Апартаментгейт. 

"Дума":

Корнелия Нинова: Корупцията от модела "Борисов" пребори партията ГЕРБ 

Скандалът с апартаментите на властта е последица от модела "Борисов", чрез който ни управляват вече 10 години. Той е следствие на лобистките закони, които ГЕРБ приемат заради един-двама олигарси или за определени фирми. След което те им се отблагодаряват с коли, с апартаменти или с нещо друго. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар по темата "апартаментгейт". Тя цитира изказване на премиера Бойко Борисов отпреди няколко дни, в което той обяви, че е създал партия ГЕРБ, за да се бори с корупцията. След 10 години управление корупцията пребори партията, подчерта Нинова. Лидерът на левицата припомни още няколко публични корупционни скандала, които за последните години излязоха от редиците на ГЕРБ - първите апартаменти на Цветанов, апартаментите на Горанов, "Кумгейт", "Суджукгейт". Какво се случи след всички тези разкрития, попита Нинова. Нищо. Борисов и ГЕРБ продължават да управляват чрез рекет и лобизъм.

Затова изходът от целия този порочен модел са само и единствено предсрочни парламентарни избори, убедени са в БСП. Защото дори и Цветан Цветанов да си отиде, на негово място ще дойде друг и моделът ще се възпроизведе, подчерта Корнелия Нинова. Защото главата на този модел се нарича Бойко Борисов и докато той управлява държавата, моделът няма да се промени.

 

Време. 

"Сега":

България още не е решила зимно или лятно време да избере

България ще съобрази изцяло въвеждането на постоянно часово време с избора на съседните държави - членки на Евросъюза. Това съобщи БНТ, като се позова на министерството на транспорта, което е отговорно по темата.

През миналата година Министерството на енергетиката направи национално допитване, в което можеше да се включи всеки български гражданин и да даде мнение трябва ли да се сменя времето през пролетта и есента и ако не се сменя - кое предпочита като основно. Българите са категорично зад решението за постоянна часова зона, превес при избора имаше лятното часово време.

От министерството на транспорта обаче обясниха, че това не означава, че Министерския съвет ще реши в полза на лятното време, защото основна тежест ще има общото решение на съюза и съседните държави. Целта според ведомството е да не се създават часови зони в рамките на общността.

От транспортното министерство предвиждат обществени дискусии по темата, включващи представители на работодателските организации, синдикатите и неправителствения сектор. Ще бъде направен анализ какви биха били последиците при приемането на зимно или на лятно часово време. Министерството отчита ползата от непроменяща се часова зона, особено при жп транспорта, при който в момента има най-сериозни трудности при местенето на стрелките.

 

Вот.

"24 часа":

Записват партиите за евровота до 10 април, жребият - на 24-и

До 10 април партиите и коалициите, които искат да участват на евроизборите през май, трябва да подадат документи за регистрация в ЦИК. Това става ясно от хронограмата, която избраната само преди седмица нова комисията, начело със Стефка Стоева, прие.

Срокът за инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати за евродепутати, е 15 април. Окончателните имена в листите си пък партиите, коалициите и инициативните комитети ще са ясни до 23 април - това е крайният срок за внасянето на списъците с кандидатите им в ЦИК. На следващия ден - 24 април, комисията ще определи с жребий номерата на формациите в бюлетината.

Предизборната кампания стартира на 26 април и приключва в полунощ на 24 май.

 

Пакт "Мобилност".

"Монитор":

Български и румънски превозвачи излизат в сряда на протест в Страсбург

Над 700 български и румънски превозвачи ще протестират пред Европарламента в Страсбург, когато в сряда евродепутатите трябва да гласуват поправките в Пакет "Мобилност". "Имаме разрешение да използваме и камион, който ще бъде използван за трибуна", съобщи за "Монитор" председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. По думите му протестът ще бъде подобен на проведения на 10 януари в Брюксел.

Пакетът "Мобилност" има вече над 2000 поправки.

Предложението за гласуването му беше прието "на косъм" с 156 срещу 154 гласа в понеделник при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

"Полетът София - Франкфурт закъсня с 1 час", обясни Светослав Малинов във вторник отсъствието си от залата. "Оставих този пакет да мине, за да видят българските транспортни босове, че не може техните работници в 21-и век да живеят 90 дни в кабината и да ползват тоалетните на бензиностанциите", заяви Николай Бареков.

 

Мярка.

"Монитор":

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста. Това реши Специализираният апелативен съд във вторник. Така бе отменена паричната гаранция от 500 000 лв., която наложи спецсъда с решението си от преди броени дни бизнесмена да бъде освободен.

Според магистратите голяма част от свидетелите по делото са подчинени или зависими от Стайков, който е обвинен в ръководене на организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда, данъчни престъпления и пране на пари и може да им се окаже въздействие.

На 20 декември 2018 година стана ясно, че бизнесменът е прекарал инсулт и има пареза. Предписано му било лекарствено лечение и рехабилитация. Според вещите лица обаче той не може да се лекува и в болницата към затвора. Така съдът задължи шефа на затвора в София да настани Стайков в МВР болница.