Инициативите на омбудсмана Мая Манолова срещу монополистите са сред актуалните теми на вестниците във вторник.

„Електроразпределителните дружества, топлофикациите, мобилните оператори, ВиК фирмите и други монополисти да не използват колекторски фирми при събирането на задължения. За това настоя омбудсманът Мая Манолова. Тя даде за пример случай, в който задължение от 5 лева през 2004 г. е събирано с колекторска фирма и 10 години по-късно сумата станала 170 лева.
“Хората не завеждат съдебни дела срещу институциите, защото, ако искът им не бъде уважен, плащат за услугите на юристите на институцията”, обясни Манолова. Макар че встъпи в длъжност на 20 октомври, Манолова отчете 1622 постъпили жалби. За два месеца тя се е срещнала със 129 столичани и още 79 граждани от Бургас, Сливен, Видин и Габрово. Догодина Манолова ще предложи план за реформиране на институцията.” – в. „Труд”.

„Гражданите вече подават жалби заради спирането на тока в "Люлин"
Мая Манолова видя "фрапантни текстове" в общите условия на ЕРП-тата
След като десетки хиляди софиянци изкараха близо 20 часа на тъмно и студено заради авария в събота и неделя, част от тях започнаха да търсят правата си. "В момента обобщаваме сигналите и жалбите и те ще бъдат разгледани според общите условия на дружеството. Такава авария не е имало поне от 10 години насам", казаха от ЧЕЗ за в. "Сега". Оттам обаче не успяха да уточнят точно колко оплаквания са приели в първия ден след възстановяването на тока.
Най-вероятната причина за аварията, оставила без ток част от столичните квартали "Люлин", "Обеля" и "Надежда", е опит за кражба. Призоваваме подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, заявяват от дружеството. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са пет. Щетите от последния случай в кв. "Люлин" надхвърлят 100 000 лв., а от началото на годината кражбите на елементи от съоръжения са за 2.9 млн. лева.
Според омбудсмана Мая Манолова хората, оставени без ток дълго време, могат да претендират за имуществени вреди в рамките на 3 работни дни след аварията. Срокът за това изтича утре.
"Абсолютно справедливо е възмущението на гражданите за това, че бяха оставени на тъмно и студено в продължение на дълги часове", заяви вчера тя. Това включва и хората, чиито уреди са се повредили в резултат на извънредното прекъсване на тока. Манолова се възмути от "фрапантните текстове" в общите условия на енергодружествата, защото те не са в изгода на потребителите. Общите условия на дружествата се одобряват от Комисията за енергийно и водно регулиране и подлежат на корекции всяка година. В тях е записано, че хората могат да претендират за обезщетение при изгорели уреди. Процедурата обаче е дълга и тромава, а потребителите трябва да докажат, че уредът си е "отишъл" по вина на дружеството.
"Общите условия трябва да бъдат променени, защото не смятам, че е нормално гражданите да прекарат 23 часа без електричество и да не могат да се оплакват ефективно от това", смята Манолова. "Всички знаем, че когато сметката не е платена, следва изключване без издирване по чия вина един граждани няма пари да си плати задълженията към енергоразпределителните дружества", каза още омбудсманът...” – в. „Сега”.

„През следващата година ще организирам 5 постоянно действащи приемни. Хората толкова са обеднели, че пътуването за тях е сериозен финансов проблем. Това каза омбудсманът Мая Манолова 2 месеца след встъпването в длъжност.
1622 са жалбите, които са постъпили в институцията на омбудсмана за два месеца, срещу 1006 за същия период на миналата година. За мен това е показател за повишените очаквания към институцията и към ефективната защита, която гражданите очакват да им предоставим, допълни Мая Манолова. За 2 месеца са организцирани 7 приемни в София и 4 изнесени приемни в Бургас, Сливен, Видин и Габрово. Посетила 11 града.
Моята дейност на терен е в отговор на поетия ангажимент, че ще бъда омбудсман в действие, каза още Мая Манолова.
Още от първите дни на работа си тя си създадала “сериозни силни врагове - монополните дружества като топлофикациите, енергоразпределителните, ВиК операторите, мобилните оператори”. “Всички, които използват колекторски фирми, с които смятам да се заема в спешен порядък. Не приемам дружествата, които са доставчици на обществени услуги да си служат с колекторски фирми, които да им събират задълженията”, каза омбудсманът. Според нея е начин върху гърба на бедните българи да паразитират маса субекти.
Институцията на омбудсмана щяла да се заеме в спешен порядък с проблемите с “Топлофикация - София”. Ако с дружеството не се разберем с добро, смятам да сезирам Конституционния съд, допълни Манолова. От дружеството са прибрали 20 млн. лв. задължения от клиенти. За цялата години от “Топлофикация” са завели 15 000 иска. Това значи, че софиянци са платили около 10 млн. лв. Половината от тях не са за услугата “топло”, а за юрисконсултски хонорари.” – в. „24 часа”.

