Споровете около Истанбулската конвенция са сред водещите теми на всекидневниците.

"Истанбулската конвенция не мина първото си изпитание пред две парламентарни комисии. Първо комисията по младежта и спорта отхвърли ратифицирането на документа с десет гласа "против" и девет гласа "за", като решаващ е бил гласът на Георги Марков от ГЕРБ, който не е подкрепил конвенцията, научи "Дневник". Темата не е била в дневния ред на комисията и най-вероятно е била обсъдена в точка "Разни". След това правната комисия реши да изключи от дневния си ред разглеждането на ратифицирането на документа. Това се случи с гласовете на БСП, Обединени патриоти и "Воля", които събраха десет гласа от присъстващи и отсъстващи депутати, които са казали позицията си пред съпартийците си. Против отпадането от дневния ред бяха осем от ГЕРБ, като съпартиецът им Йорданка Фикирлийска гласува "въздържал се". По време на гласуването на дневния ред отсъстваха депутатите от ДПС. По-късно на заседанието дойде Хамид Хамид. Засега партията на Мустафа Карадайъ не са заявявали ясна позиция за конвенцията. Аргументите на левицата за отпадане на точката от дневния ред бяха, че обществото е разделено в позициите си за ратифициране на документа и се нуждае от още дебати. Освен това не е направена оценка на въздействие върху законодателството от приемането на конвенцията. Пенчо Милков от БСП призова към проявяване на мъдрост и отлагане на разглеждането на документа. Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти" заяви, че конвенцията е била подписана преди много години и нямало причина да се бърза толкова с ратификацията ѝ, "за да не се излагаме пред чужденците". Той изрази неодобрението си, че темата е била вкарана в днешния дневен ред на правната комисия вчера. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ пък му отговори, че не вижда някакви особености по узаконяването на конвенцията. По-късно през деня стана известно, че външната комисия в парламента е подкрепила ратифицирането на Конвенцията с десет гласа "за" на ГЕРБ и ДПС. Против са гласували седем депутати от БСП и Обединени патриоти, а един народен представител от "Воля" е бил "въздържал се"..." - в. "Дневник".

"Външната комисия в Народното събрание прие Истанбулската конвенция, напук на Комисията по младежта, която я отхвърли, и Правната, която отложи гледането й. "За" бяха 10-има, 7 - против, а един се въздържа, но имаше спор между председателката на комисията Джема Грозданова и БСП. Вследствие на него не са били зачетени отрицателните гласове на трима отсъстващи депутати, оставили пълномощни на колегите си. Така при гласуването не е бил зачетен гласът на шефа на ПГ на ОП Волен Сидеров "против" конвенцията, както и двата гласа "против" на Тома Томов и Иво Христов от БСП. Ако пълномощните бяха признати, конвенцията нямаше да мине и през тази комисия. Резерви изразиха и депутати от ГЕРБ, които обясниха, че произхождат от традиционни християнски семейства и документът ги смущава." - в. "Стандарт".

"ПГ на "БСП за България" поиска спиране на гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание и референдум "за" и "против" нея. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде "Фокус". Нинова поиска истинска обществена дискусия. Тя добави, че към конвенцията не е приложен допълнителен доклад, който да каже какви закони трябва да се променят тя. Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция - само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация", заяви Нинова. Нинова заяви, че необходимите подписи ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден. Лидерът на БСП заяви, че партията предлага въпросът на референдума да бъде "За" или против" сте ратификацията на Истанбулскака конвенция?". Нинова заяви, че ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе..." - в. "24 часа".

"Откога, бе, како?!", реагира Слави Трифонов на идеята на Корнелия Нинова за референдум. Шоуменът Слави Трифонов се възмути от инициативата на БСП да бъде направен референдум за Истанбулската конвенция.

Той публикува позицията си във "Фейсбук", като обвини лидера на социалистите в лицемерие. "Уважаеми съграждани, всеки ден новини, но днес една новина направо ме сащиса. Корнелия Нинова иска референдум! Референдум за Истанбулската конвенция. Откога, бе, како? Откога приемаш референдума за някаква форма на демокрация?", попита Слави Трифонов, който в момента работи по проект за промяна на политическата класа в България с нови лица. "Ами, нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за тебе не съществува? Според теб, такъв референдум няма, защото не ти изнася. Но понеже искаш да трупаш точки с народна любов, референдум за Истанбулската конвенция може да има. Много избирателно, бе!", коментира Трифонов. "Уважаеми български политици. Не, това не трябваше да го казвам. Български политици, колкото и емоционално да звучи и колкото и да се напрягате - всъщност вие будите само съжаление и отвращение", заключи телевизионният водещ." - в. "Сега".

