24 часа

Иван Ласкин отново в болница

Актьорът Иван Ласкин отново е в болница само две седмици след като бе изписан след двумесечен престой на легло. Състоянието му не е оптимистично, разказаха негови колеги. А Народният театър направи спешна кръводарителска акция.

Ласкин е в реанимацията на Военна болница в София и лекарите буквално се борят за живота му. Това е третото влизане на 48-годишния актьор в болница от 20 септември насам. Тогава Ласкин постъпи в столичната Втора градска, където бе настанен в отделението по гастроентерология.

Труд

Водата в София поскъпва с 23 стотинки

С 23 стотинки на кубик повече ще плащат софиянци за вода от 1 януари. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Така кубикът става 2,582 лв. при 2,354 лева досега.

Най-голямо е увеличението на цената във Видин - с 51 стотинки за кубик и жителите на града вече ще плащат по 2,845 лева за куб. В Бургас кубикът вече гони 3 лева, което е с 26 стотинки повече.

Монитор

"Закрила на детето" погва родителите, закъснели за вземане от занималня

От ДАЗД обясняват, че според Закона за закрила на детето хлапетата до 12-годишна възраст не трябва да бъдат оставяни без надзор от страна на своите настойниците, попечителите или други лица, които се грижат за тях. Учебните заведения пък трябва да информират родителите за разписанието на часовете и целодневната организация, кога трябва да бъдат вземани и довеждани малчуганите, както и санкциите, които ще последват, ако не бъдат спазвани. От ДАЗД подчертават, че последиците за родителите също трябва да бъдат съобразени с разпоредбите от закона.

Стандарт

Балкан влиза в Белия дом

Дни преди шампанското и зарята за новата 2019 година, "Стандарт" реши да пробва чувството за хумор на по-първите хора в държавата и с усмивка разряза новогодишната баница с късмети. Най-големите парчета по ранг и по заслуги се паднаха на премиер и президент.

Среща с американския държавен глава Доналд Тръмп изскочи от баницата за Бойко Борисов. На нея със сигурност той ще подари българско овчарско куче на господаря на Белия дом, така както преди години зарадва стопанина на Кремъл Владимир Путин - за да спази баланса в отношенията с великите сили. Но целта не е само кучето Балкан да лае на моравата на Тръмп, а да спечели симпатията на американския президент по най-важната за България тема - газовия хъб "Балкан".

Сега

Годността на мантинелата край Своге предизвика бурни спорове

Годността на новата мантинела край Своге предизвика днес ожесточени спорове. Неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" обяви, че болтове от съоръжението могат да се отвият на ръка. Бяха разпространени снимки. Пътната агенция обаче отрече обвиненията и съзря провокация. Става дума за участъка, където през лятото се случи ужасяваща катастрофа.

Представители на НПО-то направили проверка на мантинелата. "Това, което се случи и аз бях шокиран, е че имах възможността да разглобя болтовите сглобки с два пръста, без никакви усилия. Трябва да кажа, че аз не съм проверил от край до край мантинелата.

Капитал дейли

Нов рекорд: обществените поръчки за 2018 г. са над 17.8 млрд. лева

Средно 70 млн. лв. е стойността на обявените обществени поръчки през всеки един от изминалите досега работни дни на 2018 г. От регистъра на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че до 27 декември общата сума на откритите 11.9 хил. търга е над 17.8 млрд. лева. Ръстът спрямо 2017 г., когато поръчките са били за над 13.8 млрд. лв., е 29%. Дори да изключим обявената на 21 декември мегапоръчка на "Булгартрансгаз" за 2.3 млрд. лв., увеличението пак е значително.

Стойността на сключените договори през тази година също отбелязва рекорд, макар броят им да остава близо до нивата от 2017 г. - 23 хиляди. Общата сума на контрактите е 9.4 млрд. лв., което е увеличение с около два милиарда. И това е без начислен данък добавена стойност.

Дума

Още умуват да има ли винетки за Северната тангента

Винетки за северната част на околовръстния път на София няма да се изискват. Но шофьорите от селата около столицата, които използват Северната скоростна тангента, ще трябва да закупят винетни стикери. Това стана ясно след днешната среща между представители на общината и на пътната агенция.

Целта на разговорите бе да се намерят работещи и ефективни решения, свързани с ползването на републиканската пътна мрежа от жителите на северозападните и югоизточните квартали на София.

Ще продължим да говорим с АПИ за винетните такси за Северната скоростна тангента в първите дни на следващата година, уточни зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.