Спор. 

"Сега":

Каракачанов поиска прокуратурата да се самосезира за Лютви Местан

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова прокуратурата да се самосезира във връзка с изказване на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан отпреди няколко дни, че България официално трябва да признае съществуването на турско етническо малцинство, предава БНТ. Пред националното радио Каракачанов посочил, че в Конституцията ни не се говори за колективни права на религиозни и етнически общности.

 

ТЕЛК. 

"Дума":

Решенията на ТЕЛК намалели наполовина

 

От 133 251 през 2004 г. издадените ТЕЛК-ови решения на хора над 16 г. са намалели на 56 656 през 2016 г. Въпреки това управляващите се оплакват от растящия брой на инвалидните пенсии, а данните от НОИ показват, че от 2000 до 2016 г. разходите за тях се увеличили около 7 пъти.

Нова Концепция за реформиране на експертизата на работоспособността внесе на 31 октомври в парламента социалният министър. Ще има 2 комисии. Едната ще оценява здравословното състояние на хората, а втората ще е към НОИ. Експертизата на работоспособността ще установява физическите и умствени способности и възможността на човек да работи. Тя ще важи до 5 години, а при дефинитивни състояния ще е пожизнена.

 

КТБ. 

"Монитор":

Даваме на синдиците способ да върнат ограбеното от КТБ

Целта на промените в Закона за банковата несъстоятелност е да се даде правен способ на синдиците на КТБ по-ефективно да попълнят масата по несъстоятелността на банката с разграбените активи.

Това обясни в интервю за БНР зам.-председателят на ПГ на ДПС и член бюджетната комисия Йордан Цонев. Заедно с колегата си и наш издател Делян Пеевски и Хамид Хамид, Цонев е един от вносителите на поправките, насочени срещу вторичното разграбване на фалирания от Цветан Василев трезор. По думите му целта е да се предостави на синдиците способ да се възстановят достатъчно средства, за да се върнат парите "взети от държавата и хората".

 

Fake news.

"24 Часа":

"Гъделнюз" се шегува за турски танкове у нас, кои сайтове се хванаха

Сатиричният сайт "Гъделнюз" се пошегува с плашеща измислена "новина": 82 танка "Алтай" и малко над 800 войници и офицери на турската армия са били у нас на традиционно военно учение между Тополовград и река "Каменна река". Учението трябваше да продължи 9 дни, но вече 4 дни след края му, турските войски не искат да си тръгнат.