Мерки.

"Дума":

Лято 2020: Ваучери за море и безплатни чадъри

Коалиционният съвет между ГЕРБ и Патриотите е постигнал съгласие по поредните мерки, свързани с предстоящия летен туристически сезон. Има принципно споразумение за предоставяне на ваучери за почивка в българските курорти през лятото, за безплатно ползване на плажните чадъри и шезлонги и за ускоряване на пътни проекти и строежи, за ремонти. Това стана ясно след заседанието на коалицията.

Не е постигнало съгласие относно исканията на Обединените патриоти за намаляване на ДДС за ресторантите и туристическите услуги, но подписаната коалиционна програма можело и да се промени.

По настояване на Патриотите обаче здравният министър Кирил Ананиев е променил заповедта си за работа на заведенията на открито. Отстоянието между масите се намалява на 1,5 метра, а не както преди това бе разписано - 2,5 метра.

Матури.

"Монитор":

"Тютюн" отпада за зрелостниците, за седмокласниците - "По жицата"

Българската литература след Втората световна война и изучаваните във връзка с нея романи "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев отпадат от материала за матурата по български език и литература тази година. С оглед изоставянето в материала заради извънредното положение, седмокласниците пък няма да имат въпроси за Йовковия разказ "По жицата".

Тазгодишните изпити са през юни. На 1-ви е изпитът по български език и литература, а на 3-ти матурата по желание. И двата изпита ще са с час по-късно от обикновено - от 9 часа. Освен Талев и Тимов, от изпитния материал отпада и лириката на Вапцаров. От останалите предмети, по които се полагат зрелостни изпити, също ще има съкращения на темите.

Отмяна.

"Сега":

Премахнати са КПП-ата във всички областни градове

Отменени са и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

Само преди два дни, премиерът Бойко Борисов обяви, че пунктовете ще бъдат махнати, но от следобеда на Гергьовден, за да не тръгнат много хора. Очевидно обаче е решено друго и те падат още от тази нощ.

Предложение.

"24 часа":

Нинова: Предлагаме ДДС за храни и лекарства да бъде 9%

"Внасяме проект на решение за Временна комисия за разходите за борбата с COVID-19 и мерки за хората, за икономически растеж и повишаване на потреблението." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на "Позитано" 20, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че при обсъждането са поставени три цели- това да бъдат мерки, които са ориентиерани към грижа за най-засегнатите от кризата хора. Държавата да подкрепи онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката, както и мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж.