24 часа

Смут: Радев повежда граждани, негов човек зове: Да го подкрепим

Гражданско шествие в почит на Васил Левски ще поведе президентът Румен Радев на 19 февруари. То се организира от Общобългарския комитет "Васил Левски" и ще тръгне от президентството до паметника на Апостола в центъра на София. А държавният глава е патрон на инициативата.

Изненадващо преди ден президентът създаде събитие в страницата си във фейсбук, с което обяви за шествието. Малко по-късно бившият началник на кабинета му и настоящ евродепутат от БСП Иво Христов отправи през фейсбук призив "Да подкрепим президента!". А обяснението му кога и къде Радев ще поведе шествието завършва с думите на Апостола "За чиста и свята република!".

Труд

Купуваш винетка, за да отидеш на работа

Винетка трябва да купят близо 20 хил. софиянци, за да отидат на работа. Причината за това е, че в момента е платено преминаването по целия околовръстен път на София, който разделя столицата от крайните квартали, както и по третокласните шосета към Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница. След включването на камерите на Националното тол управление само през последните дни над 800 души в цялата страна бяха глобени заради липса на валидна електронна винетка, като част от санкциите са за преминаване по пътищата край София.

Монитор

Без винетка до сателитите на София

Но част от шофьорите бяха изненадани с глоби в началото на седмицата от патрули с камери на Националното тол управление. Днес пред БТВ доц. Георги Балабанов, експерт от Национално тол управление, обяви че автомобилите, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронни винетки. Казусът с тези пътища е от края на 2018 г., а объркването на някои водачи идва от изказвания тогава на премиера Бойко Борисов и други представители на правителството, че винетки няма да са необходими.

Сега

КЗК пусна дострояването на скелето за детска болница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) допусна предварително изпълнение на решението на здравния министър за класирането на участниците в обществената поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на националната детска болница, видя "Сега" в деловодството на комисията. Това на практика означава, че дострояването на 30-годишното скеле в двора на Александровска болница, може да започне. Според КЗК с предварителното изпълнение се защитава обществения интерес. Определението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Капитал дейли

Борисов се разколеба и за еврото

"Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечерта.

Не е ясно дали изказването му е с цел да потуши създалото се през последните няколко седмици напрежение около промените в Закона за БНБ, които събудиха неоснователни страхове за съдбата на валутния борд в страната, или типично в свой стил премиерът даде на заден и по тази тема при първата по-силна съпротива.

Дума

Задължителна винетка за столични квартали

Всички автомобили, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронна винетка, стана ясно от думите на Георги Балабанов от Националното тол управление. Това се случва въпреки обещанието отпреди повече от година на премиера Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова за преминаването по тези пътища да не се плаща. Така на шофьорите без винетка са наложени санкции.

АПИ все още води преговори със Столичната община за статута на тези пътища, обяви Балабанов. Той каза още, че такива спорни пътища има покрай много населени места и за всеки случай се водят разговори.

Стандарт

60 факела осветиха заветите на Левски

Гражданско поклонение се проведе тази вечер пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 147 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината.

Близо 60 факлоносци бяха застанали в подхода към паметника, както и около самия монумент, съобщават от общината. В Ловеч се организира факелно шествие по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

Церемонията започна с приемане на строя от бойци на формация 42800 - Плевен, от полк. Марин Господинов. Последваха тържествени слова от председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Земя

Медицинските сестри отново на протест

Медицински сестри от страната отново подготвят национални протести, съобщава БНР. Демонстрациите ще започнат на 1 март пред Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" в София. Именно в началото на месец март се навършва една година от началото на протестните действия на медицинските работници. Координаторът на протестите в Пазарджик и съучредител на Асоциацията на медицинските сестри Димитрия Димитрова обаче е категорична, че въпреки действията реформи на практика няма. Хората за една година вдигат разрушени градове, ние една година само искаме и ходим по всичките институции, заяви тя. По нейни думи медицинските сестри са били толерантни и са изчакали два месеца, за да видят какво е постигнато от 1 януари и как ще повлияят допълнителните 200 млн. лева. Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.