"24 часа"

10 000 лева струва кукерски костюм

Най-пъстрите, атрактивни и уникални празници у нас са през януари в Пиринско. Хиляди мъже, жени и деца обличат кукерските костюми. На площадите излизат чаушето в Разлог, станчинарите в Петрич, бабугерите в Банско. Старци обикалят по селата в Симитлийско и Благоевградско.

"Труд"

Кучи студ, катастрофи и мрак

Над 140 населени места останаха без ток, спрени бяха влакове и автобуси заради тежките условия.

Опасно ниски температури предвиждат за неделя синоптиците от БАН за четири области - София, София-област, Перник и Кюстендил, където е обявен оранжев код. Там термометърът ще падне до минус 20 градуса. Жълт код за ниски температури е обявен за останалите области в страната.

"Стандарт"

Чиновник затвори руската църква в Княжево

Чиновник развали празника на руската общност в София, която искаше да чества Бъдни вечер и Рождество в църквата "Св. Пантелеймон" в Княжево. Измислена грипна епидемия даде повод на директора на дома за хора с деменция Румен Младенов, в чийто двор е храмът, да забрани службите. Това се оплака пред "Стандарт" архимандрит Филип Василцев, предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София. Синият храм в столичния квартал е построен от руски белогвардейци през 1923 година.

"Монитор"

Ученици молят кметове по Фейсбук за дървена ваканция

Ученици масово пишат във фейсбук профилите на кметове у нас, с молба зимната им вканция да бъде удължена и през следващата седмица. За това съобщиха в социалната мрежа градоначалниците на София Йорданка Фандъкова и на Червен бряг Данаил Вълов.

"Няма да има дървена ваканция в София. От вчера следобед до днес получих няколко стотин лични съобщения от ученици, които искат ваканцията за софийските училища да бъде удължена до 11 януари", написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяснява, че миналата сряда по нейно настояване Инспекторът по образование на София е удължил ваканцията до 9 януари. Вчера всички директори получиха инструкции от Инспектората да пуснат отоплението, така че през събота и неделя учебните стаи да се стоплят, пише още градоначалникът. Ако все пак някъде има проблем с отоплението, директорите могат да обявят и неприсъствен ден.