24 часа

Във фейсбук дебнат шпиони и терористи, гласи стратегията на МС за киберсигурност

В социалните мрежи като фейсбук, туитър и пр. дебнат шпиони и, защото те са добри канали за шпионаж срещу България. Освен това в тях се разпространяват и дезинформации. Това се констатира в подготвената от Съвета по сигурност към Министерския съвет проектостратегия за киберсигурността на страната.

Сред основните заплахи за киберсигурността на България е пиратският софтуер, който ползват граждани и малки фирми. Според документа нелегалният софтуер бил възможен канал за пробиване на киберсигурността както на бизнеса, така и на държавата.

„Труд”

Над 3,2 млрд. лв. от джоба си дава годишно народът за здраве

Над 3,2 млрд. лв. харчат българите годишно за лекарства и медицински услуги. От тях 70% отиват за хапове. В тези средства не влизат здравните грижи и медикаменти, покривани от парите от осигуровки.

Вноските са около 3 млрд. лв. общо от държава, работодатели и самоосигуряващи се. Така за година разходите за здраве на българина възлизат на над 6 млрд. лв., обясни пред „Труд“ Иван Димитров, бивш председател на пациентските организации в надзорния съвет на НЗОК.

 „Стандарт”

Огнена смърт за таксиджията, убил Елена

48-годишният беглец от правосъдието Петър Стефанов, който уби жена си и опита да се самоубие, блъскайки се с колата си в други автомобили, бе открит мъртъв в столичния жк "Факултета". Информацията потвърдиха от МВР, а полицейските служители предполагат, че Стефанов се е самозапалил и е починал от раните си, след като никой не му е помогнал и не го е закарал в болница. Той е открит в къща, собственост на майката на убитата му жена Елена Грекова. Възрастната жена не се прибирала в дома си през последните три дни и не е знаела, че Стефанов се намира там.

„Монитор”        

40 евро на ден за сервитьор на круизен кораб

Между 40 и 45 евро на ден вземат сервитьорите и камериерите на круизен кораб у нас. С 20 евро отгоре се плаща на готвачите, а най-голямата дневна сума – около 300 евро, е за капитана. По-добрите възнаграждения идват не толкова от сумата по трудов договор, която често била близка до минималната за страната заплата, а от т. нар. валутна ставка. За различните позиция тя е от 35 евро на ден до 300 и повече евро.

Това разказа за „Монитор” бивш служител на един от круизните кораби на български превозвач по повод акцията на двата най-големи транспортни синдиката в Европа, според които условията на труд на плавателните съдове по речните круизи са много лоши.

„Сега”

Всеки запасняк ще се отчита пред военните за пътуванията си в чужбина

Всеки български гражданин, зачислен в запаса, ще трябва да уведомява военните, ако ще бъде в чужбина повече от 6 месеца. Процедурата ще се повтаря и при завръщането му в страната. За нарушителите е предвидена глоба между 270 лв. и 1000 лв. Това предвиждат промените в Закона за резерва, които бяха пуснати за обществено обсъждане. С тях Министерството на отбраната връща практиката от близкото минало за задължителност на мобилизационните назначения, както и за санкции при неизпълнението им.

„Дума”

Наглост - софиянци можело да понесат и 5 лв. за кубик вода

Социалната поносимост на цената на водата в София е 5,12 лв./куб. м., твърди КЕВР в становище по проекторешение за нови цени на водата. Статистическите данни показвали, че средният месечен доход на едно лице за София за 2014 г. е 573 лв. При среден брой членове на домакинство от 2,4 човека минималното месечно потребление на вода е 2,8 куб. м.

В момента цената на водата в София е 1,76 лв. с ДДС. Според публикуван от КЕВР доклад "Софийска вода" предлага цената да стане 1,76 лв. без ДДС, или 2,11 лв. с ДДС. Самият регулатор предлага софиянци да плащат за водата 1,82 лв. с ДДС. Исканото увеличение мотивират с високата норма на възвръщаемост на дружеството - 17%.

 „Капитал дейли”

Магазините на Penny: половината продадени, предлагат се останалите

Най-голямата разпродажба на свободни магазини е в средата си - след есенното решение за оттегляне на германската верига Penny над половината супермаркети са продадени и сега започва втори рунд на предлагане на останалите неизкупени имоти. Сега "Рила проект" - дружеството, в което са обектите, предлага на купувачите 38 парцела и 21 магазина.

Дотук най-много активи са преминали към другата верига от германската група REWE - "Билла България", "Техномаркет" е наела няколко, а останалите са придобити от малки търговци.

„Новинар”

Меле за калъпи мед от чалия

Меле за уникален твърд мед на калъпи стана на Софийския фестивал на меда във вторник. Продуктът не е в течна форма, а се реже като кашкавал. Получава се от растението чалия, което има лечебни свойства при кожни и стомашни проблеми и укрепва имунитета, твърди производителят на меда от Хасковско.

Цената на калъп твърд мед е между 3 и 7 лв.

Бутилка медовина се продава за 16 лв., а буркан мед е на цени от 10 до 12 лв.