Изборът на нов изтребител за армията отново е сред водещите теми на всекидневниците.

"Съединените щати са готови да работят за "нагаждане на окончателните параметри на потенциална продажба на (изтребители) F-16 към бюджетните и оперативни изисквания" на българското правителство, като същевременно предлагат по-високи способности. Това казва държавният секретар Майк Помпео в съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент.
Съобщението - два дни след телефонен разговор с премиера Бойко Борисов - започва с уточнението, че Съединените щати "приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител". Помпео и Борисов разговаряха едва няколко дни след като Джон Съливан, заместник държавен секретар на САЩ (и изпълнявал за кратко длъжността на Помпео, преди той да заеме поста), бе на двудневно посещение в България. В изявлението на Помпео се посочва още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 млн. долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО, както и че САЩ са инвестирали над 100 млн. долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево", а подобни дейности ще продължат и в бъдеще. Съвсем скоро правителството трябва да реши дали ще избере нов изтребител от американски F-16 или шведски Gripen. Самият Борисов каза тази седмица, че без да се меси в избора, американият изтребител би бил най-доброто. В понеделник председателят на групата на ГЕРБ в парламента и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс и Ерик Рубин, посланик на САЩ в България. Сред обсъжданите по време на разговора също са били енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници, както и сътрудничеството в сектор "Сигурност"..." - в. "Дневник".

"Последна дума! Военните оставят Борисов да избере F-16 или "Грипен" Офертите на САЩ за самолети F-16 блок 70 и на Швеция за "Грипен" са класирани наравно от експертната комисия на военните, след като и двете държави изпратиха подобрения на предложенията си да продадат на България нови изтребители за Военновъздушните сили, научи "24 часа". През миналата седмица първо американците обявиха, че са готови да намалят цената на предлаганите от тях самолети, защото първоначалната им оферта надхвърляше предвидените от България 1,8 млрд. лв. След това пък Швеция предложи вместо 8 да продаде на България 10 изтребителя "Грипен", като се вмества в предвидения бюджет. Третата оценявана оферта е на Италия за втора ръка изтребители "Юрофайтър". До края на вчерашния ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов очакваше да получи от ВВС финалното им заключение. То ще бъде внесено в Министерския съвет за одобрение във вида, в който Каракачанов го получи от военните, обясни той. След внасянето на предложението в Министерския съвет, което може да е още в петък, има 2 седмици за обществено обсъждане и до средата на януари може да бъде взето решение, обясни Каракачанов. При равно класиране ще трябва премиерът Бойко Борисов и останалите министри да вземат решение дали ще се преговаря със САЩ, или с Швеция за закупуването на новите изтребители. Премиерът вече коментира, че пилоти са му казали, че най-добрият самолет за българските нужди бил F-16, въпреки че уточни, че не се намесва в избора. САЩ са готови да работят заедно с българското правителство, за да определят окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативните изисквания, обяви пък в сряда вечерта държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той конкретизира за какво е разговарял ден по-рано по телефона с премиера Бойко Борисов. "Съединените щати очакват да приключат окончателните преговори с българското правителство", завършва съобщението, което бе разпространено от американците. За разлика от Държавния департамент българската правителствена пресслужба не конкретизира разговора между Борисов и Помпео, а само съобщи, че са били обсъдени теми от сферите на сигурността и енергетиката. В последните 25 години САЩ са предоставили 200 млн. долара под формата на помощ, свързана със сигурността на България, се казва още в съобщението на държавния секретар Майк Помпео. Специално се припомнят и инвестициите от 100 млн. долара в полигона Ново село и летище Граф Игнатиево." - в. "24 часа".

Темата за тайните арести на деца също е сред акцентите на петъчните издания.

"Няма проблем с тайните арести на деца, тъй като те не са послушни и добри. С този удивителен аргумент зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов защити по bTV скандалните промени в НПК. Така лъсна отношението на управляващите към човешките права и в частност пълното им пренебрежение спрямо правата на децата. "Това дете не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение "задържане под стража", знаете, тя се взема само в изключително случаи при тежки престъпления", каза Стоянов, който има стаж и като съдия, и като прокурор. Ден по-рано председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) разви циничната теория, че проблем с арестите на децата няма - какво като родителите им не знаели и ги търсели по районните управления, нали непълнолетните щели да имат адвокат. Думите на зам.-министъра и на депутата предизвикаха силно възмущение сред юристи, граждани, организации и в социалните мрежи. Тайните арести са "пореден ярък пример за перверзно транспониране, за побългаряване на директива, чиято цел е да подобри, да оптимизира правото на процесуална защита", коментира адвокат Михаил Екимджиев пред БНР. Той обясни, че евродирективата позволява забавяне на уведомяването на роднините и близките на задържания, но само в изключителни случаи. Национална мрежа за децата осъди изказването на Евгени Стоянов за лошите деца. Според организацията това е "изключително непрофесионално изказване, достойно за оставка. То също така показва липсата на компетентност на политическото ръководство на Министерството на правосъдието по въпросите на правосъдието за деца и нежеланието им да гарантират правата на децата". Според НПО-то управляващите очевидно не разбират, че правата на непълнолетните не са подаръци за послушание, а ангажимент, който се дължи на всеки от тях. Дори главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че тайните арести трябва да се прилагат само при тежки престъпления на организирани групи и тероризъм. Според него обаче, щом задържаният има адвокат, арестът му не е таен. В сряда президентът наложи вето върху промените, свързани с тайните арести, но те вероятно ще бъдат прегласувани в парламента..." - в. "Сега".

