Глобата, наложена на България заради газовия монопол е водеща тема за вестниците във вторник.

"Европейската комисия наложи глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро. Глобата на ЕК е наложена на БЕХ, неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и друго негово дъщерно дружество за газова инфраструктура - "Булгартрансгаз".
Точната сума на глобата е 77 068 000 евро, предаде news.bg.
Причината за глобата - блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
В решението на ЕК се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България.
Друго заключение на ЕК гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ." - в. "Сега".
"77,068 млн. евро глоба наложи в понеделник Европейската комисия на БЕХ, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" по газовото дело по сигнал на Сашо Дончев от "Овергаз". Санкцията е заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, се казва в официалното съобщение на комисията. Наказателното производство срещу България започна през 2011 г. В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че от 2015 г. се водят разговори с ЕК. Българската страна се е надявала да се постигне споразумение. От Брюксел настоявали в "Булгартрансгаз" да влезе чуждестранен оператор, тоест дружеството, което държи газовите тръби, да бъде приватизирано. Това за България и за българското правителство е неприемливо, каза Петкова... Очаквало се е глобата да е 330 милиона евро, сега тя е 77 милиона. Така че наложената санкция е по-малка, отколкото сме очаквали, каза Иванов. Как ще се разпределят сумите между трите дружества, ще се решава допълнително. В понеделник комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България в съответствие с целите на енергийния съюз." Петьо Иванов обаче заяви, че българските потребители не са били ощетени. И не е съгласен, че дружествата в холдинга са злоупотребявали с господстващо положение." - в. "24 часа".

"Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което тя налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро, и с нашите правни консултанти ще решим какво да правим, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. От думите й се разбра, че ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. "През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси", посочи тя. Пресконференцията беше по повод решението на Европейската комисия да наложи над 77 милиона евро глоба на Българския енергиен холдинг и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради това, че са злоупотребявали с господстващото си положение и са пречили на частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен. Делото е по жалба на "Овергаз". Делото се води поне осем-девет години. Разговори са водени на различно ниво, включително политическо, и ние искахме споразумение с ЕК, като смятахме, че има всички основания за това. За съжаление споразумение няма, посочи Петкова. Основните причини били становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, каза Петкова. Това обаче за нас е "червена линия", която ние не можем да прекрачим - това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност, посочи министър Петкова. Това е неприемлив вариант, потвърди тя. Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансовите интереси на фирмите. Глобата е за период от четири години и половина, който беше съществено намален от първоначалния период за извършено нарушение от над осем години. Размерът на глобата също е съществено намален от първоначално търсения, уточни Петьо Иванов, директор на БЕХ." - в. "Дневник".

Новината, че ски легендата Мрак Жирардели е собственик на "Юлен" също е сред топ темите на всекидневниците.

"Световната ски легенда Марк Жирардели притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед" - компанията, която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Оригинала на документа, който доказва това, Жирардели показа в понеделник на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов. След срещата на 4-мата новината бе съобщена от пресцентъра на екоминистерството. Въпросът за собствеността на концесионера на "Ски зона Банско" е бил поставен от министър Нено Димов заради обществения интерес и във връзка с развитието на курорта Банско. Жирардели е упълномощил изпълнителното ръководство на "Юлен" АД да води преговори за изменение на настоящия концесионен договор за ски зоната. Адвокатът на дружеството Петър Петров разказа пред "24 часа", че една от целите на срещата всъщност е била Жирардели да се запознае от първа ръка с водените преговори между "Юлен" АД и екип на МОСВ за предоговаряне на условията на концесионния договор за "Ски зона Банско". "Миналата седмица ръководството на дружеството - аз и изпълнителният директор Мая Христоскова, имахме само уточняване на рамката на преговорите, но по същество те започват сега. Г-н Жирардели ни упълномощи да ги водим, вероятно до края на настоящия зимен сезон, който е в средата на април, ще сме готови", уточни Петров. Става въпрос за неяснотите в концесионния договор, подписан още през 2001 г., по отношение на границите на ски зоната, както и за необходимостта от увеличение на концесионното възнаграждение от страна на "Юлен" АД..." - в. "24 часа".

"На среща с трима министри Марк Жирардели се представи за 100% собственик на "Такс сървисиз лимитед", която от своя страна е мажоритарен собственик на "Юлен". Това съобщи екоминистерството днес. Петкратният носител на световната купа по ски алпийски дисциплини до онзи ден се представяше само като посланик на Банско по света. Ето съобщението на МОСВ по въпроса: "Министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов се срещнаха с Марк Жирардели в Министерството на околната среда и водите във връзка с развитието на ски зона Банско. Марк Жирардели беше придружен от адвокатите на "Юлен" АД. На срещата бяха обсъдени концесионния договор за ски зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта. Министър Димов обясни на Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство. На срещата беше поставен въпросът за собствеността на "Юлен" АД. Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско, Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско. Всички участници в срещата категорично заявиха, че зимният туризъм има бъдеще в България и трябва да се развива". В събота, на откриването на зимния сезон в Банско Жирардели поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско. 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт. "И в навечерието на новия сезон много мои приятели от чужбина не спират да ме питат защо все още в Банско няма втора кабина", каза той. Скиорът е почетен гражданин на Банско и посланик на града, а една от пистите в курорта носи неговото име. Новината, че Жирардели е собственик на "Юлен" поставя в интересна светлина изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, че знае кой е собственик на фирмата, но не може да си спомни името. "Знаем кой е реалният собственик на "Юлен". Не мога по памет да кажа, но щом искате, ще го обявим", каза Цацаров в края на ноември в шоуто на Слави. Миналата седмица "Сега" отново попита прокуратурата и екоминистерство кой е собственик на "Юлен", но нито едно от двете ведомства не отговори. В същия контекст в началото на годината премиерът Бойко Борисов обяви, че всеки в държавата знае, че Цеко Минев е собственик на "Юлен", но самият Минев го опроверга." - в. "Сега".

