Далавери

"Монитор":

Ковачки завлякъл Карлово с 13 млн. лв.

 

Бизнесменът Христо Ковачки, който е обвиняем за данъчни далавери, е завлякъл с 13 млн. лв. община Карлово, заяви председателят на карловския общински съвет Тошко Стоев. Сумата представлявала паричната апортна вноска, която се дължи от фирмата на Ковачки „Баня голф енд СПА ризорт" в смесеното общинско-частно дружество „Спортен комплекс Баня" АДТ. Стоев обясни, че парите е трябвало да бъдат преведени в банков клон в Карлово. Вместо това, те били внесени в Общинска банка - София, в която Ковачки има дял.

 

"Монитор":

Станишев оставил 100 млн. лв. дълг за зимно почистване

 

Близо 100 000 млн. лв. дългове към фирмите за зимно почистване е завещал кабинетът "Станишев" на новата власт. За неплатените сметки съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов в парламента вчера.

"В момента има неплатени пари по договорите, които са сключвали областните пътни управления. Заради дълговете не сме в състояние да проведем нормални процедур фирмите просто отказват да участват", обяви Цветанов. Вицепремиерът е разпоредил на всички областни управители, Гражданска защита и местните власти да проведат срещи и да създадат необходимата организация за есенно-зимния сезон.

 

 

Преди конгреса на БСП

 

 

"Труд":

Червените порязаха шефа си

 


Националният съвет (НС) на БСП вчера бламира лидера на партията Сергей Станишев и екипа му, като не одобри материалите за конгреса на партията, насрочен на 18 октомври.

След почти четири часа дискусия проектите за декларация и за платформа на БСП били върнати за основен ремонт. Решено било те да се обсъждат пак - на извънреден пленум в петък.

Според висш функционер Станишев разчитал, че както обикновено членовете му щели да помърморят, но накрая щели да одобрят материалите. Но се случило нещо невиждано за дисциплинирана партия като БСП. Досега не бе прието някой да иска думата, след като лидерът е обобщил дискусията. Но станали Захари Георгиев, Младен Червеняков и Кристиан Вигенин и настояли документите да се преработят. Пленумът се вслушал в тях.

 

 

Кредити

 


"24 часа":


Гарант на заем? От днес - плащач

 

"Все по-често се налага поръчителите за кредити да плащат задължения вместо длъжниците", каза вчера Георги Дичев, шеф на частните съдебни изпълнители. Бум на дела на банки срещу некоректни платци отчетоха от камарата им. Парите се събирали от гарантите, защото длъжниците оставали на улицата без доходи заради кризата. 70 на сто от необслужените потребителски кредити били на съкратени от строителството работници.

Частните съдия-изпълнители предупредиха, че се чака лавина от дела на хипермаркети за техника срещу получатели на лизинг. Причината е, че лихвари в ромски квартали принуждавали безработни да вземат стоки на изплащане, а после ги продавали.

 

 

Случаят Спаска Митрова

 

 "24 часа":


Удряли Спаска с палка, изпаднала в стрес

 

Спаска Митрова е разказала пред лекарите във Военномедицинска академия, че при ареста й в Македония е била удряна с палки и влачена по стълбите. Това съобщи министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, който придружи младата жена при първата й среща с лекарите в София.

Митрова се оплакала, че главата много я е боляла, докато била в затвора. По думите на Димитров упражненото срещу нея насилие било още едно тъжно доказателство за нехуманното отношение на властите в Скопие към нашата сънародничка. Той обещал българската държава да й съдейства да си върне дъщерята. Спаска ще бъде защитавана от ексвътрешния министър Любомир Михайловски, който е сред най-добрите адвокати в Македония.

 

"Стандарт":

Бивш министър защитава Спаска

Бившият МВР шеф на Македония Любомир Михайловски, който сега е адвокат, ще защитава българката Спаска Митрова в битката да си върне детето. Това съобщи министърът за нашенци в чужбина Божидар Димитров.
23-годишната Спаска бе освободена от затвора "Идризово" в Скопие 20 дни предсрочно "за добро поведение". Тя бе осъдена на 3 месеца от съда в Гевгелия, където живее, защото не била осигурила достъп на бившия си съпруг Воислав Савич до дъщеря им.
От ударите с палки по главата по време на ареста Спаска има главоболие и проблеми със съня, установиха лекари във ВМА. За радост няма хематоми и други мозъчни контузии, обясниха от болницата. Според лекарите Спаска ще има нужда от консултации с психолог следващите 6 месеца.

 

 

 Криминално

 

"Труд":

Труп с отсечена глава ужаси Велики Преслав

 


Труп на обезглавен мъж със събути панталони хвърли в ужас жителите на Велики Преслав. Първи на зловещата гледка се натъкнал минувач към 8,35 ч вчера, който изпаднал в шок и се обадил в полицията. По-късно криминалистите установили, че убитият е 48-годишният Мехмед Тефик, собственик на малка ферма с крави и овце.

На 300 м от тялото в строеж била открита оглозганата му глава. Камерите, поставени на районния съд, записали ясно как бездомно куче я отнася.

За разпознаване към 12 ч по обяд бе привикан братът на жертвата - Метин (31 г.). Младият мъж избухна в плач, след като видя тленните останки на Мехмед. "Това е убийство на етническа основа. Българи са го направили!", викаше обезумелият брат, заобиколен от свои разгневени приятели.

 

 

Либия плаши ЮНЕСКО заради избора на Бокова
 

 

 "24 часа":

Да не влизаме в нов дебат с Либия заради Ирина Бокова

 


Да не влизаме в нов дебат с Либия заради Ирина Бокова, призова вчера евродепутатът Кристиан Вигенин.

Коментарът му бе по повод изявления на либийски представители, че Джамахирия ще прекрати всички форми на сътрудничество с ЮНЕСКО, ако организацията бъде оглавена от българката. Според Вигенин дори това да стане, няма да предизвика някакви особени международни трусове. "Смятам, че не бива отново да влизаме в дебат с Либия по този въпрос. Международната общност ясно е изразила мнението си по начина, по който Либия се отнесе към българските медицински сестри", допълни евродепутатът.