24 часа

Идеално за море след 10 юли  

След горещата седмица, през която температурите в Сандански и Русе достигнаха до 39 градуса, предстои постепенно захлаждане с превалявания.

В понеделник от северозапад идва по-хладен и влажен въздух. Той ще е причина за краткотрайните валежи с гръмотевици над Западна и Централна България. Възможни са и градушки. Температурите ще паднат с 3-5 градуса. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

 „Труд”

Тапи по магистралите цяло лято, наесен също

Тапи по магистралите в страната ще мъчат шофьорите месеци наред. Летните ремонти започват с пълна сила, като за някои срокът на приключване е до края на годината, показва проверка в графика на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Магистрала „Хемус“ ще бъде едно от най-големите предизвикателства за пътуващите. От днес там започва неколкомесечният ремонт на тунела „Витиня“. Тръбата за Варна ще е затворена до декември, а трафикът ще минава двупосочно в тръбата за София.

„Стандарт”

Падна последната бариера през газовия хъб "Балкан"

До 3 млн. куб. метра природен газ на ден ще можем да търгуваме виртуално от 1 юли до 30 септември, обясни за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Това право ни дава подписаното в петък в Сидирокастро споразумение между газопреносните оператори "Булгартрансгаз" и DESFA за свързване на газопреносните системи на България и Гърция. Така от 1 юли наши фирми ще могат да купуват виртуално газ от Гърция, например от LNG терминал Ревитуса, а реално ще получават руски газ, който ще се отклонява от транзитния газопровод, по който се доставя руското синьо гориво за Гърция през България. Виртуалните доставки станаха възможни след преговорите за освобождаване на капацитета на транзитния газопровод за Гърция, които се водиха между газопреносните оператори на България, Гърция и "Газпром". Досега целият капацитет беше запазен за нуждите на "Газпром". След отварянето на капацитета най-сетне ще могат да бъдат осъществени и първите алтернативни доставки на газ за България извън тези по договора с "Газпром", а с това - и първата реална диверсификация.

„Монитор”        

И лудите с право на глас

Психично болните и хората с умствена изостаналост вече ще могат да гласуват. Това предвиждат поправки в Изборния кодекс, разписани през проект за изцяло нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който Министерството на правосъдието е подготвило и пуснало за обществено обсъждане.

Промените се правели в отговор на куп международни конвенции и правила, според които хората с увреждания трябва да се третират като дееспособни, а не да им се отнемат правата. Такава например била Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която България ратифицира още през 2012 година, но години наред законодателството не се синхронизирало с нея. В документа изрично се задължават държавите да признават правоспособността и дееспособността на хората с увреждания наравно с всички останали във всички сфери на живота.

„Сега”

Лихвите по депозитите паднаха до рекордните 0.05%

Лихвите по влоговете в България продължават да падат и стигнаха рекордно ниски нива - вече има две банки, които дават едва 0.05% за едногодишен левов депозит. Това са Райфайзенбанк и ДСК, показва справка в портала "Моите пари". Масовите предложения са за под 1%. На практика това означава, че много от вложителите не получават никаква доходност от парите, които държат на разплащателна сметка или на срочен влог. А ако се сметнат таксите за поддържане, за справки и данъкът върху лихвата, реално те трябва да доплащат на банката.

Отрицателна например би била сметката за един от най-разпространените депозити - в рамките на 1000 лева.  

„Дума”

29 лева струва 1 лев от разкрито престъпление

"Ако през 2010 г. са харчени 3 лв. за 1 разкрит лев при икономическо престъпление, сега са 29 лв. Ефективно ли е МВР?" Този въпрос зададе депутатът и член на ИБ на БСП Красимир Янков. Той припомни, че левицата иска оставката на Бъчварова и на цялото професионално и политическо ръководство на МВР заради несправяне с битовата и организирана престъпност и опазването на държавната граница.

"Бъчварова има два кабинета - като министър и като вицепремиер, а заплатите на съветниците й са 500 000 лв. годишно. И какво прави тя? Справи се и осигури спокойствието на хората в малките населени места ли, какво предприе", попита Янков. ДУМА припомня, че Бъчварова като министър и вицепремиер има цели 19 съветника.

„Капитал дейли”

Какво губи България от "Брекзит"

Напускането от британците на ЕС означава за България много неща, включително загуба на вноските на Лондон от стотици милиони евро за българската икономика и нарушаване на баланса на силите в съюза. Ето част от нещата, които би изгубила икономиката ни:

- Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи, изискващи доказване на доходи или владеене на английски например. Страната ще бъде с ограничен достъп за нови работници от ЕС и България, които в момента изпращат стотици милиони евро в родината си всяка година.

- България ще изгуби 5% от сумата, която получава съгласно бюджетната рамка на ЕС. Това са около 550 млн. евро за следващите 7 години. Това е сумата, която българската икономика използва от общо около 8.5-9.5 млрд. паунда, които Лондон внася всяка година в периода 2016 - 2019 г.

„Новинар”

Загубите от санкциите срещу Русия са 400 млн. лв.

До края на май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия са в размер на 400 млн. лева, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

„От тази загуба с най-висок относителен дял - над 220 млн. лева към момента, е в сектор "Мляко". В сектора съвпаднаха двата фактора, които доведоха до тази криза, 2 години вече няма прието общоевропейско решение, което да промени този баланс и да стабилизира цените.

А това съвпадна и с отпадането на млечните квоти от 1 април 2014 година. Двата фактора увеличиха натиска върху цените”, посочи Танева.