Незатихващите спорове около сделката с ЧЕЗ отново са сред актуалните теми на вестниците.

"Депутатите от "Обединени патриоти" искат да внесат законови промени, с които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране да спира сделки, подобни на продажбата на активите на ЧЕЗ в България. "В Закона за енергетиката има съществен пропуск и такъв тип пропуски си проличават при критични ситуации като настоящата, при която случаен инвеститор влиза в подобна мащабна сделка - закупуването на ЧЕЗ", заяви пред БНР депутатът от "Обединени патриоти" и член на комисията по енергетика Искрен Веселинов. Той обясни, че има подготвени законодателни решения, които са предложени на депутатите от управляващата коалиция. Веселинов очаква проектите за нормативни промени да бъдат обсъдени в началото на следващата седмица и "в спешен порядък този пропуск да бъде запълнен". Още в средата на февруари от ГЕРБ обявиха, че до 10 дни ще предложат конкретните текстове за промени в Закона за енергетиката. Все още не е известно какво предвиждат идеите на управляващата партия за изменения на закона..." - в. "Сега".

"ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това коментира Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година, пред Би Ти Ви. Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, има влияние и ресурси, а влиянието му е такова, че понякога "прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България". Дипломатът обясни, че в Чехия държавата не е собственик на собствеността в пряк смисъл, притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да влияе върху персоналните въпроси върху надзорния съвет. Но не може да влияе върху решенията на ЧЕЗ. По думите му Андрей Бабиш не е голям привърженик на моментното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях. "Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на "ЧЕЗ Груп" е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга - дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме едно от тези условия може да е "не ми пипай ръководството на ЧЕЗ". За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ", обясни посланикът. ЧЕЗ трябваше повече да се грижи за стабилността на тази сделка. Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема. Това е безотговорно, посочи още Поспихал. Той уточни, че по-важното е, че една държава трябва да е подготвена, за да влияе върху стратегическите си интереси. "Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем", коментира той." - в. "24 часа".

"Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че въпреки създалата се ситуация около активите на ЧЕЗ в България, държавата трябва да става техен собственик. Това се разбра от негово интервю пред БиТиВи. В него той посочи, че ако това се случи, държавата може да купи част или цялата "Инерком България". "Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение", коментира той. За намерението на държавата да придобие "поне контролен дял" в ЧЕЗ се разбра тъкмо от изказването на Горанов в четвъртък, когато в Министерски съвет се състоя среща при премиера с Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България". Според министъра държавата и сега има достатъчно контролни механизми, за да се гарантират правата на потребителите. Оказало се обаче, че много от политиците не знаят всички регулатори. Министърът обясни, че решението държавата да поиска дял при сделката е за да бъдат успокоени потребителите след истерията, която създала опозицията. "Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите", коментира Горанов. На подозренията на БСП, че ГЕРБ стои зад тази сделка Горанов отговори, че това е абсурдно, при положение, че чешката компания води арбитражен спор с държавата в чужбина. При това положени, според него е трудно да се водят едновременно и задкулисни разговори с продавача. Преди това в ефира на "Нова телевизия" Румен Гечев, депутат от БСП, обяви, че българската държава е слязла на нивото на фирма "Инерком". По думите му правителството много се е объркало. Той попита откога премиерът представлява еднолично държавата и има ли решение от Министерския съвет, че държавата иска да участва. Финансовият министър обясни, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с ЧЕЗ отново да се отвори договорът, подписан с тях, за да може държавата да се намеси. Уточни, че ЧЕЗ може и да откаже да направи това. "Ако се стигне до положително решение на чешката компания, ние може директно да влезем, купувайки компанията "Инерком" или част от нея, или да проведем други преговори", обясни вариантите при положителен отговор от ЧЕЗ Горанов. Първият въпрос, който трябвало да зададе Върбакова обаче е дали ЧЕЗ е склонна да продаде целия си бизнес в България на държавата. За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори..." - в. "Дневник".

