"Труд"

Нелегалното гориво влиза в България през 8 места

Общо осем са митническите складове по Българското Черноморие и р. Дунав, на които няма измервателни уреди, а това позволява да се вкарва контрабандно гориво, заяви пред "Труд" Емил Димитров-Ревизоро.

По думите му на тези места много рядко се проверява реалното количество гориво, което разтоварват танкерите. То се приема на доверие само по описанието в придружаващите го документи. При пристигането му не се прави и анализ на качеството.

"Държавата иска всяка цветарка и кибритопродавачка да има касов апарат, но е "забравила" да сложи своя касов апарат на осем пристанища. Когато няма измервателни уреди, излиза, че митничарите на доверие приемат какво количество гориво разтоварват танкерите", допълни Емил Димитров.

"Стандарт"

Харчим над 7 милиона за празниците

Над 7 милиона лева ще изхарчим за празниците между 3 и 5 март, прогнозира директорът на Института за анализи и пазарни оценки в туризма Румен Драганов. Според него близо 180 000 българи ще пътуват в границите на страната. В това число влизат както тези, които ще изберат да почиват в хотели или да празнуват в заведения, както и онези, които ще посетят роднини и приятели. Средно по 295 лева ще похарчи всеки от тях за празничния уикенд, прогнозира Драганов. Така общата сума, която ще оставим за харчове в държавата, е около 5,3 милиона лева.

"Монитор"

Хранителни добавки ни удрят в мозъка и сърцето

Хапчета за отслабване ни удрят в сърцето, мозъка, увреждат бъбреците и червата. Активните вещества в тях са забранени не само у нас, но и в целия Европейски съюз от осем години. Те обаче се продават в интернет с променени имена, но със същите забранени съставки, установи репортерска проверка на "Монитор".

Някои от въпросните медикаменти докарват тежки депресии и дори сомнамбулизъм, предупредиха от Българската психиатрична асоциация..

"Сега"

Едва 15% от училищата у нас разполагат с психолози

Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници. Това показва статистика на просветното министерство, предоставена на "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. Както и при предишни трагични инциденти, сега постфактум започна дискусия за мерки срещу агресията сред децата.