НИМХ. 

"24 Часа":

Метеоролозите се цепят на 1.1. на синоптици и научни работници

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология да се разцепи. Прогнозата за времето и цялата оперативна дейност ще бъдат извадени от БАН, а желаещите да останат да правят наука за климата учени ще могат да останат в академията.

За това се разбраха в сряда правителството, БАН и протестиращите метеоролози. Шефовете на академията и БАН бяха привикани на заседанието на Министерския съвет, за да се разберат в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Срещата бе организирана, след като в сряда за пореден път, метеоролозите излязоха на уличен протест, за да искат отделянето си от БАН. Те протестират от началото на годината заради недостатъчния бюджет, който им отпусна Общото събрание на БАН и малкия дял на НИМХ при разпределението на допълнителните 15 млн. лв. за наука, които правителството даде за тази година.

 

Дело. 

"Сега":

Организация съди Столичната община за мръсния въздух

 

 

Организацията "Група за чист въздух", която води дело срещу Столичната община, кани всеки, който се чувства засегнат от лошото качеството на въздуха в София, да се присъедини към съдебния й иск, събощи БНР. Освен физически лица към делото могат да се включат и организации, които защитават интересите на хора, пострадали от замръсния въздух. Срокът за присъединяване към делото е 1 октомври.

 

Лечение. 

"Монитор":

Фондът ще плаща на чужди медици да лекуват деца у нас

 

Фондът за лечение на деца в чужбина ще може да плаща на чуждестранни медици да лекуват децата в България. По този начин родителите и децата няма да бъдат изложени на стреса от пътуването, а родните лекари ще бъдат обучени да извършват сложните операции. Това предвижда проект за промяна в правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца", публикуван за обществено обсъждане.

В момента в България също се извършват операции от чужди специалисти. 

 

Протести. 

"Дума":

Своге излезе на протест срещу лошите пътища

 

Жители от Своге и околността излязоха на протест близо до мястото на автобусната катастрофа, при която в събота загинаха 17 души. Те имаха разрешение да спрат движението за 15 минути в критичния участък от пътя. Районът се охраняваше от полицията, така че да не се допусне отново да се случи произшествие.

"Това е едно от най-опасните места до София. Целият участък трябва да се направи. Искаме да вземат мерки, да оправят пътя, да сложат мантинели. Крайно време е", заявиха протестиращите. На мястото на инцидента те оставиха цветя, свещи и венци.

Протестите ще продължат до 6 септември, а местните се заканиха да се събират всеки ден от 18,30 ч.

Междувременно вчера прокуратурата поиска от Окръжния съд домашен арест за шофьора на обърналия се автобус. Разследващите са наложили забрана на Григор Григовор да напуска страната, отнета е и шофьорската му книжка. Христо Ботев, адвокат на Григоров, заяви, че клиентът му е обмислял да се самоубие заради трагедията. Това бе потвърдено и от свидетел и участник в операцията по изваждането на загиналите и ранените. 

 

Иванчева. 

"Дума":

Десислава Иванчева: В СРС-та има доказателства в наша полза

 

Специализираният наказателен съд отложи със седмица решението си дали да пусне от ареста отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. По нейно искане експерти ще преценят дали влошеното й здравословно състояние позволява тя да остане в Сливенския затвор. Иванчева беше преместена там, след като прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу нея, бившата й заместничка Биляна Петрова и ексрайонния кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според обвинението двете с Петрова, с посредничеството на Дюлгеров, са поискали 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Десислава Иванчева отново отрече това в съдебната зала, позовавайки се на доказателствата по делото, с които се е запознала. Тя смята, че в СРС-та има доказателства в нейна полза.