"Смятам, че нещата с ЧЕЗ се преекспонираха, превърна се в политически казус. За потребителите е важно да са сигурни, че има кой да се грижи за техния интерес, да не се покачват цените. За това се грижи КЕВР. От друга страна трябва да се обмисли въпроса за влизането на държавата в това дружество, защото това крие рискове. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред Канал 3. "Важно е службите да изяснят финансирането на тази сделка, дали има непрозрачно финансиране и ако то е чисто, всичко друго би преекспонирало темата", категоричен бе той. "Трябва да има национално единство по важните въпроси. Всичко, което се случва в държавата, се случва с политически контекст. Национално единение е необходимо в енергетика, здравеопазване и образование. Винаги в едно управление има за какво да се хване човек. Във всяка партия има добри и лоши, не трябва да се вглеждаме само в лошите", коментира още Тодоров. "Смятам, че Теменужка Петкова е добър министър и не трябва да си подава оставката. Отговорите трябва да бъдат дадени от службите. Те могат да проверят финансирането, да направят допитвания и да излязат със становище дали е честна и прозрачна сделката или не", заяви кметът..." - в. "Стандарт".

Протестите в защита на пловдивския лекар, убил крадец в дома си при самозащита, също са сред темите на вестниците в понеделник.

"Десетки хора се събраха на протест пред сградата на полицията в Пловдив, за да поискат освобождаване от ареста на лекаря Иван Димитров, информира Би Ти Ви. Сред събралите са приятели и колеги на Димитров, както и хора, които не го познават. Той е с прокурорско задържане до 72 часа по обвинение за убийство, след като е произвел изстрел, довел до смъртта на мъж, който влиза в дома му, за да го обере, съобщава телевизията. Според протестиращите Димитров е направил това, което всеки би направил, ако се почувства заплашен за живота си. Негови колеги казват, че ако по случайност той е бил дежурен същата тази вечер в болницата, тогава е можело да се случи нещо много по-страшно и да бъде нападнато семейството му. Вчера бе наложено прокурорско задържане на 48-годишния Иван Димитров. Той няма разрешително за оръжие. Лекарят опитал да задържи влезлия в дома му мъж, но бил ранен с нож. Последвал е изстрел, а крадецът умира на улицата..." - в. "Дневник".

"Майки с колички, инвалиди с патерици, много лекари и стотици пловдивчани скандираха "Свобода за лекаря!". Рано сутринта в неделя пред сградата на Второ РПУ заприиждаха хора, за да защитят арестувания д-р Иван Димитров. При самоотбрана в дома си 48-годишният рентгенолог застреля рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха от "Столипиново". Заедно с още един крадец той влязъл в жилището на лекаря посред нощ в 1,30 ч на 2 март. По същото време съпругата на медика Жулиета и двете им дъщерички спели. Бандитите проникнали, за да крадат. Докторът се събудил и ги подгонил. Крадците побегнали, а съучастникът на Джевизов си изпуснал пистолета. Лекарят го взел и продължил да ги преследва. Навън Плъха пробол с нож в крака стопанина. Димитров, който бил трениран и едър, избил хладното оръжие от ръцете на циганина и го прострелял. Крадецът се добрал до паркирано беемве и се проснал върху капака. Така беше открит рано сутринта в петък. Разследващите лесно стигнали до извършителя. Лекарят признал, че го е убил при самоотбрана. Пловдивската окръжна прокуратура го задържа за 72 часа. Срещу д-р Димитров е повдигнато обвинение за предумишлено убийство и го грози затвор от 10 до 20 г. Извършени са множество разпити, претърсване и изземване. Назначени са тройна съдебномедицинска, ДНК и химически експертизи, в това число и за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки. Кръвта по ножа на Плъха съвпаднала с тази на д-р Димитров. Според прокуратурата той няма разрешително за оръжие. Пред разследващите лекарят обяснил, че пистолетът, който е самоделка, не е негов, а е изпаднал от другия крадец. Той все още не е заловен.
Това накара много пловдивчани да се съберат спонтанно. "Защо не са хванали другия циганин?", питаха гневно те..." - в. "24 часа".

