Издирване. 

"Сега":

И термокамери не откриват младежа, блъснал туристи край Триград

Продължава издирването на 16-годишния Кристиян, който блъсна с автомобил туристи в Триград и избяга. В търсенето участват гранични полицаи, горски и полицаи, като вече има сериозни притеснения за състоянието на момчето.

Снощи "Гранична полиция" използва две термокамери, но без резултат, съобщи бТВ.

В издирването, което вече продължава пети ден, се включват и пастири, инструктирани да оставят храна в гората с идеята, ако бъде взета, периметърът да бъде ограничен.

Според майката момчето познава много добре местността и докато не реши сам да се появи, няма да успеят да го намерят. "Крис е в шок, затова се крие", заяви тя пред бТВ. Разстроена e и не иска да говори, докато не открият Кристиян. Полицията на няколко пъти е проверявала дали не крие сина си.

 

НДК.

"Сега":

Мирослав Боршош с призовка на обвиняем

 

Доскорошният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош е призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем. За това съобщи самият Боршош във фейсбук страницата си, предаде БГНЕС.

Явяването трябва да стане на 20 юли (четвъртък) в офисите на Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура на ул. "Съборна" в София.

"Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя - да ида или да не ида? Това е въпросът!", коментира във Фейсбук Боршош.

Боршош подаде оставка преди две седмици. Първоначално той беше освободен от принципала на НДК - министърът на европредседателството Лиляна Павлова. На следващия ден, по лично разпореждане на премиера, Боршош бе върнат начело на НДК, а управлението бе прехвърлено на министъра на културата Боил Банов.

 

Мляко. 

"Монитор":

Отказаха промяна на БДС за опаковките на киселото мляко

 

Стандартът за киселото мляко, включително в частта му за опаковките остава без промяна. Това решиха експертите от Българския институт по стандартизация.

По информация, публикувана на сайта на ведомството на заседанието на техническия комитет 32 "Селскостопански и хранителни продукти" са присъствали необходимият брой негови членове, за да бъде решението легитимно. Тъй като по предложението не е могло да се постигне консенсус, се е пристъпило към гласуване с квалифицирано мнозинство и се е взело решение да не се променя стандартът БДС 12:2010 Българско кисело мляко.

Преди това 6 мандри в страната, включително и собственост на фирми от съседни държави, поискаха промяна в изискванията към материала на опаковките на киселото мляко, като се разреши и използването на полипропиленови. В стандарта е записано, че продуктът се пакетира в кофички от полистирен, а също така и от стъкло и керамика. След решението на експертите производителите трябва да използват само досега разрешените, ако искат да произвеждат и предлагат на пазара кисело мляко по БДС.

 

Еврокомисар. 

"Стандарт":

Властта стиска палци на Габриел

Новият български еврокомисар Мария Габриел официално се представи вчера на властта у нас. Тя се срещна последователно с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, с председателя на НС Димитър Главчев.

Премиерът Борисов поздрави Габриел и й пожела успешна работа на отговорната позиция. По думите му, като еврокомисар тя има възможност да постигне значителни резултати в ресора, за който отговаря - цифровата икономика и цифровото общество, така че да има конкретни ползи за европейските граждани. Министър-председателят отбеляза добрата комуникация с Европейската комисия и изрази увереност, че Мария Габриел ще поддържа активен диалог с българските институции. Процесът на цифровизация в ЕС ще облекчи административното обслужване, бе подчертано на срещата с президента Радев и вицепрезидента Йотова. Габриел обсъди възможностите за сътрудничество с националните парламенти, предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани и с Димитър Главчев.

 

Проект. 

"Стандарт":

Проучване до 31.12. за хъб "Балкан"

Ако искаме да бъдем на първа скорост в Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията, каза министър-председателят на депутатите

Предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан" ще е готово до края на годината. Това договори премиерът Бойко Борисов с шефа на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард. Двамата се срещнаха вчера в Министерски съвет. В разговора участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За България е основен приоритет страната да запази ролята си на транзитен център, а проектът за газов хъб "Балкан" е ключов, защото ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа и ще бъде платформа за търговия с газ за целия регион, подчерта Борисов.

"Ако искаме да бъдем на първа скорост в Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията. Кохезионната политика трябва да се развива". Това заяви по-късно вчера премиерът Бойко Борисов в парламента по време на дебата за бъдещето на Европа и Бялата книга на Жан-Клод Юнкер. Той бе иницииран по искане на соцлидера Корнелия Нинова, която не присъства, защото е в САЩ - на заседание на Социнтерна.