"24 часа"

Осем тапи през лятото в София

Peмoнтиpaт бyлeвapдитe "Дoндyĸoв", "Бългapия", "Цapигpaдcĸo шoce", "Moнтeвидeo", "T. Kaблeшĸoв", "Шипчeнcĸи пpoxoд", "Πpaгa" и yл. "Гpaф Игнaтиeв"

Πoнe oceм тaпи щe имa пo ocнoвни бyлeвapди в Coфия тoвa лятo. Cтoличнaтa oбщинa щe инвecтиpa oбщo 71 млн. лв. в тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa тaзи гoдинa. Πъpвo peмoнтитe щe зaпoчнaт oт бyл. "Дoндyĸoв", и тo oщe oт 1 юни.

"Труд"

Пенсии - 200 лв. минимум, кандисаха патриотите

На 200 лева минимална пенсия са склонни да кандисат патриотите и да си стиснат ръцете с ГЕРБ за коалиция. Предизборната платформа на "Обединени патриоти" (ОП) предвиждаше вдигане на прага на парите за старост до 300 лева, но от партията на Бойко Борисов бяха категорични, че това е невъзможно. Увеличението на минималните пенсии се оказа най-трудната тема от преговорния процес.

"Стандарт"

Нова агенция в помощ на бизнеса

Мегаагенция в кабинета "Борисов 3" ще пести време и нерви на бизнеса, като намали бюрокрацията. Това научи "Стандарт" от свои източници в партията на Бойко Борисов.

Целта на новата структура е да намали административната тежест върху услугите, като преобърне целия модел. Когато бизнесът или гражданите искат да си извадят даден документ, да не ходят от едно гише на друго и да губят време и пари, а самите администрации да си общуват помежду си. "Ще обърнем бюрокрацията с хастара нагоре", заяви многократно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборните си срещи. Въпросната агенция ще е на пряко подчинение на министъра на икономиката или на икономическия вицепремиер, научи още "Стандарт".

"Монитор"

Под 100 ученици във всяко четвърто школо

Почти една четвърт от школата у нас имат до 100 ученици в класните си стаи. Числото е сравнимо с броя на децата в един училищен випуск от около четири паралелки. И докато някои учебни заведения имат по няколко такива випуска, други пустеят и отчитат дефицит на деца.

В страната има общо 2470 училища, като 638 от тях имат до сто ученици. Това става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, с която "Монитор" разполага. Около 611 пък са и школата, в които учениците наброяват между 101-200, показва още справката. Така на практика около половината от учебните заведения у нас имат до 200 ученици

"Сега"

 

КАТ ще глобява за превишена средна скорост на две магистрали

Пътната полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали - "Тракия" и "Люлин", съобщиха пред "Сега" от МВР.

Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването й следва глоба. Понятие "средна скорост" не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци. Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък.

"Дума"

Попниколов подозира саботаж за "Струма"

Строителният министър Спас Попниколов смята, че по случая с изчезнали документи на един от кандидатите в търга за изграждане на тунел "Железница", част от магистрала "Струма", става дума за "целенасочен саботаж". Търгът бе спрян, прогнозната му стойност е 250 млн. лв., които може да бъдат изгубени. Ако се забави изграждането на магистралата, страната ни ще трябва да върне на ЕК и платените досега 530 млн. лв.

Според мен това е целенасочен саботаж на работата през изминалите два месеца, рефлектиращ върху труда и на предходните правителства, каза Попниколов. Той смята, че се е предоверил на хора, от години работещи "под друго ръководство"."Предоверих се на тяхната компетентност, ангажираност и най-вече лоялност и желание работата да върви", заяви министърът.

"Капитал дейли"

Износът пак започна да расте бързо

Износът на български стоки отново ускорява растежа си, като за февруари продажбите в чужбина са нараснали с 16.3% спрямо година по-рано. Това е най-силно постижение от две години насам - подобен ръст имаше за последно през март 2015 г. Увеличението сега идва основно от по-силни продажби към страни извън евросъюза, където повишението е с 27.2%, но и към ЕС - с ръст от 10.6%, показват предварителните данни на НСИ. И докато при третите държави скокът идва основно по линия на поскъпналите горива, то първите изнесени данни за евросъюза показват ускорение при машините. Данните са важни, защото износът води до ръст на българската икономика.