Посещението на руския патриарх за 3 март и споровете около уместността на националния ни празник също са във фокуса на всекидневниците.

"Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от летище "София", цитиран от bTV. Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в освободителната война преди 140 години. Малко преди да си тръгне, патриарх Кирил сам поиска да говори пред медиите. Каза, че е бил посрещнат топло от нашата църква и визитата му е знакова, но не скри и своето огорчение: "Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата, наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия..." - в. "Сега".

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това каза пред журналисти Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" преди да отпътува от България, цитиран от БТА... Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия, обясни руският патриарх. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, каза патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България..." - в. "Труд".

"Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил отслужиха обща Божествена Света литургия в храм "Св. Александър Невски". На нея присъстваха няколкостотин миряни. Литургията се отслужва по повод 140-годишнина от Освобождението на България от османско владичество. Сред присъстващите е и Н.В. Симеон Сакскобурготски. "С благоговение трепет и духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия, заяви българският патриарх Неофит. - Радостта ни беше още по-голяма, защото имахме възможността да направим това в благословеното съслужение с обичния и скъп на сърцето ни наш в Христа брат - Светейшният Кирил -патриарх на Москва и цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнина от Освобождението на страната ни от вековно иго", каза българският патриарх..." - в. "Стандарт".

"По повод трети март отново се разгоря старият спор за националния ни празник - дали това е най-подходящата дата от новата българска история? Санстефанският договор от 1878 г. е наистина предварителен, но все пак това е първата голяма крачка в международното право и международните отношения на модерната епоха към създаване на българска държавност. Трети март е подходяща дата, стига да влагаме в него смисъла на празник на политическата ни свобода и суверенитет. За съжаление през годините за мнозина той е добил значение на празник на освобождението ни от друга държава. Свобода и освобождение са различни неща и не бива да се бъркат. Заради това нужда от смяна има, но не на датата на празника, която си е достатъчно значима. Трябва да се променят речите, говоренето и най-вече мисленето ни за това какво точно празнуваме... Разбира се, освобождението и жертвата на другите трябва да бъдат почитани и да им се отдава заслуженото. Но да се свежда до това българският национален празник на свободата е концептуална грешка по следните причини: 1) Освобождението не води винаги до свобода. Свободен може да бъде само този, който знае и цени свободата и може да се самоуправлява. Освободеният роб може да си остане роб по собствена воля. Същото е и с народите - ако те не могат да се управляват като свободни, просто ще преминават от едно робство в друго. Ще сменят султана с някой местен сатрап. Българското "чудо" от XIX век не е в това, че при една от многобройните войни между европейските империи сме били освободени от османска власт, а че сме успели да се управляваме като свободни, че сме били готови за свободата. Гърци, сърби и румънци - които имат аналогична съдба на нашата - не фетишизират толкова факта на освобождението си, а с право се гордеят със свободата си. Не е ясно защо точно ние трябва да се фиксираме върху освобождението и жертвата на другите за него и да почитаме основно тези факти, а не самата политическа свобода и суверенитет. 2) Ако празнуваме свободата, основният субект еднозначно е България. Ако празнуваме освобождението, основният субект е Царска Русия и нейните воини (които освен русите са включвали и често забравяните украинци, финландци, поляци и мнозина други). По дефиниция националните празници не могат да са празници на други държави, какъвто и принос да имат те. Нещо повече - ако субектът на празника е Царска Русия, възникват много сложните въпроси за приемствеността между нея и руските режими след 1917 г. През 1944 г. например България е окупирана от СССР и де факто губи суверенитета си като част от съветския блок за следващите 45 години. Ако режимите след 1917 г. са приемник на Царска Русия, излиза, че едновременно честваме и освободител, и "поробител" (на по-късен етап). Това е историческа конфузия, която няма как да се избегне, и затова освобождението ни от Русия не бива да е основният и дълбок смисъл на националния ни празник..." - в. "Дневник".