Инцидент. 

"Сега":

Иран: Случаят със самолета на Борисов е техническо недоразумение

 

Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София-Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години.

Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение, съобщи МнВР.

 

Доходи.

"Монитор":

Вдигат майчинските с 40 лв., минималната пенсия-207 лв. от юли

 

Минималната пенсия ще стане 207,60 лева от 1 юли догодина. Това приеха на второ четене депутатите в парламента по време на гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДДО). В момента минималната сума за стаж и възраст, която получават пенсионерите, е 200 лева и тя бе увеличена през октомври с 20 лева.

Повишават се и изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169. Предвижда се от 1 юли пенсиите да се увеличат с 3,8%.

 

 

Бюджет. 

"Дума":

Касата няма да плаща нови скъпи лекарства догодина

 

НЗОК няма да плаща догодина иновативни лекарства, реши мнозинството снощи при второто гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г. "С приемането на този параграф казваме на хората, че ако са богати, може да си позволят да си купят и да се лекуват с иновативни лекарства, но ако са бедни - не. Срамен е този дебат за 25-28 или 30 млн. лева!", ядоса се Драгомир Стойнев от БСП на упорството на депутатите от мнозинството. Тази мярка е временна, увери Даниела Дариткова от ГЕРБ, председател на здравната комисия. По думите й забраната била необходима, за да бъдела прецизирана нормативната уредба. Нелепо прозвуча аргументът й, че лекарствата и терапиите, за които ставало въпрос, не се прилагали тази година и се тиражирали спекулации. В отговор Стойнев припомни, че през всичките години на управление от ГЕРБ все твърдят, че ще направят нова визия на сектора. "Ами направете я тази визия, ако можете, ако не - кажете, че се провалихте", заключи депутатът от левицата.

 

 

Визита. 

"Монитор":

Борисов от Саудитска Арабия: България работи за мир в региона

БоБългария винаги е работила за мир в региона. Жизнено важно за страната ни е този регион да е спокоен. На това послание акцентира премиерът Бойко Борисов в коментар след срещите си в Рияд със саудитския крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд, а след това и с престолонаследника Мохамед бин Салман.

По време на първата визита на българска делегация на толкова високо ниво в арабската държава бяха подписани няколко споразумения, като тези за отпадане на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в сферата на земеделието и рибарството. Сред договорките е и до един месец да ни бъде предоставена сграда, в която да се помещава родното посолство там. Борисов определи като безспорен факта, че досега нито Тодор Живков или пък друг български държавник - президент или премиер, не е бил на посещение в страната. А с включването на бившия премиер Симеон Сакскобургготки в делегацията, сме били дали пример за добрата си политическа култура и това как ценим знаещите и ерудираните в България, какъвто бил и царят.

 

Имоти. 

"24 Часа":

Държавата връща имотите на Сакскобургготски със специален закон

Държавата връща имотите на Симеон Сакскуборгготски със специален закон. Делата за тях са спрени до постигане на споразумение.  Преди три седмици държавата поиска от Софийския градски съд да спре делата за царските имоти. 

"След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава", обясни регионалният министър Николай Нанков. Адвокатите на Сакскобургготски съобщиха пред БИ ТИ ВИ, че са съгласни делата да бъдат спрени.