Прогноза

 

 

"Сега":

И след 10 години България ще е най-бедната в ЕС



Кабинетът сериозно ревизира амбициозните планове на премиера Борисов България да стане средноевропейска държава в следващите 3 години.

През 2020 г. жизненият стандарт у нас ще се вдигне от сегашните 44% на едва 60% от средния в ЕС. Бедните ще намалеят само с 260 000 души - до около 1.3 милиона, а хората, които живеят в сериозни материални лишения и сега са 40% от населението, ще спаднат едва с 504 000 души, или с 13%.

Това става ясно от Националната програма за реформи, която бе одобрена от кабинета вчера и се очаква да реализира амбициозния план на ЕС "Европа 2020".

 

 

 

Световни марки с ниско качество у нас

 

 


"Стандарт":

Шенген за храните



Тестовете с "Кока-Кола" показват, че у нас, Словакия, Унгария и Румъния напитката съдържа изоглюкоза, направена от царевица. Тя е много по-евтина от истинската захар, добавяна към колата в Германия и Австрия. "Продуктите ни се правят с едно и също високо качество в Европа и в света по рецепта, която използваме вече 125 г. В някои страни ние използваме различни видове подсладители, но това по никакъв начин не се отразява на качеството на продукта", оправда се Иболия Шабо, мениджър от "Кока-Кола Юръп".  Най-големите несъответствия са при червения пипер "Котани". У нас той съдържа само 108,9 грама екстракт на килограм при близо 140 грама в пакетите за Австрия. Сходна е ситуацията и при няколко марки кафета. Единствено шоколадите "Милка" не променят никъде качеството си.

 

 

 

Затвор за смъртoносно ухапаване от куче

 

 


"Новинар":

Затвор, ако кучето ти убие човек



До три години затвор грозят всеки стопанин, чието животно причини средна или тежка телесна повреда на човек. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Наказателния кодекс. Освен с лишаване от свобода провинилите се могат да бъдат наказани само с пробация и с глоба до 5000 лева. Ако обаче е последвала смърт, санкциите са по-строги. Нарушителите са заплашени с до 5 години зад решетките и глоба до 10 бона.

Наказанието ще важи само за онези собственици, които не са полагали достатъчно грижи за своите любимци и вследствие на това те са наранили човек.

Депутатите криминализираха и проявата на жестокост към животни. Така всеки, който причини смърт или предизвика трайно или тежко увреждане на гръбначно животно, ще лежи в затвора до три години. Провинилите се насилници ще отнесат и глоба от 1000 до 5000 лева. Когато престъплението се извърши повторно, на публично място или от ветеринар, наказанието става от една до три години и глоба от 2000 до 3000 лева.

 

 

 

Криминално

 

 


"24 часа":

Дачи от Килърите заподозрян за убийството на Кюлев




Случайна камера е записала един от килърите, които подготвили разстрела на банкера Емил Кюлев и оглеждали терена ден преди покушението.

В продължение на няколко години никой не знаел кой е човекът, планирал къде да застане стрелецът. Преди няколко месеца обаче той бил категорично разпознат като един от стрелците в бандата на Килърите - Георги Петков-Дачи, научи "24 часа" от запознати с разследването.

 

 

Бизнесът си разменя кадри

 

 

"Монитор":

Бизнесът разменя работници под наем





Бизнесмени ще си разменят работници в зависимост от нуждите и натовареността на фирмите, които ръководят. Идеята вече е разпратена за съгласуване със социалните партньори и след това ще бъде внесена в Националния съвет за тристранно сътрудничество за реализиране. По този начин работодателите се надяват да решат проблема с липсващите квалифицирани кадри в страната. Вместо да си крадат добрите специалисти, като често ги изкушават с астрономични заплати, те ще си ги преотстъпват за известно време срещу заплащане. Щом свършат работата, хората ще се връщат на своето основно работно място. Според Жечко Димитров от Българската стопанска камара по този начин например най-лесно ще се реши недостигът от IT специалисти.

 

 

Купуване на гласове

 

 

"Стандарт":

Броят 2 бона за бюлетини по поръчка




Партиите се стягат за шпионски войни край урните. По жълтите павета вече се коментират триковете за купуване на гласове на президентския и местен вот през есента. Според депутати, този път може и да не се дават пари на ръка на избиратели, а да се купуват цели избирателни комисии. "Броят се едни 2 бона на шефа на СИК, или на някой доверен заместник. И му се казва - прави с тях, каквото искаш - вземи ги всички за теб, или раздай половината на избиратели. Нас не ни интересува как ще се харчат тези пар. Искаме резултатът да е толкова и толкова", разказват посветени в новите изборни хватки. Очаква се дори да се стигне дотам, че да се печатат копия на истинските бюлетини в Румъния, където имало условия за това.
Новата мода за купуване на гласове ще бъде чрез притискане на криминално проявени хора и хора под запрещение, обясни пък лидерът на РЗС Яне Янев. "Чрез тях се организират най-различни престъпници, които ще ходят да заплашват членовете на секцонни и общински избирателни комисии. Как става това - на някой от членовете се дават предварително 5000 лева за определен резултат в полза на някоя партия. Останалите пари - 5000 лева - пак се дават на ръка, но след като вече се покаже попълненият по правилния начин протокол", обясни Яне Янев.

 

 

 

Депутатите псуват на воля

 

 

"Монитор":

Депутатите без глоба, ако псуват в НС



Народните представители не пожелаха да си забранят възможността да ползват служебно положение или държавно имущество за лична облага, както и да мерят думите си, ако мислят нещо против парламента, правителството или президента. Без нито един депутат в подкрепа парламентарната правна комисия отхвърли вчера идеята за промени в правилника, съдържащи етични норми.

Според предложението, което не събра подкрепа, депутатите трябваше да бъдат глобявани с една заплата и лишени от участие в комисия, ако споделят конфиденциална информация и служебна тайна. Същото се предвиждаше и за поведение, включително и в личния живот, което накърнява престижа на държавните институции. Така депутатите си оставиха възможността да псуват на воля и да возят любовниците си.

 

 

Във фризера


 

"Стандарт":

Заплатите не мърдат до 2013 г.




Бюджетните заплати остават във фризера и през 2012 г. Разходите за възнаграждения във всички държавни ведомства за догодина се планират, като не се предвижда индексация на заплатите. Това гласят указания на Министерството на финансите за разработване на бюджета за 2012 година, разпратени до всички ведомства. В резултат заплати на чиновници ще може да се вдигат само ако ведомствата направят сериозни съкращения на персонала си. Министрите си запазват и правото да вдигат заплатите само на отделни служители, които се справят много добре със задълженията си.
Вчера правителството одобри бюджетната прогноза за периода 2012-2014 г. и максималните разходи на министерствата за следващите три години.