24 часа

Малинов докладва как Русия да овладее сателитната станция "Плана"

Спътниковата станция "Плана", която е в активите на "Виваком", покрива сектор от западните брегове на Африка до Далечния изток и има 850 телевизионни кули.

Тази информация съобщава Николай Малинов на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от ген. Леонид Решетников, става ясно от публикуваната докладна записка на руски език, която той е пратил в началото на 2016 г.

Прокуратурата я разкри като отговор на опитите за компрометиране на разследването за шпионаж срещу председателя на Националното движение "Русофили". Той е обвинен за държавна измяна, защото според прокуратурата е работил против интересите на България в полза на Русия и дори им е давал класифицирана информация. През 2015 г. Малинов, Решетников и Малофеев са правили планове как активи на КТБ да минат в руски ръце, за да могат да кумулират печалба за създаването на партия и медии, които да обърнат България на Изток. Сред предприятията, които е трябвало да бъдат купени евтино, са "Виваком", "Дунарит" и "Авионамс", и трите са стратегически за националната сигурност. Първото е най-голямата телекомуникационна компания, а останалите са от военнопромишления комплекс.

Труд

Арестуваха педофила от ромско гето в Сливен

След публикация в "Труд" полицията задържа английски пастор за блудства с деца от ромския кв. "Надежда" в Сливен. 44-годишния Даниел Ериксон-Хъл, който е излежал 15-месечна присъда за педофилия в родината си Великобритания, бил арестуван вчера рано сутринта. Според източници на "Труд" срещу него били постъпили сигнали, че е посягал на малолетни деца от квартала. Информацията бе потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура. С прокурорско разпореждане той ще остане в ареста за 72 часа. Осигурен е преводач. Засега повече подробности за случая не се съобщават, заради тайната на разследването.

Както вчера в. "Труд" съобщи Даниел Ериксон-Хъл се е укривал два пъти от правосъдието във Великобритания. И двата пъти е бягал в България, където кръщавал деца, въпреки че има забрана за общуване с малолетни.

Монитор

54 убити и ранени по време на лов за 5 години

54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години, сочат данни на МВР, предоставени на "Монитор". От тях ранените без опасност на живота пък са 44, а загиналите - 10. На варненския плаж казват, че това лято не са виждали нещотърсачи с металдетектор, а и нямало какво да се открие при това рехаво присъствие на чужди туристи.

В периода между 2014 и 2016 убитите са общо само двама, а ранените - 13. За последните два ловни сезона обаче има увеличаване на броя на загиналите, които са по 3 на година, а ранените са общо 21. От началото на новия сезон, който бе открит на 10 септември с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина вече има трима ранени без опасност за живота.

Сега

Връщат Силвия Великова като водеща другата седмица

"Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.

Впечатлена съм от подкрепата, която получих, и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това...на всяка цената.

Развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване.

Затова отивам да си сипя, както казват някои от вас. Благодаря и дочуване ". Това написа Силвия Великова в 22.10 ч. тази вечер във Фейсбук. Днес след обед тя бе отстранена от и.д. шефа на Хоризонт Николай Кръстев като водеща.

Генералният директор на радиото заяви, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор, а не водеща и репортер, и затова е махната от ефир. Силвия Великова заяви тогава, че е отстранена заради критиките си към Иван Гешев. Фактът, че в ресора Съдебна система ще има още един репортер за плурализъм, потвърждава защо беше отстранена Великова.

Капитал дейли

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

"Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. Сред минувачите имаше агенти на "Гестапо". Усети острите им студени погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е разузнавач! Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните и строги сини очи. Или волевата брадичка. Или... парашутът, който се влачеше зад него..." Това е един "брадясал" виц от времето на соца. Също толкова брадясало е и обвинението срещу председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, който беше арестуван и обвинен в шпионаж тази седмица.

Шпионската сага започна сутринта на 9 септември с информацията, че бившият главен редактор на в. "Дума" Юри Борисов е бил арестуван и отведен с белезници в следствието във връзка с дело за шпионаж от 3 юли т.г. Освен журналист Борисов е и член на Движение "Русофили". Късно следобед от прокуратурата споделиха, че той е разпитан само като свидетел, но пък е арестуван председателят на движението Николай Малинов и именно той е бил обвинен в шпионаж в полза на две чужди неправителствени организации. Те са руски - Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Бившият депутат от БСП и бивш издател на партийния орган в. "Дума" е обвинен, че срещу заплащане се е поставил в услуга на двете организации. Главната роля тук има бившият генерал от съветското външно разузнаване ген. Леонид Решетников. Към момента на извършваното престъпление той е председател на РИСИ, неправителствен институт, който се смята до близък до Кремъл и е на пряко подчинение на Владимир Путин. (През 2017 г. Решетников е отстранен от ръководния пост в РИСИ, а неговото място е заето от Михаил Фрадков, бивш шеф на външното разузнаване на Русия.)

Дума

Васил Велев обяви: Кризата дойде!

Часове преди Бойко Борисов да обясни как милиардни инвестиции идват към България и затова ни трябват нови пътища, шефът на АИКБ Васил Велев обяви нещо съвсем друго - кризата вече е тук. За индустрията въпросът дали идва криза не стои, защото всъщност кризата дойде, каза той в интервю за БНР.

Велев отчете сериозен спад на индустриалното производство за юни и юли. За шестия месец на годината има спад на износа със 6,4 процента. Стопанската конюнктура за август е - 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси, е мнението на Васил Велев.

По думите му и в машиностроенето, и в електрониката, и в текстила и облеклото, и в производството на мебели, на метали има спад в продажбите от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната, не скри притесненията си шефът на АИКБ.

Земя

БСП: С Манолова ще нанесем съкрушителен удар на ГЕРБ

Единствената възможност да нанесем съкрушителния удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова. Това каза лидерът на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов в доклада си по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на Софийската градска организация на БСП за "Местни избори" - 2019 пред Софийската градска конференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той отчете, че най-близко БСП - София е била до кметското място с непартиен кандидат. "Пробив не може да се направи с партийна кандидатура поне на този етап", допълни Паргов. "Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна", посочи Паргов. "Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна. Няма защо да се заблуждаваме, че тази кампания ще се води с почтени средства.

Обратно стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безскруполна и дори брутална. Бе направено всичко, което може да ни постави в неравностойна позиция", каза още Паргов.