"Като "изключително непрофесионално изказване, достойно за оставка" определя Националната мрежа за децата коментара коментара на зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов пред Би Ти Ви. "То също така показва липсата на компетентност на политическото ръководство на Министерството на правосъдието по въпросите на правосъдието за деца и нежеланието им да гарантират правата на децата", се казва в отворено писмо на неправителствената организация. "Ако едно дете е задържано, то не е послушно и добро", каза Стоянов в коментар по повод наложеното от президента Румен Радев вето върху промени в Наказателния кодекс, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването на родителите при задържане на дете. "Ние от Национална мрежа за децата, обединяваща 152 организации, вече изразихме категоричната си позиция, че промяната в НПК, обуславяща възможността родителите на дете, задържано под стража, да не бъдат уведомявани за задържането в продължение на 24 часа, е в разрез с разбирането за правата на детето и необходимостта от политики, насочени към гарантирането им", се казва в позицията. В нея се напомня, че правото на дете, задържано под стража, да бъде уведомен законният му представител (родител, настойник или друг близък) за неговото задържане е основно процесуално право, което цели да намали риска от изтезание или насилие над задържаните деца; позволява на задържаното дете да оспори законността на задържането си; позволява на задържаното дете по-лесно да се възползва от останалите си права - родителят на детето например може да се увери, че детето има достъп до адвокат и медицинска помощ. "Не на последно място, уведомяването на родителите или близките на детето гарантират, че то ще може да получи необходимите дрехи, храна или други вещи от първа необходимост, както и емоционална и психологическа подкрепа. Именно заради изключителната важност на това право на детето международните стандарти недвусмислено въвеждат изискването за задържане на дете незабавно да бъдат уведомени неговите родители, настойници или близки", се казва още в текста. "Правата на детето не са "подаръци", които според легендата за Дядо Коледа се раздават за послушание или не. Те са ангажимент, дължим на всяко дете", пише в отвореното писмо." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на речта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия." Това казва почетният председател на ДПС в традиционната си реч на коледното тържество на движението в Бояна. Цялата реч, публикувана на сайта на партията: Уважаеми г-н Председател! Уважаеми дами и господа! Динамиката на политическото време е много важен феномен. Цикличността на забавяне и ускоряване на темпоритъма на политическото време, понякога с явни признаци на аритмия, трасира проекциите на бъдещето. Отварят се неподозирани портали във времето, които предизвикват нови самооценки, преосмисляне на света и възможност за промяна на ориентацията ни в него. Тъкмо по този начин мигрантската вълна към Европейския съюз постави на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност. Тези основополагащи ценности обаче фундират и идеологиите на либерализма, консерватизма и на социалната идея. Затова се подхвана и стария шлагер за "края на идеологията", която да бъде заменена с ефективна имиджология... Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността. Стана ясно, че прагът на "търпимостта и толерантността" пада рязко, ако определено политическо събитие нарушава комфорта на "гостоприемника". Последствията от тази ситуация са генериране на недоволство и негативизъм към различието и другостта. За да "бъде в час" с актуалното публично пространство Политиката се превърна в ситуативна игра за търсене временни баланси за потушаване на социалното недоволство и напрежение. Това е обща политическа реалност в ЕС. От аналитична гледна точка, като че ли е очевидно, че ЕС търси изхода от тази тупикова ситуация в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на различни политики. Но "връщането" към политическия Разум, като фундамент на европейската модерност, означава необходимост от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, включително и на световен ред. А готов ли е ЕС за подобен ангажимент към себе си и към света? В този ред на мисли и Свободата копнее да бъде "разумна свобода". В противен случай Улицата ѝ зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност... Защото Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието... От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света: от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси, към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността. Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави. Това е видима тенденция не само за нестабилност и несигурност, но и общо внушение за събуждане на духа на Злото в широкия и тесния смисъл на думата. А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто... Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос "обществения договор" между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката. Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство..." - в. "Труд".

"Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган произнесе слово пред елита на ДПС, което бе качено на сайта на Движението.
(...)
"В този европейски и национален контекст стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС. Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС. Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото "обединението прави силата"! Това обстоятелство ни определя и източника, и форм̀ата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на "модела" не предполага смяна на "системата", която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България. Политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми. Парламентарните избори определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен "работен" проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори. Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела! На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците отделят място и на висшето образование и доходите, които осигурява то.