Цената на водата също е сред тематичните акценти.

"Да не се повишава цената на водата поискаха омбудсманът Мая Манолова, потребителски и граждански организации на днешното обществено обсъждане на поредното увеличение на ВиК услугите от 1 януари. Мотивът - лошото качеството на питейната вода, големите загуби и неремонтираната мрежа. Недоволни граждани се опитаха да щурмуват входа на КЕВР с искане техни представители да бъдат допуснати до заседанието. Протест посрещна участниците в общественото обсъждане на подготвяните нови, по-високи цени на водата. Недоволните поискаха среща с председателя на КЕВР Иван Иванов. След като това не стана, се опитаха да нахлуят със сила на заседанието, но бяха спрени от полицията Представители на 13 водни дружества участваха в обсъждането на новите ВиК цени, предвиждащи поскъпване на услугата в 27 града, най-драстично в Добрич, Враца и Варна. Омбудсманът Мая Mанолова се обяви против. Мая Манолова, омбудсман: "Това увеличение на цената на водата не е справедливо заради липсата на социална поносимост. Липсва подобрение на качеството на водата, липсват подобрение по показателите на загуби на вода, липсва реално извършени инвестиции на качеството на услугата." Омбудсманът призова за преразглеждане на бизнесплановете на ВиК дружествата и определяне на нова социално поносима цена. От Федерацията на потребителите поискаха и ВиК дружествата да минат на лицензионен режим, за да има по-ефективен контрол на сектора. Емил Георгиев, Федерация на потребителите: "Като основният показател ще бъде качеството на водата, отговорност за течовете, отговорност за кражбите, а не само разходите, които те правят." Областният управител на Шумен беше категоричен, че не може да се повишават цените, след като в региона водата за бита била непречистена. Стефан Желев, областен управител на Шумен: "През последните 15 месеца цената на услугата се повиши драматично, без потребителите на "питейна" вода да получават по-добра и качествена услуга, тъй като водата, която се подава към потребителите, е поливна." От ВиК дружествата поискаха допълнително увеличение в цената на водната услуга, оправдавайки се с инфлацията и повишаване на работната заплата от 1 януари. Валентин Вълканов - ВиК-Варна: "Хората искат да се повишава стандартът, да се повишават нивата на услугите. Това не би могло да стане без увеличаване на цените." От КЕВР заявиха, че не могат да замразят цените, тъй като те вече са утвърдени с бизнесплановете на ВиК дружествата и са получили одобрение от общините и областните управи..." - в. "Стандарт".

"На 28 декември Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание ще вземе решение за цената на водата, валидна от 1 януари. Най-голямо поскъпване е предвидено в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1.5 процента. Днес бе проведено обществено обсъждане на предлаганите по-високи цени. Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат жителите на Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга "пречистване на вода". Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени - около тази теза се обединиха неправителствените организации, които участваха в обсъждането, съобщи БНР. Омбудсманът Мая Манолова поиска да бъдат преразгледани бизнес плановете на компаниите и да бъдат изготвени ясни критерии за социална поносимост на цените на водата. На противоположната позиция застанаха ВиК дружествата, които подкрепиха предстоящото поскъпване. Само от ВиК - Шумен, поискаха цените да останат непроменени, докато в града не заработи пречиствателната станция. Час преди комисията да започне заседанието си, пред сградата й се събраха на протест двадесетина граждани, предимно в пенсионна възраст. Членове на регулатора отново настояха да се въведат помощи за социално слаби заради поскъпването на водата. "Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право", обяви Ивайло Касчиев, директор на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в комисията. В същото време в края на седмицата той обяви, че анализ на комисията показва, че течовете във ВиК мрежата продължават да растат, но дружествата не могат да бъдат глобявани за ненаправените инвестиции, с които те мотивират искането си за поскъпване на водата." - в. "Дневник".

"През годините ВиК мрежите не са поддържани адекватно, в следствие на което не работят качествено и често аварират. Това налага и повече инвестиции от страната на ВиК операторите. Това заяви по БНТ Ивайло Касчиев, директор на Дирекция ВиК в КЕВР, по повод поскъпването на водата от 1 януари. "Тези цени са одобрени с решения на КЕВР за петгодишните бизнес планове на ВиК операторите. КЕВР няма право едностранно да преразгледа вече одобрен бизнес план. Това, че хората не приемат за справедливи тези цени, не е основание да спре одобрението на тези бизнес планове", каза Касчиев. На въпрос дали държавният регулатор защитава интересите на потребителите, Касчиевм се аргументира с това, че КЕВР следи в тези бизнес планове да не се включват необосновани разходи. "Над 60% общо за сектора са загубите на вода в България, при някои оператори стига и до 80%. За да се предотврати това, трябва ноу хау, ново оборудване, подмяна на водопроводи"... Цените са такива, каквито са, те са одобрени в бизнес плановете, заяви в заключение представителят на КЕВР." - в. "Труд".