Отношенията между ГЕРБ и РБ продължават да са във фокуса на всекидневниците.

„Поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев беше определено като опит да влезе в ролята на морален императив от вицепремиера Томислав Дончев пред БиТиВи.
Това е опит да влезеш в ролята на морален императив. Но такава отговорност се носи тежко, ти трябва да си на такава висота, че никой да не може да формулира укор към теб. Много интересна игра, допълни Дончев.
Според него версията на премиера, че с излизането на ДСБ в опозиция Кънев сложил начало на кандидат президентската си кампания, изглеждала много вероятна, още повече, че това не било и интрига след заявката от самия Кънев по въпроса.
В отговор на въпрос дали се задават предсрочни избори Дончев посочи още, че няма нищо страшно в "едни избори". Той дори допълни, че едва ли някой повече от ГЕРБ имал политическа полза от предсрочни избори, но пък никой не бил склонен да прави още един експеримент в държавата...” – в. „Дневник”.

„Нека да ходим на избори, ако някой в коалицията е недоволен. Ние говорим най-малко за тях, а имаме най-големи шансове на тях. Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. "Едва ли има някой, който да е в по-добри условия, ако се проведат едни предсрочни избори, но нека не забравяме, че ако има такива, ще се вкараме в нови разходи", каза още Дончев. Според него никога съдебната система не е била обсъждана толкова много и той се надява това да е за хубаво и да се постигне желаният резултат. "Реформата трябва да продължи.
Ако има нещо хубаво в тази ситуация, това е уникалният фокус върху съдебната система. Надявам се това да предизвика един здравословен натиск реформата да не спира", допълни той.
Влязохме в уникални политически жанрове предколедно. В политическата история на България част от нещата, които се случват в последно време, нямат прецедент, смята вицепремиерът.
Не се сърдя на Радан Кънев, каза още Дончев. По думите му лидерът на ДСБ играе сложна и интересна игра на "универсален морален императив"...
„Ситуацията с Реформаторския блок беше много интересна. Нищо не индикираше, че ДСБ ще се оттегли от управлението. Дори другата част от колегите от Блока остана изненадана от тези действия", разкри вицепремиерът. В преподписването на коалиционното споразумение няма нищо страшно, но въпросът е да бъдат записани неща, които са реалистични, каза още Дончев. Той допълни, че е технократ и обича да се пишат документи, които са реални. Но призова разговорите "да ги обсъдим ние, а не по медиите"...” – в. „Стандарт”.

„Радан Кънев прави нова дясна партия
И на него властта му се усладила, но спрял навреме. Докато други в РБ били готови да се молят на Борисов и на Цветанов за места в листи и постове
След конгреса на ДСБ през март Радан Кънев излиза в твърда опозиция. Не е изключено да направи и нова партия, ако сегашната му не го последва.
Кънев ще създава солидна дясна алтернатива на сегашното управление. Това става ясно от участието му в телевизия BIT...
Радан Кънев коментира и ситуацията в Реформаторския блок: „Има хора в РБ, които не виждат възможност за опозиция, считат го за смъртоносно за всяка една партия и виждат бъдещето на РБ през тесен съюз с ГЕРБ, което значи да се молят на Борисов и Цветанов за места в листи", заявява Кънев. Имало и други, които смятат, че "в даден момент може да си в опозиция. Излизат от балканския модел, разбират, че властта може да се управлява и от опозиционната страна.“
Кънев призна, че властта се услажда, а апетитът за нея идва с яденето. Призна още, че за себе си е залитнал – на моменти заради липсата на опит, средата, особеностите на характера си.
Според източници на "24 часа" гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" ще е ядрото на бъдещата политическа алтернатива на властта, която ще форсира Радан Кънев.” – в. „24 часа”.

Проявите на човешка съпричастност и благотворителността в навечерието на Коледа също са сред темите на всекидневниците.