"3804 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3194 лева. Това показват данните от новото 8-о поред издание на Рейтинга на висшите училища в България, което бе представено в Министерството на образованието и науката. Информацията е в интернет базираната платформа http://rsvu.mon.bg/. В топ 5 на най-високите заплати според дипломата влизат и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет - 3142 лева, "Комуникационна и компютърна техника" в Технически университет - София - 2820 лева и "Математика" в Софийския университет - 2756 лева. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда..." - в. "24 часа".

"Информатика и компютърни науки за поредна година е професионалното направление, което носи най-висок облагаем доход на завършилите го студенти - средно 2387 лв. Едно е обаче да го учиш в Софийския университет, където то върви с 3800 лв. заплата, друго е в Шуменския университет, където висшистите могат да се надяват само на 993 лв. И ако тук високите средни заплати са обясними заради огромното търсене на кадри, то при други дефицитни специалности като педагогика или педагогика на обучението, подготвяща така оскъдните в последните години учители, картината продължава да изглежда тревожно - завършилите тези две направления могат да разчитат съответно на 863 лв. и 829 лв. заплата. Това показва рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., представена вчера в просветното министерство. Въпреки че тазгодишното осмо издание регистрира устойчивост на положителните тенденции от м.г. - намаляване на студентите, подобряване на реализацията и доходите им и увеличаване на научната дейност на вузовете, огромните дисбаланси в качеството на обучението, предлагано от различните университети, все още остава сред сериозните предизвикателства пред системата на висшето образование у нас. От фондация "Отворено общество", която подготвя рейтинга, отчитат стабилност в тенденцията за преструктуриране на приема и рационализиране на избора на студентите. В последните 5 години кандидат-висшистите са намалели с 15%, като в 13 професионални направления намалението е с над 30 на сто - като например при масовата икономика, в която отливът е от 60 хил. на 42 хил. студенти. При други като медицината, при която също има голямо търсене, кандидат-висшистите се увеличават - от 6 на 11 хил. души, с което тя става четвъртото най-масово направление у нас. Подобно е развитието и при другите здравни специалности като стоматология, здравни грижи и т.н., както и при информатиката. Другата положителна новина е, че продължава да се подобрява връзката на висшето ни образование с пазара на труда. Безработицата при завършилите в последните 5 г. спада от 2.9% през м.г. на 2.4% през т.г. През 2018 г. в нито едно професионално направление не е отчетена безработица над 4%, докато през 2013 г. високо ниво на над 6-7% безработни е имало при 18 направления (м.г. повече безработни имаше в 3 направления). "Млади висшисти, регистрирани в бюрата по труда, на практика няма", коментира Георги Стойчев от "Отворено общество". Както и м.г., и тази най-голям шанс човек да си намери работа предлагат направленията военно дело (нулева безработица), фармация (0.8%), медицина (0.16%), стоматология (0.4%), металургия (0.45%), музикално и танцово изкуство (0.74%) и др. Новото е, че т.г. в Топ 10 на направленията с най-малко безработни висшисти излизат ветеринарната медицина (1.19%), математиката (1.26%) и теория на изкуствата (1.38%). Най-висока пък е безработицата в направленията животновъдство (3.7%), материали и материалознание (3.68%), психология (3.56%), религия (3.55%) и науки за земята (3.53%). За съжаление обаче и тази година се наблюдава един сериозен структурен проблем пред системата - половината от получилите дипломи работят на позиции, за които не се изисква висше образование. Подобрението по този показател е по-скоро символично - делът на наетите висшисти, които през първите 5 г. от завършването си работят на позиции, изискващи диплома за висше образование, се увеличава от 48.5 на 49.2%.Най-високо е приложението на придобитото висше образование в направленията военно дело, медицина, фармация, стоматология и теория и управление на образованието, а най-ниско - в туризъм, хранителни технологии и изобразително изкуство..." - в. "Сега".

"Рейтинговата система за висшите училища получи международно признание. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция за представяне на резултатите от осмото издание на рейтинговата система на висшите училища, съобщи агенция "Фокус". "Осмото издание на Рейтинговата система на висшите училища се утвърди не само като инструмент, който дава информация на кандидат-студентите за избор на обучение в системата на висшето образование. Също така вече е важен инструмент на политиката. Ние използваме информацията от рейтинговата система и информацията за част от показателите за изготвянето на комплексна оценка за качество и съответствие с пазара на труда", каза той. По думите му са подобрени показателите на университетите за научна дейност. "Очевидно висшите училища са предприели политики за стимулиране на научните изследвания. Една от основните причини е рейтинговата система", каза Вълчев. Той изрази задоволство, че има увеличаване на търсенето в професионално направление "Педагогика". "Надяваме се, че с останалите мерки, които ще предприемем, ще успеем да увеличим склонността на завършващите гимназисти да се включат в педагогическо образование и професия", коментира министърът. Вълчев отбеляза, че министерството провежда политика за намаляване на разликите във финансирането на професионални направления. "Историята е важна заради опазването на националното ни самосъзнание и за образователната система", каза той и добави, че има нужда от учители по история. "Въпреки че в момента по други дисциплини очакваме най-голям дефицит, то в един дългосрочен план можем да очакваме включително дефицит на учители по история", заяви Вълчев." - в. "Дневник".