Темида погва бивши министри

 

"24 часа":

Обвинения до дни за двама ексминистри

 


До 10 дни се очаква да има обвинения и към бившите земеделски министри за заменки на гори и земи, съобщиха за „24 часа" запознати с проверките в агенцията по горите и в земеделското министерство.

Под отговорност ще бъдат привлечени Нихат Кабил и Валери Цветанов. Те също, както и Стефан Юруков били сключвани неизгодни сделки с държавно имущество. Разликите между оценките и пазарните цени на горите и земите стигали десетки пъти.

В момента Държавната агенция за национална сигурност и инспекторатът на земеделското министерство проверяват документите. Оттам изскачали стотици заменки и изваждане на земеделски земи от аграрното министерство, които били продавани на занижени цени. Нарушения откривали и в процедурите по обществените поръчки. Конкретните обвинения все още не били формулирани, но и това щяло да стане до дни.

Клиенти на прокуратурата ще станат и хората от политическите кабинети на бившите министри, казаха разследващи. Сред тях е и сегашният депутат от ДПС Бюрхан Абазов, който беше зам. земеделски министър при Кабил и Цветанов.

 

"Стандарт":


Готвят арест за Валери Цветанов

 

Новата власт погна Валери Цветанов. През уикенда МВР шефът Цветан Цветанов два пъти съобщи, че след разкритията за бившия горски №1 Стефан Юруков ще има обвинение и срещу ексминистър.
Часове по-късно тръгнаха слухове, че прокуратурата е разкрила сериозни нарушения в работата на екс земеделския министър Валери Цветанов.
От държавното обвинение пък коментираха, че от месеци работят с ДАНС по разкриването на скандални сделки в особено големи размери, сключвани от министър Цветанов, който бе от квотата на ДПС. Още в първите си работни дни пък новият земеделски шеф Мирослав Найденов започна ревизия на всички сделки и заменки.

 

Евронапредък

 

"Сега":

България усвои 1 процент от еврофондовете за 32 месеца


32 месеца след старта на еврочленството си България е използвала едва 1% от 7-те милиарда евро по седемте оперативни програми и има вероятност 2009 г. да се окаже почти нулева в усвояването на еврофондовете. Това показва справка, направена от "Сега". Реална е и опасността да се връщат малкото пари, усвоени досега.

ЕК вероятно отново ще върне оценките за съответствие на пет от седемте програми, смятат източници на "Сега". В края на миналата седмица новият зам.-министър на регионалното развитие Лиляна Николова обяви, че пак има засечка със същинския старт на оперативните програми, по които България трябва да получи пари за периода 2007-2013 г. Тя също смята, че ЕК ще върне оценките за съответствие. София бе пратила такива доклади в края на миналата година, но тогава Брюксел ги върна, защото прецени, че България още не е въвела достатъчно надеждни системи за контрол. Сега съображенията ще бъдат същите.

 

 

 

Далавери

 


"Дневник":


Борисов: Голяма измама и с опитни полета на земеделски институти

Съобщиха ми за поредна далавера на старото ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което обединило всички земи на намиращите се под негов контрол селскостопански техникуми и продало терените "за жълти стотинки", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Това били земи до морето или в терени за отчуждаване за пътища, а в далаверата били намесени и директорите  на учебните и научните заведения. Ако това е вярно, измамата ще е по-голяма от тази за заменките на гори, каза Борисов.

Заради схемата ще бъде уволнена шефката на Българската селскостопанска академия Светла Бъчварова, която беше и зам.-министър на земеделието в кабинета "Станишев"

 

 


"Стандарт":


Милиони източени от ТЕЦ "Марица-изток 2"

 

Най-голям интерес и за новото ръководство на енергийното министерство, и за прокуратурата ще представлява т.нар. Японски проект за модернизация на централата, твърдят експерти, разчели част от документацията. Както е известно, контрактът включва рехабилитация на малките енергийни блокове от 1 до 4, изграждане на две паралелни сероочистващи инсталации към тях и повишаване мощностите на 5-и и 6-и енергоблок. Договорът на обща стойност 226 млн. евро е финансиран със заеми - 191 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество и 35 млн. евро от Булбанк. Той е сключен още в края на 2003 г. Едва през юни т.г., малко преди парламентарните избори, бяха финализирани само първите два етапа.

 

 

София била на автопилот

 

"Дума":


 Социалисти:

Столицата е оставена на автопилот

 

Управлението на София е оставено на автопилот, общинарите са в отпуск, а решенията на СОС стоят без подпис. За това алармираха вчера на пресконференция от Дискусионния клуб за социална местна политика. Голяма част от екипа на ГЕРБ, който бе в Столичната община, сега заема постове в новото правителство. Освободените обаче места на зам.-кметове и секретари в общината стоят овакантени, а сериозните проблеми на столицата се трупат и очакват трайно решение, коментира председателят на клуба Николай Белалов. Той даде пример с балите с боклук на софиянци, за които все още не е осигурено трайно място за депониране. Дупките по улиците, които бяха запълвани предизборно, вече се деформират, но няма кой да назначи инспекция, защото ресорните кадри на ГЕРБ от общината преминаха на "Дондуков" 2, допълни той. Белалов изрази загриженост и за нарастващия проблем с недостига на места в детските градини в столицата. Той цитира амбициите на новия образователен министър Йорданка Фанкъдова, която доскоро бе зам.-кмет на София, преучилищното образование да започва на 5 години.

 

 

СЕМ и комисията по досиетата в спор

 


"Дневник":

 

Казусът "Красимир Гергов" скара СЕМ и комисията по досиетата

Контролният орган на електронните медии в България - Съвет за електронни медии (СЕМ) - не знае, че частно радио е собственост на шеф на голяма рекламна агенция, което противоречи на законите на страната. Това стана ясно от разговор между Маргарита Пешева от СЕМ и председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов по БНР по повод обявяването на името на рекламния бос Красимир Гергов в списъка на сътрудниците на Държавна сигурност в електронните медии.

Маргарита Пешева заяви, че формално собствеността на частното радио "Класик ФМ" принадлежи на компании, които нямат нищо общо с Красимир Гергов. По-късно пред "Дневник" Пешева заяви, че е станала грешка с обявяването на Гергов. Тя ще поиска СЕМ да се срещне с комисията по досиетата, за да уточнят казуса.

Връзката на Красимир Гергов с "Класик ФМ" е дружеството "Кантус фирмус" АД, в което през 2007 г. се е прехвърлила собствеността на радиото.

 

 

 

Саморазправа

 

 

 

"Труд":

Пребиха журналист в дома му

 

Главният редактор на сайта Портал Европа бе зверски пребит от неизвестни нападатели в дома му. Побоят стана около 23,15 ч. в събота вечер в столичният квартал Иван Вазов. Огнян Бояджиев (34) е настенен във ВМА с прорезни рани по врата. Мъжът е настанен в реанимация, след като са му направени множество операции. Състоянието му е стабилно и няма опасност за живота му.

Около 23.30 ч. съседи на Огнянов чули викове за помощ от апартамента, в който живее той. Когато отишли да видят какво става, входната врата на жилището била заключена, но отвъртре продължавали да се чуват виковете за помощ. Съседите веднага се обадили в полицията. Дошлите на място ченгета не могли да разбият вратата и се наложило да извикат колегите си от пожарната, за да им помогнат.