Изборен кодекс.

"Монитор":

Решено: Ако не гласуваш два пъти, отпадаш от списъците

Народните представители разписаха окончателно в Изборния кодекс санкцията, според която ако гражданин не гласува на два поредни вота от един и същ вид, ще бъде заличаван от избирателните списъци. „За“ бяха 111 депутати, 5 бяха „против“, а 6 се въздържаха. Извинени ще бъдат пътувалите в чужбина, които представят документ, че са били зад граница. Няма да бъдат санкционирани също лицата с увреждания, както и хората над 70-годишна възраст.
„Такова наказание ще доведе до последваща намаляваща активност. Такава липса на смисъл не съм виждал последните 25 години. Промяната води до обратното на целта на задължителното гласуване“, коментира Йордан Цонев от ДПС решението за дерегистрация. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ отново подчерта, че е противоконституционно да се задължат гражданите да гласуват. "Заличаването ще бъде излишно канцеларско упражнение, без реален ефект“, коментира от своя страна Таско Ерменков от БСП. Той разкритикува и предложенията за стимулите, които по думите му предвиждали „купуване и продаване на гласове от правителството на България- намаляване на данъците, томболи и всякакви стимули". Настимир Ананиев от РБ пък каза, че на практика нито имало реално задължително гласуване, нито реални санкции.

 

Пенсии.

"24 Часа:":

Горанов: Само общ пул може да дава втора пенсия до живот

Създаване на общ пул, в който да влязат личните партиди на осигурените в пенсионни фондове, за да се гарантира изплащането на пожизнена втора пенсия и наследяване на остатъка от личните партиди, но при определени условия.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предложи в петък финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът предвижда хората, чиито натрупани средства не могат да осигурят пенсия в размер на поне 40% от социалната, да получават парите си накуп или разсрочено след пенсионирането. Тези, които са натрупали средства, позволяващи пенсия в размер от 40% до 100% от социалната пенсия, задължително ще се прехвърлят в общия пул. Остатъкът над 100% може да остане в индивидуалната партида и за неговото изплащане ще има възможност за избор.

 

Концесии.

"Дума":

От затвори до музеи - на концесия

Ако бъде приет новият Закон за концесиите, управлението на музеи, културно-исторически обекти, социални услуги и дори затвори ще може да се дава на частни компании. Проектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 3 май. Мотивите към проектозакона са подписани от Бойко Борисов.
В проекта са записани три вида концесии - за строителство, за услуги и за ползване. За ползване ще се дават спортни зали, музеи, туристически атракции, общински паркове, спирки на градския транспорт, и само при тях е фиксиран максимален срок до 25 г. Останалите два вида вече бяха определени като "вечни". Според експерти с този проект се дава възможност за разпродажба на публични активи.

 

Пожарът.

"Труд":

Машини на 70 години подпалили “Арсенал”

Машините в цеха за барут във военния завод “Арсенал”, където двама души намериха смъртта си, са поне от времето на Втората световна война. Неизправната остаряла техника, а не човешка грешка вероятно е довела до трагедията, посочиха пред “Труд” работници от оръжейницата.

По думите им загиналият зам.-директор Върбан Пешков, на 53 г., както и 41-годишният монтьор с опит Румен Райчев едва ли са допуснали пропуск в работата си.

 

Образование.

"Сега":

"Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" отпадат от учебните програми

Тотално разместване на литературни произведения, добавяне на нови автори и по-малко български творби очакват родните гимназисти в следващите няколко години. Това показват черновите на новите учебни програми по литература за 3-ти, 4-ти, 7-и, 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, публикувани вчера от просветното министерство.

"Вариантите се публикуват сега в отговор на искането на учители, социални партньори, родители и издатели да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети. Същинското обществено обсъждане ще започне, когато се публикуват проектите за учебни програми за тези класове", застраховаха се от ведомството на Меглена Кунева, уточнявайки, че това ще стане в началото на 2017 г.

До момента са утвърдени нови учебни програми за пет класа. От тази есен новостите влизат в сила за първи и пети клас, макар и със старите учебници. Учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас следва да се образоват по нови програми от учебната 2017/18 г. За останалите класове промените влизат поетапно - за 3-ти, 7-и и 9-и клас - през 2018/19 г., за 4-ти и 10-и клас - през 2019/20 г., и т.н.