„Благотворителна инициатива стопли столичани тази сутрин – буквално и преносно. От движението HiddenCashSofiа оставиха зимни якета, преднзначени за бездомни и бедни хора, по дърветата на бул. „Витоша“.
Акцията се нарича „Не съм изгубен“, а организаторите обясняват повече за нея във Facebook страницата си:
„Тази сутрин решихме да станем по-рано от обичайното и да събудим столичния бул. "Витоша", като му помогнем в борбата със зимния студ. С акцията "Не съм изгубен!" искаме да напомним, че в моментите, в които ние сме на топло вкъщи, за някои хора "вкъщи" са софийските улици, а както знаем, там отопление липсва. Вероятно в гардероба на всеки от вас има поне по едно топло яке, шапка или шал, а някъде там има човек, който искрено би им се зарадвал. Можем ли да се обединим и заедно да помогнем на хората в беда? Ние от HiddenCash Sofia вярваме, че на Коледа стават чудеса, а още повече вярваме, че и ние самите можем да бъдем такива!“
Hidden Cash e движение, популярно по света, а от няколко месеца и в България. Идеята му е проста: На месечна база членовете крият няколко плика с пари и персонализирани бележки из улиците на София. На страницата им във Facebook споделят как да намериш плика. Когато се снимаш с наградата и качиш снимката на страницата им, от инициативата даряват аналогична на спечелената сума на социална кауза по избор на победителя.” – в. „Сега”.

„Отец Емануил покани в храма "Света Троица" всички жители на Добрич, които се чувстват самотни и няма с кого да посрещнат новата година. В празничната нощ той ще ги събере в трапезарията към църквата. Идеята се родила от срещите му с хората в храма, където свещеникът служи. "Идват хора в църквата и след служба споделят болката си. Има много, чиито деца - синове и дъщери, са далеч или дори извън страната, има и деца, чиито родители ги няма. Затова реших, че трябва да направя нещо на Нова година тези, които искат да дойдат, и да сме заедно, за да има надежда за всеки", каза отец Емануил. Той самият лично се е ангажирал с осигуряването на празничната трапеза от стопанството към храма, към който от години работи и приют за хора в нужда, докато си стъпят на краката. Наред с това, което църквата ще осигури, има и хора, които даряват, споделя още отецът.
"Трапезарията може да побере между 30-40 души спокойно. Аз самият със семейството си ще бъде с тези, които изявят желание да посрещнем Новата година заедно. Поканата е към тези, които имат нужда от човешка топлина. Каня ги да сме заедно от 20 часа в новогодишната нощ, да вдигнем наздравици в 12-ия час и си пожелаем една по-добра година", казва отец Емануил.” – в. „Стандарт”.

„Българите са по-склонни към благотворителност около Коледа, отколкото поляците, чехите и словаците, сочат резултатите от проучване на агенция IPSOS, направено по поръчка на "Профи Кредит" в четирите държави.
Анкетата е показала, че в България 57% от гражданите изразяват готовност да направят дарение с благотворителна цел и това е най-високият процент. В Полша за благотворителност пари дават 50% от хората, в Словакия - 40 на сто, а в Чехия - 38 на сто.
В същото време гражданите на България даряват най-малко като размер - 44% отделят между 6 и 10 лв. правят дарение в размер на между 6-10 лв., докато три четвърти от чехите, например, дават над 10 лв., а три четвърти от словаците - до 20 лв.
Най-честата причина хората да дават пари за благотворителност са каузи, свързани с деца в социално неравностойно положение или с увреждания...
Най-разпространената форма за дарение в България е чрез sms, до който прибягват 85%...” – в. „Дневник”.

В. „Труд” съобщава, че между коледните празници и Нова година входът за Националния военноисторически музей ще бъде свободен:
„От 27 до 30 декември Националният военноисторически музей (НВИМ) обявява вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства. Те ще имат възможност да разгледат безплатно постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и най-новата временна изложба „Войната, в която не можехме да не участваме“.
Чрез иновативен дизайн, богат фотоархивен материал, видеокадри и звуци от войната тя представя въздействащ прочит на събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция.
Работно време на експозицията на Националния военноисторически музей през празничните дни:
24,25,26 декември – почивни дни
27,28,29,30 декември – работни дни
31 декември до 5 януари 2016 г.– почивни дни.”