Нов лидер. 

"Монитор":

Нинова обеща на социалистите: Няма да ви предам 

"Благодаря за доверието. Няма да ви разочаровам, няма да ви предам". С тези думи новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова се обърна към делегатите на 49-ия конгрес на партията.
„От утре всички заедно ще променим БСП, ще я направим единна и сплотена,
ще я направим силата, която ще промени България”, надъха тя зала 1 на НДК. Тя обяви, че  БСП трябва до края на годината да изготви алтернативен национален план за извеждане на България от катастрофалното положение. На въпрос каква ще бъде политиката й спрямо премиера Бойко Борисов Нинова обяви : „Твърда”. Новият лидер на БСП обяви още, че тя самата няма да се кандидатира за президент на предстоящия наесен вот.
"Внимавай с обкръжението. Лесно се пада от стола". Този съвет, заедно със заръката да подбира емоциите си, отправи Стефан Данаилов към новия лидер на БСП - депутата Корнелия Нинова. Той бе първият, който обяви официално името й.
Вече е ясно, че тя печели балотажа срещу досегашния соцлидер Михаил Миков с 46 гласа разлика. "За" нея за гласували 395 от делегатите на конгреса, а за Миков -349. До обрата се стигна, след като един от претендентите за председател на БСП на първия тур - Георги Гергов, даде 55-те гласа в негова полза на Нинова.С мощни възгласи „Победа” и „БСП” Нинова бе посрещната от делегатите в зала 1 на НДК. Тя получи букети от свои съпартийци, а прегръдка и поздрав имаше и от Миков.

 

Бедствие. 

"Дума":

Два язовира преляха, 30 души са евакуирани

Около 30 души от хайрединските села Ботево и Бързина са били евакуирани в нощта срещу неделя, след като язовир "Рогозен" е прелял. В събота в Хайредин, а също и в Мизия, бе обявено бедствено положение.

Част от преливника на язовир "Рогозен" се е срутила и водата преля, съобщи Георги Ценов, помощник оперативен дежурен в Областната дирекция на МВР във Враца. Нивото на язовира се проследява непрекъснато. Вчера то спадна и бе под максимума. С приключването на обезопасителните дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.
Междувременно бяха монтирани помпи на язовир "Рогозен-1", който също преля.

 

Вето.

"24 Часа":

Красимир Каракачанов: Ветото на президента е демагогия

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс е демагогия, еднолично и безотговорна решение, заяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви.

В събота държавният глава наложи вето върху спорния закон, а лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов го нарече национален предател. Формацията на Каракачанов и Симеонов предупреди, че ще напусне управляващата коалиция, ако ГЕРБ се откаже от гласуваните вече текстове.

В събота Каракачанов и Симеонов са разговаряли с лидери от ГЕРБ. Във вторник ще се проведат заседания на парламентарните групи, след които трябва да стане ясно дали ветото ще бъде уважено и дали правителството ще оцелее.

 

Прогнози. 

"Сега":

ДПС прогнозира предсрочни избори

Предсрочни парламентарни избори, предизвикани не от вот на недоверие, а чрез самосъбаряне на правителството, прогнозира през пролетта на 2017 г. доскоршният съпредседател на ДПС Рушен Риза, цитиран от БНР.
„България не заслужава такова правителство. Правителството трябва да бъде малко по-диалогично. Правителството трябва да чува и гласа на опозицията. Според мен, правителството отдавна е изчерпало възможностите си. Даже,според мен, продължи малко повече, отколкото трябваше да продължи“, смята Риза.
По думите му въпреки многото преломни точки, именно Изборният кодекс ще бъде препъни-камъкът за кабинета „Борисов 2“. „Не знам дали наесен е възможно като време да има предсрочни избори, но на напролет съм сигурен“, категоричен беше той.
От ДПС са категорични, че ако няма промени в Изборния кодекс, ще бъдат сезирани и европейските институции. Те определиха като недопустимо и противоконституционно задължителното гласуване.

 

Бурки.

"Труд":

Прокарват забрана за бурки и в София 

Опит за прокарване на забрана за облекло, което покрива лицето, ще направят столичните общински съветници от ВМРО и Атака, съобщи пред „Труд“ евродепутатът Ангел Джамбазки. Днес той и избраници в Столичния общински съвет от двете формации дават пресконференция, на която ще представят предложенията за корекции в Наредба №1, отнасяща се за спазването на реда в града.

„В текстовете никъде не присъства думата бурка, хиджаб или нещо друго, което е религиозно“, обясни Джамбазки. Той уточни, че предвидената глоба е от 500 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2500 лв. - при второ.

Подобна забрана, ограничаваща носенено на бурки, вече действа на територията на Пазарджик и Сливен, а в Пловдив предстои обществено обсъждане. Навсякъде инициативата е на общинари от ВМРО.

Джамбазки припомни, че в Народното събрание групата на „Патриотичния фронт“ вече е внесла и законопроект за този вид облекло.