24 часа

Всеки ден от 2020 г. хващат зад волана по 6 дрогирани и 18 пияни "на мотика"

188 дрогирани шофьори са причинили катастрофи в България от началото на 2017 г. до 21 април т.г. 62 от тях са тежки - с ранени и загинали.

След всяка катастрофа шофьорите се тестват за алкохол и наркотици. От 1 януари до 21 април т.г. катастрофите, причинени от дрогирани шофьори, са 20, а тежките с жертви са 1. В тази черна статистика е и кървавият инцидент до мол "Парадайс" с журналиста Милен Цветков.

През 2017 г. 54 дрогирани са причинили катастрофи. През 2018 г. те се увеличават до 65. Леко намаляват през 2019 г., когато са 54. Любителите на шофирането след употреба на наркотици за тази година може би ще бъдат повече, защото за по-малко от 4 месеца, и то в условията на извънредно положение, са катастрофирали 20.

Виновно причинилите катастрофи пияни обаче намаляват. През 2017 г. са били 1166, през 2018 - 1091, през 2019 - 862, а до 21 април т.г. са 252-ма. Общо от началото на 2017 г. - 3371.

Данните са точни - така вътрешният министър Младен Маринов отговаря на депутата от "Воля" Елена Пешева.

Тя е задала въпроса си към него на 22 април, 3 дни след катастрофата, при която Кристиан Николов уби с джипа си Милен Цветков в София.

Труд

Цената на парното замръзва за година

Да се изготвя прогнозна цена на топлинната енергия за 12 месеца, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Същата схема в момента се прилага за цената на електрическата енергия, която се определя веднъж годишно. Промените предстои да бъдат обсъдени утре на заседание на комисията.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов целта е да се избягват големите колебания в цените на топлинната енергия. При определяне на новия 12-месечен период на прогнозната цена на парното ще се взима реалната цена на газа и ако има надвзет приход, той ще се приспадне или обратното.

Сега

Коронавирус с лъжи не се бори!

До 2 април Видин липсва от сцената на пандемията. На този ден за пръв път попада в сводките на националния оперативен щаб по незабележим с нищо начин, който да подскаже, че в следващите 4 седмици областта ще получи главна роля в трагедия от грешки. Един месец по-късно Видин е областта с най-висок дял заразени спрямо населението, с три активни, тежки огнища в старчески домове и дом за деца с увреждания, с над 10% от медиците извън строя заради положителни проби за коронавирус и с граждани, медици и власти в задълбочаващ се конфликт. Какво се случи, за да се стигне дотук?

Ситуацията във Видин обаче се оказва уникална за България - две трети от потвърдените случаи там са медици и персонал в областната болница "Св. Петка". "Случилото се във Видин вероятно се дължи на пренебрегване на мерките за безопасност", коментира тогава с хладен тон шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както винаги, когато стане дума за съществен дефект в превенцията, отговорността чевръсто е заметена далеч от залата за пресконференции на Министерския съвет. Но истината рядко е само в черно и бяло.

Монитор

Спасяват с плазма 40 тежко болни с COVID-19

40 болни от COVID-19 може да бъдат лекувани по новия метод с преливане на плазма от хора, преболедували леко заразата. Четирима души вече са заявили желание да дарят кръв - основно във ВМА и един в "Пирогов". Сред тях има и чужденец, работещ в посолството на Нидерландия. Това каза пред "Монитор" държавният главен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискванията към донорите обаче са доста строги. Те не бива да са носители на вируси, не бива да имат други заболявания.

Двама са вече болните от коронавирус, на които е прелята кръвна плазма и са се подобрили. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в МС. Както "Монитор" писа, преди дни беше прелята кръвна плазма за първи път. Тогава Мутафчийски разясни, че пациентът се е подобрил и е без температура. Това лечение е приложено на още един пациент, който дори е екстубиран и има доста добри показатели, разясни вчера генералът.

Капитал

Данъчните приходи започват да спадат през април

Месец и половина след като бяха въведени ограниченията заради коронавируса и голяма част от икономиката замря, бюджетът продължава да е на плюс, но той идва не от повече приходи, а от забавено изпълнение на някои разходи. Бюджетният излишък нараства със 160 млн. лв. през април до общо близо 1.6 млрд. лв., акумулирани през първите четири месеца на годината, показват предварителните оценки на Министерството на финансите. Това се равнява на 1.4% от прогнозния БВП за годината.

Дума

Драстичен спад при доходите на една четвърт от българите

Близо 25% от българите твърдят, че доходите им са драстично намалели зарази кризата около коронавируса. При 45 на сто доходите са останали непроменени, а при 26 процента са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата. Това показва проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 13-23 април сред 1000 пълнолетни граждани.

Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи. В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите.

Проучването проследява как се променя характерът на трудовата дейност в условията на наложена социална изолация, като се подчертава, че това е ключов въпрос както предвид настоящата ситуация, така и с оглед на неизвестностите пред икономиката в близко бъдеще.

Според данните за 48% от работещите в България ситуацията е непроменена след 13 март и те продължават да работят на пълен работен ден на работното си място.