„24 часа

Кой къде е 20 г. след убийството на Луканов

Само човек, който е губил свободата си, може да се радва истински на морската шир. Украинецът Александър Русов ѝ се наслаждава по цял ден. 6 г. и 2 месеца той гледаше небето през прозорец на килия. Затворен бе в нея на 4 април 2000 г.

„Труд”

До 1500 лв. глоба за носене на бурки  

Носенето на публични места на облекло, което покрива изцяло или от части лицето – включително фереджета, шалове, бурки и маски, се забранява. Нарушителите ще се наказват с 200 лв. глоба при първо провинение и с по 1500 лв. за всяко последващо. Това гласи новият Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, който депутатите приеха на второ четене вчера.

 „Стандарт”

Наш депутат уреди 1 млн. за младите

Наш евродепутат издейства един милион евро за  млади предприемачи. Новата европейска програма "Алеко", чийто инициатор е Андрей Новаков от ГЕРБ, беше одобрена вчера от бюджетната комисия на Европейския парламент. Целта й е да осигури пътуване за обмяна на опит на млади бизнесмени от ЕС. Ще се покриват разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други харчове. Програмата е наречена на българския писател Алеко Константинов. Новаков обясни, че няма квоти по държави и призова младите българи да кандидатстват. Програмата ще заработи през 2017 г. "Очаква се до 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай, Сингапур и да обменят опит с големи и успешни компании там и след като се върнат вкъщи, да го приложат", коментира Новаков.

„Монитор”        

Българи зад граница пазят диалектите ни чрез Фейсбук групи

Българи зад граница искат да съхранят традициите и пазят автентичността на езика от родните си места чрез Фейсбук групи. Явлението е сравнително ново и се наблюдава от 2-3 години насам, отчитат езиковеди. Според тях по този начин сънародниците ни пазят идентичността си..

„Сега”

Бурките вече са извън закона

Парламентът сложи край на споровете дали трябва да има закон за носенето на облекло, което прикрива изцяло или частично лицето, на публични места, добил популярност като закона за бурките. Вчера депутатите гласуваха окончателно предложения от Патриотичния фронт проект и приеха, че за нарушаването на забраната ще се наказва с глоба, стигаща до 2000 лв. От ГЕРБ бяха категорични, че забраната не е насочена срещу религиозни групи.

„Дума”

Плодовете в училищата оскъпени с 1000%

С 1000% по-скъпи са някои плодове и зеленчуци, които фирми доставят на децата в училищата. Това разкри Корнелия Нинова вчера. Тя показа фактури, от които става ясно, че те се закупуват на много по-ниски цени. "Крадете от храната на децата. Не ви стига, че съсипахте държавата", обърна се Нинова към ГЕРБ. Думите й ядосаха Димитър Байрактаров от ПФ, който дори скочи да се бие с депутатите от БСП.

Мнозинството спешно извика в НС земеделската министърка Десислава Танева и шефа на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов. Очаквано те обвиниха Нинова в предизборна манипулация, но все пак признаха, че има завишаване на цените, което се дължало на измиването и пакетирането им.

„Капитал дейли”

Завръщането на сламения човек

Четиринайсетте месеца, които Пламен Орешарски прекара като премиер 2013-2014 г., не могат да се запомнят като стабилен период за държавата.

Под управлението му България попадна в международна изолация, рухна четвъртата по големина банка в страната, Делян Пеевски беше пробван за шеф на ДАНС, а НСО научи наизуст аварийните изходи, за да може да евкауира ръководителя на изпълнителната власт. Цялата държава - системата за разпределяне на публични средства и контрола върху тях, беше пленена в мрежата на сравнително малка група хора, олицетворявана от самия Пеевски.