"24 часа"

Който взе - взе, приватизацията свърши

Cпиpa пpивaтизaциятa нa дялoвe и aĸции в дъpжaвнитe ĸoмпaнии, ĸaĸтo и в дъщepнитe им дpyжecтвa. Toвa peши нa пъpвoтo cи зaceдaниe ĸaбинeтът "Бopиcoв 3".

Hoвинaтa cъoбщи cлeд зaceдaниeтo нa пpaвитeлcтвoтo дocĸopoшният глaвeн пpивaтизaтop в дъpжaвaтa, ceгa миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa Eмил Kapaниĸoлoв. C нeгo пpи жypнaлиcтитe cлeзe и финaнcoвият миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв.

"Труд"

Министър и посланик едновременно бил Ради Найденов

Ради Найденов едновременно бил служебен външен министър и посланик в Германия. Според юристи в случая има конституционна несъвместимост и конфликт на интереси, тъй като Найденов на практика се явявал началник на себе си.

"Труд" разполага с протокол от заседание на Кариерната комисия на външното министерство, проведено на 17 март. Върху него има резолюцията на Ради Найденов, в която той сам посочва, че е дал "предложение" до Кариерната комисия, която му е подчинена, за кадрово укрепване на представителствата в Германия.

"Стандарт"

Габриел поема IT сектора

Евродепутатът Мария Габриел е кандидатът за нов български еврокомисар. Както "Стандарт" първи съобщи още на 4 април, кабинетът "Борисов 3" я номинира за следващия наш представител в Европейската комисия. Решението бе взето на вчерашното първо заседание на новото правителство. Ден след избирането му за трети мандат на "Дондуков" 1 премиерът Бойко Борисов обеща в телефонен разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че кабинетът ще излъчи максимално бързо кандидатурата за еврокомисар.

"Монитор"

30 абонати на ден се жалват от надути сметки на парното

По около 7000 жалби годишно срещу "Топлофикация" за надписани сметки са подавани от граждани във Федерацията на потребителите, заяви пред "Монитор" изпълнителният й секретар Емил Георгиев и уточни, че това прави по около 30 оплаквания дневно. В същото време със съдействието на федерацията са заведени 2000 дела срещу дружеството, като 65% от тях са спечелени от потребителите. Жалби срещу спирането на топлата вода сега обаче няма.

"Сега"

Кабинетът изненадващо поиска да се забрани приватизацията

Правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" е на път да сбъдне бляновете на БСП и на "Атака" за повече държава в икономиката. Вчера новият Министерски съвет на Бойко Борисов изненадващо реши да забрани приватизацията. За целта спешно е изработен проект за законови промени, които да бъдат внесени в парламента.

"Дума"

БСП е за смесена избирателна система

БСП е за смесена избирателна система, обяви вчера лидерът на левицата Корнелия Нинова. Социалистите смятат, че е нужно партийните субсидии да бъдат намалени. От БСП са категорични, че депутатските заплати трябва да бъдат замразени, защото не е справедливо възнагражденията им да растат всяко тримесечие, докато доходите на хората стоят замразени или реално намаляват с увеличението на цените на много стоки и услуги. Ние сме за по-справедливо възнаграждение на политическата класа, отбеляза Нинова. Тя припомни, че от БСП са правили и ще продължат да правят дарения по повод думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, който оправда отказа да се замразят заплатите с благотворителност на съпартийците си.

"Капитал дейли"

Всички приватизационни сделки ще бъдат спрени

Едно от първите важни решения извън кадровите смени и назначения, което правителството ще вземе, е да се спре приватизацията. Ще бъдат блокирани всички сделки - както за държавни компании, така и на техните дъщерни дружества, а освен това ще се ограничава и продажбата на обособени части от имуществото им. Това предвиждат промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от министъра на икономиката Емил Караниколов. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане в сряда, след като преди това изявление по повода направи и самият министър.