, а ако бях раздал 40 на сто, щяхте да ме обесите сигурно на жълтите павета".

От отчета става ясно още, че само дирекция "Административно-правно и стопанско обслужване" в ИАЛ, която се състои от 27 служители, е погълнала за заплати и премии цели 2 240 033 лв. На практика излиза, че в административното звено получават средно годишно възнаграждение в размер на изумителните 83 хил. лв., или почти 7 бона месечно.

 

 

Затворник донася за програмата за защита на свидетели 


"Дума":

 

 "Къртица" в програмата за защита на свидетели

 

Таен агент на престъпния свят е разучил програмата за защитени свидетели на прокуратурата, обяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. "Къртицата" в системата е затворникът Ивайло Серафимов, който бе ключов свидетел по делото срещу Златомир Иванов-Баретата, но изненадващо се отказа от показанията си миналата седмица. Тогава престъпникът разказа, че бил притискан от Димитър Вучев-Демби да свидетелства. Според Кокинов обаче целта на Серафимов е била да разучи програмата за защита на свидетели и да донася информация на криминалния контингент. Очевидно срещу Серафимов е оказан натиск или му е предложено нещо по-приятно, бе коментарът на градския прокурор. Заради това, че се е отказал да свидетелства, на Серафимов ще му бъде потърсена съдебна отговорност за лъжествидетелстване. Николай Кокинов нарече случилото се "разиграване на прокуратурата", но не скри притеснението си, че този свидетел е успял да проникне в програмата на прокуратурата. Опитал се е да разузнае програмата, а след като я е разучил, се отказа от нея и започна да я критикува в медиите, добави Кокинов. Информацията, която Серафимов е успял да получи, ще бъде проучена и ще се вземат необходимите мерки.

 

In Memoriam

 

"Труд":

Издъхна Вера Мутафчиева


Почина акад. Вера Мутафчиева - един от класиците на българската литература, съобщи БГНЕС. Писателката, която навърши 80 г. на 28 март, издъхна вчера следобед в Правителствена болница вследствие на бъбречна недостатъчност.

Близките й са били до нея до последния й миг.

Вера Мутафчиева е историк, член на БАН. Дъщеря е на историка Петър Мутафчиев. Написала е над 30 романа, издадени у нас и в чужбина в големи тиражи. Сред най-известните й книги са "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане", "Бивалици", "Разгадавайки баща си" и др. Най-печатаният й роман в чужбина - "Случаят Джем", е преведен на 13 езика. Сценарист е на филма "Хан Аспарух".

Носителка е на Хердерова награда и на голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература. Мутафчиева е първият лауреат на националната награда "Паисий". Била е ръководител на Агенцията за българите в чужбина.

По изричното й желание Мутафчиева ще бъде кремирана.