Бюджетен дефицит

"Монитор":


Хазната празна, Бойко вика Станишев

 


Дупка от 550 млн. лева е зейнала в държавната хазна през юли, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството вчера. Заради рекордния дефицит той покани предшественика си Сергей Станишев да броят заедно парите в главната сметка на България за 2009 г.

"Още днес в Министерството на финансите да се изясни кой е крив и кой е прав", заяви Бойко Борисов. Той разпореди финансовият министър Симеон Дянков да повика и Пламен Орешарски. Поканата към бившите държавници дойде след твърдения, че кабинетът "Станишев" е оставил "добро финансово наследство".

"Тъй като се появиха спекулации, нека в присъствието на медиите хората, които са работили за Орешарски, да покажат дефицита, който сме заварили. В присъствието на всички да видим цифрите и резултатите", поиска премиерът. По адрес на Станишев той допълни: "След това приказките пред Брюксел: "Моля, другарко, Бойко ме бие" няма да важат".

 


"Дневник":

Бюджетният дефицит лъсна и официално

 


В България вече и официално има бюджетен дефицит. Това става ясно от данните на Министерството на финансите, според които държавните финанси само за юли са на минус 556 млн. лв. Така са похарчени и последните 183 млн. лв. от оперативния резерв на правителството (натрупан най-вече заради януарския излишък от 906 млн. лв.). Сметката показва, че консолидираният бюджет от началото на годината е с недостиг от 372 млн. лв.

Заради сериозното превишаване на разходите над приходите (нещо, за което анализатори неведнъж предупредиха, че носи сериозни икономически рискове), в последните си дни кабинетът "Станишев" е използвал пари и от фискалния резерв. Данните сочат, че след като в края на юни размерът му беше 8.26 млрд. лв., към 31 юли той е 7.7 млрд. лв.

 

Злоупотреби

 

 

"Стандарт":

Един милиард отиде в канала

 


Един милиард лева тече в канализацията на малки селца и паланки. 1000 проекта на стойност от половин до четири милиона лева са били одобрени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството и от еврофондовете. "Ако не бяхме спрели сега финансовия теч, сумата със сигурност щеше удари седемте нули", коментира новият екоминистър Нона Караджова. 720 млн. лева от бюджета вече са изхарчени през последните четири години за канализация на малки населени места, допълни екоминистърът. Само 1% от тези пари, дошли от бюджета, са отделени за пречиствателни станции в големи градове с над 10 000 жители. Тях обаче по европейските директиви трябва да построим до края на идната година. Останалите 99% от средствата са за ВиК обекти предимно в села.

 


"Монитор":

BG ОЛАФ поема еврофондовете


Български вариант на европейската служба за борба с измамите с европари ОЛАФ ще създадат на "Дондуков" 1. Новото звено ще контролира харченето на пари от Брюксел и ще разследва за злоупотреби при раздаването на средствата от фондовете. Това съобщи правосъдният министър Маргарита Попова вчера.

"Идеята е да се сформира звено, което да има контролни и разследващи функции. То ще следи за истинността на документите, с които се кандидатства за евросубсидии, както и за правилното изразходване на парите. Звеното ще е съставено предимно от експерти и ще бъде под шапката на Министерския съвет", обясни Попова.

 

 

Бутат барбекюто на Доган

 

 

"Дневник":

Барбекю и ограда в "сараите" на Доган са пред събаряне

 


Барбекю, ограда и контролно-пропускателен пункт в имота, известен като сараите на Ахмед Доган, са изградени незаконно и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е започнала административно производство за премахването им. Това съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Имотът във вилната зона "Беловодски път" на софийския кв. Бояна е собственост на фирмата "Делта епсилон". Официално той се води хотел, но се използва от лидера на ДПС като дом. Проверката на строителните инспектори потвърждава изводите на администрацията на район "Витоша", която още преди година установи, че пропускателният пункт и барбекюто с навес са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от позволеното.

 

 

Полицаите вече с бойни патрони

 

"24 часа":

Полицаи ще стрелят на месо

 


Полицаите на улицата вече няма да са въоръжени със стоппатрони, а с бойни.

Това обяви силовият вицепремиер Цветан Цветанов след заседание на Министерския съвет.

Вчера сутринта след месец борба за живот в болница издъхна полицаят от Своге Любомир Митов. На 10 юли той бе прострелян при опит да спре въоръжени грабители, които избягаха с откраднат джип "Линкълн". "При тази операция със стоппатроните, с които стреляха полицаите, не успяхме да неутрализираме и да респектираме престъпниците. Те се възползваха от това и простреляха колегата", мотивира решението си Цветанов.

Работна група, създадена в МВР след акцията, е препоръчала униформените да излизат с истински патрони. Практиката на стоппатроните я няма никъде в Европа, подчерта Цветанов.

 

 

Назначения

 


"24 часа":

Контраразузнавачи станаха областни

 

Контраразузнавачи, общинари и хора със сериозен бизнес са сред новите областни управители, които правителството назначи вчера.

Бившият контраразузнавач Константин Гребенаров ще ръководи област Бургас. Той е работил в НСС от 1984 до 2005 г. В момента се занимава с частен бизнес в родния Созопол. Името му нашумя през пролетта, когато Яне Янев разкри, че е вербувал бившия лидер на СДС Пламен Юруков.

Управителят на Русе о.р. полк. Пламен Стоилов е офицер от военно контраразузнаване. След напускането на армията сапьорът работи в поделението на Гражданска защита и е един от кадровиците на ГЕРБ.

Новият губернатор на ДобричЖелязко Желязков, пък е бил шеф на Икономическа полиция в областта от 2003 г. до 2005 г. В момента Желязков работи като шеф на местния клон на застрахователната компания "Лев Инс".

 

 

Митьо Очите разпуска, докато е в затвора


 

"Труд":

Митьо Очите на барбекю край затвора

 

Скандалният затворник Митьо Очите за пореден път беше засечен да се забавлява, вместо да се превъзпитава зад решетките.

Снимки, пратени в "Труд" от други лишени от свобода, показват как несебърският наркобос е пуснат на пикник на 9 август т.г. извън затвора в Казичене. Той получил отпуск за награда вместо наказание, че три дни по-рано пребил в пандиза Стоян Кръстев-Драгановеца. В жалба до прокуратурата Драгановеца пише, че Митьо бил под крилото на шефовете на затворите, а самият той бил изнудван да даде 5000 лв. дарение, за да получи работа, докато търпи наказанието си.