Добавки.

"Сега":

Горанов: Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите

Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите, каза финансовият министър Владислав Горанов в КНСБ, където представи бюджет 2019 на синдикалистите. Решението трябва да стане окончателно ясно до средата на ноември, тогава ще се обявят и условията. Според Горанов това е реалистично предвид реализираните икономии.

"За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в управлението на Бойко Борисов", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът постигна голям пробив - управляващите прегърнаха искането му за 3000 лв. максимален осигурителен доход, ще има и увеличение на бюджетните заплати, а за учителите са предвидени 20%.

 

Симеонов.

"Монитор":

Опозицията не иска Симеонов начело на съвета за хората с увреждания

Опозицията, в лицето на БСП и ДПС, както и "Воля" и "Атака", не искат вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Само преди ден социалната комисия в НС одобри новия закон за хората с увреждания, в който е записано съвета да не се огласява от министър, а от вицепремиер. В случая ресорният вицепремиер е именно Валери Симеонов.

Според ДПС обаче това е скандално. Хасан Адемов , който оглавява социалната комисия в парламента, от ДПС ще предложи между двете четения на закона в парламента да се върне сегашната ситуация, в която социалният министър да е начело на съвета - Бисер Петков. Няма нищо ново в профила на Симеонов, напомни Адемов и обясни, че ДПС още от самото създаване на правителството е против участието на националистите в него. Дали ДПС ще предприеме действия след отказа на Симеонов да даде оставка, ще стане ясно след заседанието на Централния съвет в петък.

 

Ремонт.

"Дума":

МО заобикаля парламента за ремонта на Су-25

Министерството на отбраната е готово да похарчи над 310 млн. лв. за ремонта на старите бомбардировачи Су-25 без огромния разход да е одобрен от парламента и при странна процедура. Военното ведомство е одобрило офертата на единствения допуснат участник в конкурса - беларуския "Авиоремонтен завод 558", Баранович. Предложената цена за ремонта на 14 самолета Су-25 е 132,485 млн. евро без ДДС, или общо над 310 млн. лв., и значително се различава от заложената в тръжната процедура прогнозна цена - до 41 млн. евро без ДДС.

Според закона поръчките на МО над 100 млн. лв. изискват санкция на НС, а тези над 50 млн. лв. се одобряват от МС. Военният министър Красимир Каракачанов обаче не вижда нищо съмнително в поръчката.

 

Предложение.

"24 часа":

ГЕРБ предлага до 5 години затвор за тормоз над жена в семейството

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предлага ГЕРБ с промени в Наказателния кодекс. Мерките важат за съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала.

Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 г. или пробация.

Домашното насилие е условие за по-тежко наказуемост, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Време е държавата да извади сопата, предлагаме широка защита на жени и деца срещу домашното насилие и всички видове насилие срещу тях, обясни парламентарната шефка Цвета Караянчева. И обясни, че има личен ангажимент към този законопроект.