24 часа

Грипът удря след празниците с два щама

В България грип още не е доказан. Отделни случаи е възможно да се появят около празниците, но според епидемиолозите това е малко вероятно. Очакванията са болните да започнат да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата - на училище и детска градина, и има по-голямо струпване на хора в затворени помещения.

"Преди 3 седмици грип се беше появил в Албания, но засега няма епидемиологично разпространение, а само единични случаи. В момента грип има в скандинавските страни и най-западната част на Европа - основно Португалия. Засега няма изявена тенденция на конкретен щам, който да циркулира там, защото се доказват и H3 и H1 (ваксиналните щамове на тези вируси са съответно "Канзас" и "Бризбейн" - б.а.). Не можем да прогнозираме с точност за у нас, защото не знаем как ще тръгне в Европа. В южните щати на САЩ например разпространение на грипната епидемия има още от октомври и там доминират вируси от група Б, които предизвикаха епидемията тук преди 2 години", обясни пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Все пак по-вероятно е у нас превес да вземе "Канзас", но и срещу него, и срещу "Бризбейн" българите имат изграден някакъв имунитет, защото с подобни на тях вируси вече сме се срещали.

"Канзас" беше нов за страната ни преди 2 години, но с подобни на него и на "Бризбейн" вируси възрастните вече са се срещали. За "Канзас" конкретно всички хора над 20 години са имали досег и не очакваме нещо напълно различно", каза още проф. Кантарджиев.

Труд

Убиецът на Самоковеца - свободен окончателно

Холандският наемен убиец Ервин Векер, който застреля наркобоса Косьо Самоковеца и рани манекенката Цеци Красимирова на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам, вече може да пътува по света. Той беше освободен от затвора "Хеерхюговард" на 22 май 2014 г., където излежаваше 15-годишна присъда да убийството на българина, но беше оставен на "пробация" за 5 г. и получи забрана да напуска Холандия през този срок. Той вече изтече и Векер е получил личните си документи, които досега бяха в полицията.

13 години след убийството на Константин Димитров - Самоковеца все още не е ясно кой е поръчал разстрела на краля на контрабандата. Куршумите го застигат на площад "Дам" в Амстердам, където току-що е купил диамантено бижу на любовницата си Цеци Красимирова, за да є предложи брак. Косьо е женен и дори чака бебе, но твърдо е решил да се разведе и да свърже живота си с манакенката. Килърът обаче ги чака пред луксозния магазин и когато двамата излизат, засвистяват куршумите. Самоковеца е застрелян на място в главата, рикоширал куршум се забива в лицето на Цеци. Убиецът е задържан почти моментално. На мястото има таен холандски агент, който следи Косьо. Той вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и влиза в ресторант. Там го и задържа.

Монитор

МВР, АПИ и пожарната с единен център за безопасност на движението

Идеята за Националния координационен център е на едно място да работят институциите, които имат отношение към контрола по пътищата и дейностите, свързани с пътната безопасност, обясни при представянето вътрешният министър. В него съвместяват усилията си МВР, АПИ, пожарната служба, ДАИ. Идеята е да се получава бърза информация, за да се намалят щетите, посочи Маринов. Освен това центърът има достъп и до всички пунктове, които извършват годишни прегледи на леки и тежкотоварни автомобили, следи се къде се провеждат ремонтни работи.

Центърът е отворен както за гражданите, така и за медиите.

В момента, в който се получи сигнал на тел.112, той постъпва веднага в координационното звено, информира Младен Маринов.

От началото на годината са загинали 594 души, а са ранени 8100 граждани, съобщи от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Сега

Двама министри са заплашени с до 12 г. затвор заради водната криза в Перник

Тежкият режим на водата, който изкара жителите на Перник на протести, е следствие на безхаберието на двама министри - на околната среда и водите и на регионалното развитие. Това установи Районната прокуратура в Перник и препрати преписката на Специализираната прокуратурата, която е компетентна да разследва престъпленията по служба на хората на висши ръководни длъжности. Постановлението, с което "Сега" разполага, е от 10 декември. В него министрите, виновни за кризата, не са посочени поименно.

Специализираната прокуратура съобщи, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за безстопанственост. Ако бъдат признати за виновни, министрите могат да получат от 3 до 12 г. затвор за безстопанственост.

Капитал дейли

Походът на електробусите

Още от следващата година в 10 от големите градове в страната ще започнат да се движат стотици електрически автобуси. С това България ще изпревари редица западни държави, но не защото е много по-далновидна в екополитиките или защото другите не могат да си позволят подобна инвестиция. Причината е повече от прозаична и е свързана с проблемите при управлението на евросредствата - след като стана ясно, че парите за ВиК проекти по оперативна програма "Околна среда" няма да могат да се усвоят навреме, още тази пролет екоминистърът Нено Димов реши да пренасочи част от тях към други мерки. В случая общо 510 млн. лв. отидоха за справяне с мръсния въздух чрез закупуването на електрически автобуси, трамваи и тролеи.

На пръв поглед това е добър подход, тъй като би следвало да намали замърсяването на въздуха в градовете от обществения транспорт. Но в действителност схемата е избрана заради това, че е най-лесният и бърз начин за усвояване на европейското финансиране - не изисква проектиране, строителство, надзор и т.н., а само подбор и доставка.

Дума

На 26 април социалистите пряко ще изберат лидера си

На 26 април 2020 година ще се проведе пряк избор за нов председател на БСП. Това реши Националният съвет на партията, който прие правилата за избор на председател. Ако има балотаж, той ще бъде на 3 май.

"За" правилата гласуваха 87 членове на Пленума, без "против" и с 2-ма "въздържали се".

За първи път всички членове на партията ще могат да участват пряко в избора на председател. Бе одобрен и съставът на Централна комисия по провеждане на избора. Неин председател ще е Емил Войнов.

По Устав мандатът на председателя на партията е 4 години и към 2020 г. изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе избрана да оглави БСП на 8 май 2016 г. по време на първото заседание 49-тия конгрес на партията. След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП. Това ще се случи за първи път в историята на партията. Именно за това са необходими и правила за вътрешнопартийния избор.

Стандарт

Близнашки с нова идея за независимия прокурор

Има много лесно и елегантно решение по казуса с независимия прокурор, който трябва да разследва главния. Това заяви професорът на конституционно право Георги Близнашки по България он еър. Този човек не трябва да е постоянно действаща фигура, а ще работи, ако възникне ситуация, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще представя резултатите от разследването пред прокурорската колегия. Това може да се стане с промяна в НПК, не е необходимо да се опира до Конституцията, обясни Близнашки. Той даде за пример подобни структури в европейските държави.

Близнашки отново заяви, че създадената ситуация благоприятства кръговете, които искат да няма силна прокуратура. Заяви още, че главният прокурор не е престъпник, а достоен човек с дълга кариера в съдебната система и е доказал, че е достоен да заеме тази позиция.