Разпределянето на министерските кресла остава сред водещите теми на всекидневниците.

"Тpима вицепpемиеpи ще cа леви и деcни pъце на миниcтъp-пpедcедателя Бойко Боpиcов. Това cа Томиcлав Дончев, Кpаcимиp Каpакaчанов и Лиляна Павлова. Неочаквано от поcледния cпиcък липcва името на cъпpедcедателя не "Oбединени патpиоти" и лидеp на НФСБ Валеpи Симeонов. Поне до къcните cледобедни чаcове на 1 май беше почти cигypен, че той ще е вице без поpтфейл в кaбинета "Боpиcов 3", а колегата мy - пpедcедателят на ВМРО Кpаcимиp Каpaкачанов, ще cе закълне cамо кaто воeнен миниcтъp..." - в. "24 часа".

"Имената на министрите от третото правителство начело с Бойко Борисов ще бъдат съобщени в сряда. Председателят на ГЕРБ събира на среща лидерите на партиите в "Обединени патриоти" (ОП), с които вече има подписано коалиционно споразумение. По време на разговора ще бъдат разгледани предложенията за министри на националистическото обединение. Според източници на "Труд" от формацията мандатоносител има сигурни имена, сред които са тези на вицепремиерите от ГЕРБ. ОП също ще имат заместник министър-председател, но неговото име все още не е утвърдено - вариантите са или шефът на НФСБ Валери Симеонов, или лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Сред останалите предложения на патриотите, които са почти сигурни и за постове начело на ведомства, е Нено Димов, който е спряган за министър на околната среда и водите. Дори да не вземе вицепремиерски пост, Красимир Каракачанов ще влезе в Министерството на отбраната. Все още повече от една номинация има за МВР, МВнР, Министерството на туризма, Министерството на образованието, Министерството енергетиката, Министерството на културата. За социалното ведомство все още не е спрягано име, твърдят източниците на "Труд". В културния сектор със сигурност отново ще бъде Вежди Рашидов, докато енергийният ще остане за патриотите, където се избира между Валери Симеонов и Емил Караниколов. Не е достатъчно ясна и ситуацията в Министерството на земеделието, където няма изявен фаворит. Засега се спряга името на Десислава Танева, която бе на поста и в предишния кабинет на Бойко Борисов. Знае се, че и от "Обединени патриоти" също искат ведомството, като първоначално тяхното предложение бе Румен Христов от СДС. Впоследствие името на Христов утихна като идея, но не и намеренията на ОП към МЗХ." - в. "Труд".

"Патриотите" вземат 4 министерства? По време на преговорите за съставяне на правителство е постигната договорка представители на Обединени патриоти да оглавят 4 министерства - на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма. Информацията засега не е потвърдена. Патриотите ще получат и един от четирите вицепремиерски поста. "Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП", коментират източници от партията на Бойко Борисов. Все още обаче не са потвърдени 100% конкретните имена, които ще оглавят различните държавни ведомства, което предстои да бъде уточнено в близките дни. Когато получи мандата от президента Румен Радев, Борисов обяви, че ще бъде готов със състава на кабинета на 3 май, т.е. за преговори остават точно 2 дни. Според непотвърдена информация министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар и зам.-министър в това ведомство по времето на кабинета "Костов". След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов. Фаворит за поста министър на икономиката е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Ако оглави ведомството, той ще заеме поста от квотата на "Атака". Очаквано военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В крайна сметка Патриотите няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации.

Трети мандат като културен министър ще подкара Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета. "Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет - ще останат на постовете си", допълниха запознати с коалиционните преговори. Това бяха и първоначалните хипотези и слухове. Като твърдо присъстващи в кабинета "Борисов 3" се сочат още от миналата седмица Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Рашидов, Ивайло Московски и др., които съответно ще заемат вече познатите им постове." - в. "Сега".

Вестниците във вторник отделят място и на годишнината от Априлското въстание.

"Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г. " Това каза президентът Румен Радев по повод тържественото честване на 141 г. от Априлското въстание в Панагюрище. Президентът отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров. Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата... "Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", каза още държавният глава в тържественото си слово. "След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България", посочи президентът. "Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници... " - в. "Труд".

