Атакуваха бг контингента ни в Афганистан

"24 часа":


Ракета рани наши войници до министър Николай Младенов

 

Ракета, изстреляна от талибани в Афганистан, е ранила български войници в базата ни в Кандахар в 19,30 часа наше време вчера, научи "24 часа".

От пресцентъра на военното ни министерство потвърдиха за ракетата, а отлично информиран източник добави, че има ранени наши военнослужещи. Според електронното издание на в. "Дневник", който има свой пратеник в Кандахар, става дума за четирима ранени, единият от които е в кома.

От Министерството на отбраната съобщиха имената на пострадалите. Това са: младши сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов.

Операция се прави на единият от пострадалите български военнослужещи в Кандахар, съобщи за „По света и у нас" министърът на отбраната Николай Младенов. Другите минават медицински прегледи в американската болница в Кандахар, която е разположена в района на летището.

 

 

"Труд":

Наш боец в кома, министър невредим след удар в Кабул

 

Четирима български бойци са ранени, трима от които тежко, при ракетно нападение късно вчера срещу ВВС базата в Кандахар. Българският военен министър Николай Младенов е невредим при атаката, станала в непосредствена близост край него, научи "Труд" от военни източници.

За единия от ранените има опасност за живота, той е в кома и на изкуствено дишане. Леко раненият ще бъде изписан от болница днес, твърдят неофициално източниците.

Операция се прави на единият от пострадалите български военнослужещи в Кандахар, съобщи за „По света и у нас" министърът на отбраната Николай Младенов. Другите минават медицински прегледи в американската болница в Кандахар.

Младши сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов са имената на пострадалите български военнослужещите в Кандахар, Афганистан, съобщиха по-късно от Министерство на отбраната.

 

 

Тройната коалиция крила писма от ЕК

 

 

"Стандарт":

Борисов разкри саботаж на чиновници

Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало държавата, като е укривало важна кореспонденция от Брюксел. В нея ясно са им казвали "спрете да крадете". Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той алармира, че има опасност да загубим между 15 и 20% от проектите по Оперативна програма "Околна среда" заради санкции, които може да ни бъдат наложени, тъй като не сме реагирали навреме.
Предупредителните писма от Европейската комисия пристигали едно след друго в министерствата на околната среда и водите и на финансите в първата половина на 2009 г. "Освен с думата саботаж по друг начин не мога да го нарека - кореспонденцията от Брюксел по европрограмите по екология и по транспорт, по еврофондовете да бъде крита в тайници.

 

 

Блокада

 

 

"Дневник":

Фирмите сами ще си търсят обезщетение от Гърция

Единственият шанс за българските компании да получат компенсации за щетите от гръцката фермерска блокада на границата е сами да заведат искове в съда - българския или гръцкия. Това стана ясно в края на миналата седмица. Подготвеното дело на държавата срещу Гърция в Европейския съд в Люксембург няма да доведе до обезщетения за нашата страна, дори да го спечелим, защото Атина ще плати санкциите в общоевропейския бюджет. Целта е, ако се стигне до прецедент, при други подобни случаи гръцкото правителство да не допуска блокиране на границите от протестиращи.

 

 

Борисов и ДПС 

 

 

"Сега":

Борисов призна, че е в изкуствената засада на ДПС

 

Премиерът Бойко Борисов призна, че е жертва на изкуствена засада от страна на ДПС. Според него движението нарочно пуска слухове за договорки с премиера, защото Ахмед Доган много добре знаел, че която партия се докосне до ДПС, после изчезва от политическата сцена. "Така беше с Костов, с царя, със Станишев", припомни Борисов в предаването "Нека говорят" по bTV. Част от коварната тактика били и похвалните статии за правителството в близките до ДПС издания. Премиерът бе категоричен, че никога няма да влезе в договорки с Доган. "Ако се стигне до там, ще подам оставка, но никога няма да потърся помощ от ДПС", зарече се той.

Борисов призна движението за най-сериозната партия и най-силния противник на ГЕРБ.

 

 

"Новинар":


Борисов подава оставка, ако трябва да иска помощ от ДПС

 

„Ако Синята коалиция и "Атака" оттеглят подкрепата си и трябва да търся помощ от ДПС, ще подам оставката на правителството." Това заяви в предаването на Росен Петров "Нека говорят" по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. „Ахмед Доган знае, че до когото се е допрял и са му поискали помощта, след това изчезва от политическата сцена. И сега внушава, че би могло в определена ситуация аз да му искам помощта", каза още Борисов Той призна, че партията на Ахмед Доган е най-сериозният му политически му противник. „Другите партии са кресльовци", категоричен беше премиерът.

 

 

Далавери

 

"Стандарт":

Аварии по сметка

 

Колосална контрабанда се крие зад умишлени аварии. Това е новият трик на родни предприемачи, който вече се разследва от митничарите. Номерът се прилага най-често от Винпроми и производители на горива. Така те оправдават при проверки липсата на продукция, която се продава на черно. Понякога става въпрос за 15-20% от произведените алкохол или горива, заявиха пред "Стандарт" експерти от митниците. За сравнение - световната практика е загубите от аварии да са около един процент. За да секнат измамите, служителите от ведомството на Ваньо Танов ще настояват да бъдат викани при всеки пробив на маркуч или гръмнала инсталация. Митничарите очакват драстичните мерки рязко да намалят броя на съмнителните аварии, при които ракия и бензин за милиони уж изтичат в канала.

 

 

БАН със свой университет

 


"Новинар":

БАН ще си прави университет


Уникален университет в Югоизточна Европа, който все още е на етап идеен проект, планира да учреди БАН. На сайта на академията е публикувано намерението на академичната общност да основе изследователски университет. Създаването на университет е част от проект за реформи в академията.

Бъдещото висше учебно заведение към БАН ще комбинира обучението на студенти с интензивни научни изследвания. Амбицията е новата структура да обхване всички сфери на човешкото знание. В новия университет ще преподават самите учени от БАН. Университетът ще се помещава в сградите на БАН, като така няма да се харчат средства за нови сгради. Бъдещите преподаватели и студенти ще ползват и научната база на академията.