Равносметката за първата година от мандата на президента Радев също е сред актуалните теми.

"Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Това каза той на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова по повод на изминалата първа година от встъпването им в длъжност, предаде "Дарик радио". За първата година обнародвах 86 закона, като на пет наложих вето, каза президентът и допълни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората. "Парламентарната република атрофира", смята Радев. "Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско", допълни той. Президентът заяви категорично, че няма война между институциите, но обясни, че има определени ценностни разминавания. "С парламента работим в рамките на законите. С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българският президент да го научава от медиите", заяви Радев..." - в. "Стандарт".

"...Държавният глава изрази недоволство от приетия антикорупциониен закон, който "не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби". "Ръководството на новия антикорупционен орган ще се определя от парламентарното мнозинство, което излъчва и правителството, където е и най-големият корупционен риск, без никакъв баланс между институциите за определяне на състава на този орган. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост", каза още Радев. Във вота на недоверие към правителството, който БСП внесе заради провала в борбата с корупцията, президентът видя усилия за борбата с корупцията. "Стабилността е марш на място" "На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира", каза още президентът Радев. Той обяви, че тенденциозно сформираната парламентарна комисия за новия изтребител е блокирала цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. В момента нямало "нито нова, нито ремонтирана стара техника", а парите за това са потънали в "отработения механизъм за харчене на излишък". Президентът каза още, че не е успял да убеди управляващите, че планът за разходите за отбрана, който в момента предвижда те да бъдат 2% от БВП през 2024 г., трябва да се преразгледа по-рано от тази есен. Той каза още, че въпреки уверението на управляващите, че с държавни пари ще се финансират духовници от всички изповедания, това не е станало факт. А Турция прави опити да се меси в работата на мюсюлманското изповедание у нас. "Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българско-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих", каза още държавният глава..." - в. "Дневник".

"С огромно съжаление констатирам, че катастрофалното говорене изглежда е предпочитан от държавния ни глава похват. Това каза в специално изявление председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за отчета на президента Румен Радев. "В годишния си отчет той говори за критичен период в развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството, като алиби за бездействие по болните теми", посочи тя. "Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие", коментира Цвета Караянчева. "Толкова тънко прикрит израз на раздразнение, заради пълната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо", заяви председателят на НС." - в. "Труд".

"Няколко часа след като президентът заяви, че парламентарната република е атрофирала и нарече парламента нотариат, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева настоя държавният глава Румен Радев да не раздава "обидни квалификации", а да спазва конституционните си правомощия да е обединител на нацията и да води диалог с институциите. Караянчева свика извънредна пресконференция, на която да отговори на Радев. Изявлението й продължи три минути, а на журналистите не беше дадена възможност за въпроси. "С огромно съжаление констатирам, че катастрофалното говорене изглежда е предпочитан от държавния глава похват", обяви тя и цитира годишния отчет на Румен Радев, в който той каза, че България е в критичен период и има опасност от суспендиране на демокрацията. "Мрачната картина беше подсилена от обвинения към Брюксел за безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение за силната европейска подкрепа за правителството. По-добре да го беше казал направо", каза още шефът на парламента. По думите на Караянчева президентът е очертал "от тъмен по-тъмен пейзаж", но в катраненочерно се очертала една обида - че парламентарната република атрофира. "В какъв смисъл, г-н президент? Че парламентарните групи гласуват в синхрон с взетите партийни решения? Че мнозинството защитава правителството? С цялото ми уважение към държавния глава, но всяка парламентарна група гласува според предизборната програма, с която е избрана", обясни тя. Караянчева отново се обърна към президента и посочи, че няма "убиващ свободната роля на депутатите партократски механизъм", а е нормално в парламентарна република мнозинството да избира и подкрепя Министерския съвет, докато е на власт: "Това не е нотариат, официализиращ решения, а отговорна към избирателите институция". Тя обясни, че такъв е демократичният процес, за който президентът се е притеснил - дори да не е идеално, по-добро не е измислено. Караянчева се съгласи с президента, че рейтингът на парламента е критично нисък, но подчерта, че един от факторите за това били грубите нападки от държавния глава." - в. "Дневник".

