Заем. 

"Сега":

Менда Стоянова оспорва, че правителството е взело нов заем от €200 млн.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова опровергава думите, че правителството е изтеглило нов заем от 200 млн. евро.

В мейл до медиите Стоянова се обръща към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: "Грешите, госпожо Нинова".

"Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина", пише Стоянова.

На 8 юни кабинетът "Борисов-3" одобри документите и предложи на парламента да ратифицира Рамковото споразумение за заем в размер на 200 млн. евро.

В публичното си писмо Стоянова пише, че още през 2016 година правителството проведе преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и договори, при изключително благоприятни условия, рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро., предназначен за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период.

 

Разследване. 

"Труд":

Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК 

ДАНС и прокуратурата разследват действията на шефа на НДК Мирослав Боршош около ремонта на сградата за българското председателство на ЕС през 2018 г., научи "Труд". Сигнали в българското ФБР за нарушения и злоупотреби са подадени в началото на тази година. Агентите са разпитали свидетели, влизали са в Двореца на културата, откъдето е иззета документация. В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи, като преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура.

В сигналите до ДАНС са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър "Азарян".

 

Референдум. 

"Труд":

92,9 % гласуваха с "да" на местния референдум в Трън

 92,9 % от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували с "да", а 6 % от избирателите с избрали "не" в общественото допитване. Това са все още неофициалните резултати и по първоначална информация, информира Zapadno.com.

Очаква се Общинската избирателна комисия в Трън, където ще се броят бюлетините да излезе с официалните данни. Възможно е да има разминавания в процентите.

Първоначалните резултати от протоколите са готови. 1935 от избирателите са гласували с "да", а 125 с "не". Недействителните бюлетини са 21. Тези данни са подадени по телефона от комисиите, които са били в избирателните секции.

 

Трагедия. 

"Дума":

Ямбол изпрати майор Георги Анастасов

 

Стотици военнослужещи и граждани се събраха пред ритуалната зала на Централните гробища в Ямбол, за да отдадат последна почит пред загиналия пилот майор Георги Анастасов.

"Днес е ден на тежка загуба, защото се прощаваме с нашия боен другар, пилот първи клас майор Георги Анастасов. Той превърна мечтата си в съдба, а съдбата си в дълг да защитава България. Майор Анастасов жертва живота си, за да спаси своите колеги", каза в траурното си слово командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Десетки съболезнователни телеграми и венци бяха изпратени от различни институции. Майор Георги Анастасов загина на 9 юни при инцидент с хеликоптер "Пантер" по време на тактическото учение "Черно море 2017".