"Жалко, че и днес, ясните думи и послания от април 1876 година все още са обект на псевдоинтелектуална дискусия и политическа акробатика, каза днес кметът на Панагюрище Никола Белишки в словото си по време на националния митинг-заря по повод 141-вата годишнина от Априлското въстание. Той нарече жалка дискусията за това, дали в България е имало турско робство. "Бъдещето на България не започва от Брюксел, Москва, или Вашингтон, а още по-малко от Босфора. Пътят на България минава през ежедневното завръщане и поклонение пред Перущица, Панагюрище, Копривщица, Стрелча, Батак и Клисура. Това е българската посока", каза още Белишки. Той отбеляза, че днес България има нужда от ново Възраждане и ново възкресение, защото робството е вътре в хората и се нарича нихилизъм, омраза и апатия. "Днес нашата битка е духовна, защото имаме територия и държава, но губим поколения. Липсва градивност и позитивизъм", подчерта кметът на Панагюрище. По думите му днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който превръща населението в народ." - в. "Дневник".

Размерът на работната заплата също е сред актуалните теми.

"Ръст на средната работна заплата до 1700 лв и 800 за пенсиите, за това настоява КНСБ в следващите пет години, обяви лидерът на организацията Пламен Димитров, цитиран от "Канал 3". Синдикатът почете 1 май с Национална конференция. Пламен Димитров аяви, че ще бъдат защитавани правата на работещите, като основен акцент в работата на КНСБ ще бъдат доходите и защитата на правата на българските работещи. На конференцията присъстваха служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и синдикални лидери от Гърция и Бразилия. Социалният министър поздрави всички с Международния ден на труда и обясни, че растежът на средната работна заплата се обуславя от редица икономически фактори. Донев обяви, че до този момент не е получавал покана да бъде част от кабинета "Борисов 3"." - в. "Стандарт".

"Средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123% ръст, каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място", организирана от КНСБ по повод Международния празник на труда - 1 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. През миналата година този показател отбелязва почти ръст от 9.5% спрямо 2015 г. Министърът на труда добави, че през миналата година в седем икономически дейности, в които са ангажирани близо 23% от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв. Средната заплата е най-висока в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" (2232 лв). Следват финансовите и застрахователни дейности със средна работна заплата от 1709 лева. В "Производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" е отчетена средна работна заплата от 1685 лв. Министър Донев цитира и данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот за минималната заплата в периода 2010-2017 г. През тези години най-голям ръст е отчетен в Румъния (142%), следвана от България (92%), Унгария (73%) и Естония (62%). Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156% - от 180 лв. до 460 лв." - в. "Дневник".

Отпадането на визите за Канада също е сред темите на всекидневниците.

"След много усилия вече е факт и от днес отпада необходимостта българските граждани да кандидатстват за виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада, ако в последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. "А от 1 декември, визите ще отпаднат окончателно. Радвам се, че осъществихме на практика тези ключови процеси", добави той." - в. "24 часа".

"От 1 май отпада необходимостта за български граждани да кандидатстват за виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада, ако в последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза. Това информира на сайта си Министерството на външните работи. Българските граждани, които отговарят на тези критерии, трябва предварително да получат одобрение чрез Електронната система за издаване на разрешение за пътуване до Канада. За подаване на онлайн молба, пътуващите български граждани трябва да използват само официалния уебсайт на правителството на Канада. Необходими са валиден паспорт, кредитна или дебитна карта за заплащане на такса и валиден имейл адрес. Повечето заявки се одобряват в кратък срок..." - в. "Стандарт".

"Повечето заявки се одобряват в кратък срок, но процесът на обработване може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи. Препоръчва се пътуващите да си осигурят одобрение чрез Електронната система за издаване на разрешение преди да резервират полета си до Канада. От Министерството на външните работи обръщат специално внимание, че решението засяга единствено граждани, пътуващи до Канада с въздушен транспорт. Българските граждани, които влизат в Канада през сухопътните или морските граници, ще продължат да се нуждаят от виза, с изключение на тези наши сънародници, които притежават зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ..." - в. "Сега".

"От 1 май гражданите на България, които отговарят на изискванията, могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза, съобщиха от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.
Новите правила влизат в сила в 16.00 часа българско време. Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Визите за всички български граждани ще отпаднат окончателно на 1 декември 2017 г. Дотогава те ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб. eTA ще улесни пътуването до Канада за много българи. Подаването на молбата е прост и евтин онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата, уточняват от посолството. "Канада цени особено много партньорството си с България", каза г-н Кевин Хамилтън, посланик на Канада в България. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки." От 1 декември нататък всички български и румънски граждани вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уеб сайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г." - в. "Дневник".