"Тома Биков: Отчетът на Румен Радев по-скоро беше отчет на нашето управление Отчетът на президента Румен Радев по-скоро беше отчет на нашето управление, което ни изненада. Очаквахме да чуем какво е направил президента за тази една година, за която управляваше България, дори в рамките на 3-4 месеца през служебното правителство. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Нямаме проблем да отговорим на въпросите от пресконференцията на президента", посочи той. "Президентът каза какво всички останали не са или са направили през последната година, докато е президент", заяви Тома Биков. "От това, че беше увлечен да коментира работата ни, президентът забрави да спомене, че правителството му удължи санкциите срещу Русия и подписа СЕТА", каза още депутатът. Искаме да подчертаем, че голяма част от срещите, които президентът проведе с международни фактори, бяха благодарение на премиера Бойко Борисов. "Той имаше срещи с тези международни фактори и по протокол те се видяха и с Румен Радев", посочи той. "Не мисля, че тази пунктуалност в отчитането на международната дейност говори за много широката такава. Без да даваме оценки на международната дейност на президента, просто споменаваме факта", коментира Тома Биков. "Това е добро за България. Правителството се опитва да работи в синхрон с президентската институция. Не знам дали от другата страна срещаме подобен подход", каза още той." - в. "24 часа".

Вестниците традиционно отделят място на европейските теми.

"Еврокомисар: Спирането на евросредства, за да се спазва върховенството на закона, не може да е наказание Предложението за обвързване на върховенството на закона с отпускането на средства от бюджета на Европейския съюз не е лост за наказание на отделни държави. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, съобщи dnevnik.bg. По думите й институцията, която оглавява, е получила задача да предложи определение как да се обвърже спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г.. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка, - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система, смята еврокомисарят. Според нея съвсем логично е, когато се отпускат пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона." - в. "Сега".

"По време на председателството ни координираме всякакви действия, за да може отговорът при хуманитарни кризи да е по-ефективен и ефикасен. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарната помощ пред Комисията по развитие на Европейския парламент (DEVE), предава "Фокус". В изказването си министър Захариева отбеляза, че според данни на ООН през 2018 година повече от 145 милиона души в света се намират в нужда. "105 милиона получават някакъв вид помощи, но няма гаранция, че получената помощ е адекватна. Независимо от това, че непрекъснато се увеличава сумата, отпускана за помощи от страна на международната общност, имаме проблем, имаме липса от поне 205 милиарда щатски долара", посочи българският вицепремиер. Тя даде и някои конкретни примери. "В Сирия в момента има 13 милиона души, които се намират в нужда и два милиона от тях не са покрити от никакъв вид хуманитарна помощ. За Йемен цифрите са 11 милиона. В региона Рафин в Миамар една трета от децата страдат от недохранване. 60% от населението в Либия се нуждае от помощ под формата на храна. В Южен Судан има два милиона вътрешно разселени лица, а цифрата за Демократична република Конго е 4 милиона", отбеляза министър Захариева. По думите й България, заедно с много от европейските й партньори, е усетила от първа ръка ужасния ефект от глобалните конфликти, тъй като хиляди разселени лица са преминали през нашите граници. "ЕС е водещ по отношение на ролята си в света за колективен отговор на хуманитарните кризи. Въпреки че нямаме безкрайни ресурси, ние трябва да можем да отговорим адекватно на конфликти, причинени от човека или от природни бедствия. Трябва да стигнем до корена на проблема", коментира тя. "Искам да отправя специални благодарности на тази комисия, защото Европейският парламент винаги има лидерска роля по отношение на това ЕС да бъде световен лидер за хуманитарните мисии. Можете да разчитате на българското председателство. Ние ще координираме всякакви действия, за да може отговорът при хуманитарни кризи да е по-ефективен и ефикасен. Очаквам с нетърпение да работя с вас през следващите месеци", заяви още министър Захариева." - в. "24 часа".