След изборите. 

"Сега":

Божидар Лукарски подаде оставка като лидер на СДС

Председателят на СДС Божидар Лукарски, заедно с цялото ръководство на партията, подаде оставка.

"Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет (НИС)", заяви Лукарски. Оставките ще бъдат депозирани пред Националния съвет на партията на 4 април, когато ще бъде избрана и дата за отчетно-изборна конференция на СДС.

"Шамарът от вота доведа до това 300 хил. десни избиратели да останат непредставени в парламента, а на всички е ясно, че са необходими обединителни процеси в дясно. За настоящата ситуация вина имат всички формации от РБ," каза Лукарски.

На изборите Реформаторският блок се яви в коалиция с "Глас народен" и получи 3,06%. Вчера Политическият съвет на Реформаторския блок също подаде колективна оставка.

 

"Сега":

Нинова: Няма да подавам оставка заради постигнатите резултати

Няма да подавам оставка, и то заради постигнатите резултати. За 10 месеца сме увеличили подкрепата си почти 3 пъти. Миналата година по това време имахме 10%, сега имаме 28%. Имаме една президентска победа, силен конгрес за промяна в партията и добри резултати на изборите. Не виждам основание да подавам оставка при постигнатото само за 10 месеца. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Нинова обясни, че през 2009 г. резултатът на БСП е бил 17%, 2013 - 26%, 2014 - 15% и сега 27,20%. "Това са най-добрите резултати от 2009 г. насам. Въпреки загубата, от 39 на 80 депутатите ни са удвоени. В София има 15% ръст спрямо 2014 г. В областните центрове 15% увеличение. Внушението за това, че младите не харесват БСП е опровергано. Между 18 и 29 г. имаме 10% увеличение на подкрепата, между 30-36 г. - 6% увеличение. 15% ръст има от подкрепата на хората с висше образование. 5 пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина, най-сериозен ръст в държави в ЕС", подчерта Нинова.

 

Фалит. 

"Труд":

"Литекс моторс" обяви фалит

Дружеството "Литекс моторс" е поискало от Софийския градски съд откриване на производство по несъстоятелност. Това стана ясно от писмо до съда, заведено от главния изпълнителен директор на фирмата Илия Терзиев на 23 февруари 2017 г. В него се посочва, че дружеството "се намира в състояние на неплатежоспособност (свръхзадлъжнялост), поради което са налице основания за откриване на производство по несъстоятелност".

 

 

Решение. 

"Дума":

Отпечатъкът в болница окончателно падна

Чекирането с пръстов идентификатор при постъпване и изписване от болница отпада. Това е окончателното решение на 5-членния състав на ВАС, за което съобщиха от МЗ.

От НЗОК бяха категорични, че ще изпълнят решението на съда, каквото и да е то, веднага щом бъде сведено до знанието им.

Съдът потвърди извода на 3-членния състав и отново обяви за нищожен текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, според който пациентите се идентифицираха чрез сканиране на произволни точки от пръст.

С обнародването в "Държавен вестник" на съдебното решение електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ.

 

Професии. 

"Монитор":

Техниците - най-търсени на пазара на труда

 

Техниците със средно образование са най-търсени на пазара на труда. Става дума предимно за асансьорни техници, такива, които поддържат климатични системи, както и компютърни специалисти на средно ниво, съобщи Нова ТВ.

Дефицитът за подобни кадри е все по-голямо изпитание за бизнеса, категорични са от Образователното министерство. Затова от ведомството ще търсят подкрепата на Европа.

 

 

Уволнение. 

"Труд":

Уволниха един от шефовете на ИАРА

Общинският съветник от ГЕРБ в Бургас Николай Иванов, който две години и половина беше началник на отдел "Черно море" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, е бил изненадващо отстранен от поста си.

"Прочетох набързо, че не съм отговарял на изискванията, но отказах да я подпиша. Подал съм молба да ми изпратят копие от заповедта, чакам я, затова не знам още в пълнота мотивите. Не сме имали конфликти, нито пък съм бил уличен в грешка", каза Николай Иванов.

Той смята да се възползва от двуседмичния срок за завеждане на дело срещу това уволнение. Иванов обясни, че няма проблеми с рибарите и бранша в област Бургас.

 

Скандали. 

"Сега":

bTV все пак пусна "Шоуто на Слави"

След скандалите от последното денонощие, bTV все пак реши да излъчи актуалното за 28 март предаване на "Шоуто на Слави". Телевизионният водещ започна с обяснение на това какво се е случило вчера и защо предването му е било спряно от ефир.

"Във вчерашното предаване аз прочетох писмото си към управляващите във връзка с референдума, пуснахме химна и реклами, а след това имаше актьорска вечер. Записът завърши към 21:45 ч. Към 22:00 ч. получих писмо, с което моите партньори от bTv ме уведомиха, че или трябва да махна частта с писмото, или цялото предване ще бъде спряно", каза Трифонов.