Парламентарни рокади

 

"Новинар":

Тагарински напусна РЗС, групата се разпада

 


Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" се разпада, след като депутатът Марио Тагарински я напусна. Досега в групата имаше 10 народни представители, което е минимумът за съществуване на парламентарна група. Тагарински не отговаряше на мобилния си телефон. Не са известни мотивите за напускането му. Той е член на РЗС от няколко месеца - малко преди парламентарните избори през лятото.

 

"Монитор":

Парламентарната група на РЗС се разпадна

 

Парламентарната група на РЗС се разпадна, след като вчера следобед в 15.40 часа депутатът Марио Тагарински е депозирал молба за напускането й в деловодството на Народното събрание. Новината бе потвърдена от шефа на парламентарния пресцентър Христо Краевски. Тагарински не е посочил конкретни причини и бе с изключен телефон. Лидерът на партията Яне Янев не бил сигурен дали това е подписът на Тагарински и се опитвал да разбере дали това не е провокация. Служители на парламента обаче съобщиха, че Тагарински лично внесъл молбата. Янев обяви, че ще изпрати декларация до медиите по този повод.

 

 

Сагата "Красьо"

 

"24 часа":

Красьо уреждал дела на хора на Кирил Добрев от БСП

 


Скандалният лобист Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия, е уреждал дела на хора, близки до червения депутат Кирил Добрев. Това разкритие направи временният председател на Окръжния съд в Плевен Румен Лазаров. Той беше изслушан във Висшия съдебен съвет в рамките на гласуването за поста, за който самият кандидатства.

Лазаров поясни, че става дума за три граждански дела, започнати в Районния съд в Никопол. При разговора Красьо обяснил, че се обажда за делата „на едни хора на Кирил Добрев". Лазаров проверил как са решени делата и не открил никакви нарушения.

 

 

САЩ ни хвалят за енергийната политика

 

 

"Сега":

САЩ хвалят енергийната политика на България

 

Специалният посланик на САЩ за енергийната политика в Европа и Азия Ричард Морнингстар похвали вчера политиката на България в областта на енергетиката след поредица от срещи с президента, премиера и икономическия министър. "България прави много правилни неща в енергийната област - Русия е реалност и тя трябва да говори с нея за газопровода "Южен поток". Но страната ви трябва и да запази своята активна позиция при реализирането на "Набуко" и връзките с газопровода Турция-Гърция-Италия", заяви по време на обяд с Българо-американската търговска камара Морнингстар.

 

 

Ултиматум

 

"Новинар":

Най-после ултиматум към Македония да спре антибългарската кампания

 

Премиерът Бойко Борисов отправи ясен ултиматум към Македония да спре антибългарското говорене, ако иска да получи подкрепата на страната ни за членство в НАТО и ЕС.
В отговор на актуален въпрос на лидера на РЗС Яне Янев премиерът заяви, че България ще подкрепи желанието на Македония за членство в НАТО и ЕС при изпълнение на условията и критериите за членство. Той обаче обвърза българската подкрепа с ясната воля на македонските управляващи за добросъседска политика с България. Ние очакваме от Македония да преустанови говора на омразата срещу българите от страна на политически лица, държавни институции, тя да се премахне от учебните помагала и медиите. От македонска страна да спрат и всякакви малцинствени претенции и подстрекателството на такива. Очакваме от македонските власти още и прекратяване на антибългарската кампания в международните организации.

 

 

Темида

 

"Монитор":

Майката на Топлото скрила 200 бона данъци

 

Майката на бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров баба Цецка е укрила 200 бона данъци. Това заяви зам. градският прокурор Божидар Джамбазов преди първото заседание срещу Топлото и майка му. Димитров е обвинен в пране на пари и данъчни престъпления. Делото трябваше да тръгне вчера, но Софийският градски съд не му даде ход. Причината за това бе пропуск на съда. Служителите на Темида не изпратили препис от обвинителния акт в законовия 7-дневен срок преди първото заседание. Заради грешката вчера СГС отложи старта на делото за февруари 2010 г.

 

 

Предновогодишно

 

 

"24 часа":


Натискат Велчев да награди прокурори с 11 млн. лева

 

Висшият съдебен съвет ме принуждава да раздам 11 млн. лв. в прокуратурата, което на практика е 13-а заплата, каза пред журналисти Борис Велчев вчера.

Той обясни, че е предложил материално да бъдат стимулирани няколко конкретни служители, които през годината работили почти денонощно по техническото сливане на следствието и прокуратурата. Не е имал идея обаче да бъдат раздадени всички пари от натрупаните икономии в съдебната система.

В четвъртък ВСС заяви, че 24 млн. лв. от излишъка в съдебния бюджет трябва да се раздадат по преценка на административните ръководители, като целеви награди за най-добрите магистрати и служители.