Цигарите поскъпват, ДДС пада

"24 часа":

Цигарите яко поскъпват

 

Шоково поскъпване на цените на цигарите се задава от догодина. Финансовото министерство обмисля да вдигне драстично акциза върху папиросите до 76 евро за 1000 къса, научи "24 часа".

Това са 20% над минималния праг в ЕС от 64 евро, който страната ни е договорила да догони през 2010 г. Обмисляният скок е с 33% над сегашното ниво на акциза от 115 лв. за 1000 къса. Според първоначално планираното повишение трябваше да стане 125 лева. Това означаваше, че цигарите ще скочат с между 14 и 28% и най-популярните марки ще минат 4 лв. При новият вариант обаче папиросите ще минат 6 лв. Бюджетът за догодина е готов и ще бъде внесен в парламента идващата седмица, съобщи вчера вицепремиерът Симеон Дянков.

 

"Стандарт":

ДДС пада на 16%


ДДС може да падне на 18%, дори на 16 на сто, но след като страната ни излезе от кризата. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред Дарик радио. В момента ставката е 20%. Понижаването й ще повлече надолу цените на всички стоки. Данъкът трябва да се намали, но единно, а не диференцирано, подчерта Дянков. Засега различна ставка от 7% има само за туристическите пакети. Сини депутати предлагат това да стане и за учебници и лекарства.

 

 

Мистерия

 

 

"Труд":


Министерство фантом вдига аларма в 10 града

 

Закрито преди повече от месец министерство изненадващо предупреди вчера, че ще всее смут в 10 града на 1 октомври.

Това се разбра от съобщение на Министерството на извънредните ситуации, закрито с решение на парламента на 27 юли т. г. Несъществуващото ведомство на Емел Етем информира гражданите на София, Бургас, Русе, Кърджали, Смолян, Плевен, Варна, Пловдив, Пазарджик и Монтана да запазят спокойствие на 1 октомври. В 11 ч на този ден сирените за известяване при бедствия ще започнат да вият. Причината - тестване на системата за ранно известяване на населението. Тестът ще трае до 20 минути.

 

 

 БГ полицаи се обучават във ФБР

"Стандарт":

Наши полицаи на стаж във ФБР

 

Наши полицаи ще се обучават във ФБР и в различни професионални академии на САЩ. Българите ще посещават и курсове за повишаване на квалификацията си в Америка. За това се договориха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и заместник-директорът на ФБР Джон Пистъл по време на посещението на нашата делегация във Вашингтон.
От ФБР са ни похвалили за успехите в борбата срещу престъпленията в интернет и фалшивите пари, стана ясно вчера. България е надежден и предвидим партньор, на когото може да се разчита. Това са заявили още представители на ФБР на поредицата срещи с българската делегация, водена от Цветанов, съобщи пресцентърът на МВР.

 

 

Афера

 


"Труд":

Лобист на България укрил €10 млн.


Петер Хохегер, собственик на пиар компанията, която през 2008 г. взе 1,87 млн. лева от кабинета "Станишев", за да лъска имиджа ни в ЕС, е укрил данъци от хонорари за милиони евро.

Престъплението засяга пари по сделка с държавни жилища в Австрия от 2004 г., осъществена по инициатива на кумеца на Хохегер - бившия финансов министър Карл-Хайнц Грасер. Пиар специалистът и Валтер Майшбергер от Партията на свободата са получили 9,6 млн. евро. Те били консултанти по продажбата на 60 000 държавни жилища. Сделката била за общо 800 млн. евро, писа в. "Дер Щандарт"

Пред в. "Виртшафтсблат" Хохегер потвърди, че е бил помолен от купувача - фирмата "Имофинанц", да набави информация за държавните жилища. Парите му били преведени по сметки в чужбина.

 

 

Учредиха нова мюсюлманска партия

 

 

"24 часа":

Братя мюсюлмани си направиха съюз

 

"Мюсюлман Демократичен съюз" (МДС) учредиха братята Юзеир и Али Юзеирови в родното си с. Славяново, Поповско. Партията не е етническа и е отворена за всички български граждани, приели етичните норми на исляма - не убивай, не кради и т.н., обясниха братята.

На създаването на МДС присъстваха 676 учредители. Те чуха и концерт на Софи Маринова.

Юзеир и Али Юзеирови станаха публично известни преди месеци с регистрирането на "Български червен полумесец" и с изграждането на паметник на незнайния турски воин в с. Славяново.

За лидер на партията бе избран Али Юзеиров. В Управителния съвет освен него и брат му Юзеир влязоха сестра им Десислава Йорданова и още двама души.

Химнът на новата партия е "Чеддин Деде" - турски военен марш, а девизът: "Единни в разнообразието".

 

 

Благородно

 


"24 часа":

Пенсионер намира чанта с 3000 лв. на лозе, връща я

 

70-годишният Петър Дичев от стралдженското с. Недялско върна чантичка с 3000 лв., скъпи телефони и документи, без дори да я отвори. Намерил я лозята. Изплашил се да не е бомба. Въпреки това решил да я занесе в кметството.

По пътя видял полицаи да говорят с негови съселяни. Момчета вижте, какво намерих, казал на униформените. От тях научил, че чантата е на младо семейство, което живее от 12 г. в Америка. Били на гости в селото. По някое време установили липсата на чантата и съобщили в полицията. Изненадата им била голяма, когато час и половина след това им донесли вещите.

В чантата на Тодор Стамбулов освен личните вещи имало и около 3000 лв. във валута и левове.