Сагата с отпадъците отново е сред водещите теми на вестниците.

"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отнема разрешителното на свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" за изгаряне на отпадъци, съобщи БНТ. Министър Емил Димитров обясни, че е установено, че се изгарят отпадъци, за които нямат разрешение. Според него, другият проблем е, че инвестицията във филтри не е довършена, въпреки че ТЕЦ-ът е имал срокове, в които трябва да изгради изцяло филтърната инсталация. При проверка миналата седмица от предприятието твърдели, че горят само разрешени отпадъци, но чрез системата за видеонаблюдение е било доказано, че това не е така... "Изчакаха няколко дни, след като аз учтиво ги помолих да преустановят мощностите, за които нямат филтри - не са довършени така, както са в комплексното разрешително. Те бяха на друго мнение. Превъртяхме записите и се оказа, че са продължили да изгарят отпадъци - не вредни отпадъци, не опасни отпадъци, не застрашаващи природата и населението, но отпадъци, които не фигурират в тяхното комплексно разрешително", обясни Емил Димитров." - в. "Сега".

"Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес. Димитров припомни, че преди няколко дни е бил на място, тъй като са оказвали съдействие на прокуратурата по извършваната проверка там. "Сигналите бяха, че там има опасни отпадъци и че имаше вредни емисии. Наши служители бяха изпратени да окажат съдействие. Когато отидохме прокуратурата каза, че съгласно направеното изследване, няма вредни емисии, няма опасни продукти, които да са качвани на транспортните ленти. Моите служители, които бяха там ми казаха, че имат проблем с комплексното разрешително и в него има поставени разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят, но не са били изпълнени. Тогава посъветвах ръководството да преустанови дейност, докато не изчисти тези проблеми, които имат. Още повече, че създадена с моя заповед група разгледа всички документи на ТЕЦ-а и излязоха със становище, в резултат на което ние днес изпратихме заповед до РИОСВ Перник", заяви Димитров. Министърът обяви, че в Перник работи система за видео наблюдение и, че когато са превъртели записите назад са видели, че въпреки молбата на министъра те са продължили да горят отпадъци, макар и те да са неопасни, те отново са в нарушение, защото горят отпадъци, каквито не фигурират в комплексното им разрешително. "Отпадъци ще се горят едва, когато изпълнят всички изисквания, които е следвало да въведат", заяви Димитров и добави,че отпадъци се изгарят в ТЕЦ "Сливен" и още три завода." - в. "Труд".

"Ще въведем гранични пунктове, през които ще влизат стоките, особено рисковите, каквито са опасните отпадъци. Те ще се проследяват с GPS и ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода за рисковите стоки, които ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия. Това каза министърът на екологията Емил Димитров след срещата си с рециклиращия бизнес, съобщи БГНЕС. Димитров обясни, че вече са изготвили проекти на наредби и програми между различните институции и добави, че заимстват механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвежда. Екоминистърът обяви още, че другата седмица ще бъдат взети крайните решения и те ще бъдат обявени от премиера Бойко Борисов. Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища. Това каза още министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес. "Отпадъци ще се горят едва, когато изпълнят всички изисквания, които е следвало да въведат", заяви Димитров и добави, че отпадъци се изгарят в ТЕЦ "Сливен" и още три завода." - в. "Стандарт".

Темата за хазарта също е във фокуса на новинарските издания.

"Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта, предвижда проект на Министерството на финансите за Закон за Националната агенция по хазарта, публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се тя да бъде едноличен орган и нейният изпълнителен директор да извършва всичко, свързано с регулацията и контрола на хазарта, а той да бъде назначаван от финансовия министър и да бъде на негово подчинение. С този проект се предлага и промяна на таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания. Министерството обявява проекта ден след като специализираната прокуратура влезе в Държавната комисия по хазарта и започналата финансова ревизия заради сигналите за занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси. В момента законът дава възможност да се плаща по два различни начина. Седмица по-рано пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе в Народното събрание промени в Закона за хазарта, предвиждащи частните лотарии да спрат работа и организирането им да стане държавен монопол. Той каза, че е говорил с министъра на финансите за идеята си, а Горанов я подкрепи. Още тогава финансовият министър спомена, че ще предложи и промяна за комисията по хазарта в едноличен орган. Събитията около регулирането на частните лотарии станаха причина бизнесменът Васил Божков, който контролира "Национална лотария" и "Лотария България", да наруши дългогодишното си медийно мълчание и да заяви, че зад тази идея стоят управляващите, а целта е един успешен бизнес да бъде прехвърлен на друг играч. В отговор тази сутрин премиерът Борисов поиска изрични гаранции, че само държавата ще се занимава с лотарията. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 22 февруари, но все още няма официален коментар как ще бъде съотнесен към промените, предложени от Симеонов и ще остане ли идеята лотарията да е държавен монопол. Междувременно идеите на "Патриотите" бяха приети на първо четене в бюджетната комисия, като депутатите от БСП и ДПС гласуваха с "въздържал се"..." - в. "Дневник".

"От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България. Ето какво пише в нея: "Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното: В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно: "(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа". Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен. В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е. Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с "необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане". Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите. По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за "одържавяване" и "национализация", но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че "изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност". Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии..." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов отрече с предложените от НФСБ промени в Закона за хазарта държавата да се готви да национализира хазартния бизнес или да цели прехвърлянето му на друг играч. В същото време той обяви, че ГЕРБ може да подкрепи проекта, но при гаранции, че само държавата ще организира хазартни игри и тази дейност няма да се преотдава (видео от изявлението на Борисов - тук). Предложението на "Патриотите" включва частните лотарии да спрат работа три месеца след влизане в сила на закона и организирането им да стане държавен монопол. В изявление пред министрите и медиите преди началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък (23 януари) Борисов отговори индиректно на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България", че се опитват да му вземат бизнеса, и на напомнянето, че ако това стане, няма да продължи да издържа футболния клуб "Левски". Името на Божков не беше споменато. Борисов го назова само по повод своите пристрастия към Левски и че клубът ще остане и след него, и след Божков. Това е първият коментар на Борисов по идеята за промени в Закона за хазарта..." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че прокуратурата е повдигнала обвинения на трима руски офицери от ГРУ за отравянето на Емилиян Гебрев.

"Трима руски офицери от Руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са обвинени в опит за убийство на оръжейния бос Емилиян Гебрев, сина му и още един човек с инициали В. Т. Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на прокуратурата. Според разследване на сайта Bellingcat това са Сергей Федотов (истинско име Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотър Борисов). Според информацията, съобщена от държавното обвинение, тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28 април до 4 май 2015 г. в София са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС). В съобщението е посочено още, че Софийската градска прокуратурата е издала европейски заповеди за арест за всеки от обвинените, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Освен това тримата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ с червена бюлетина. Малко след публикуването на съобщението на прокуратурата разследващият журналист Христо Грозев публикува в Туитър пост, че тримата офицери от ГРУ са се сдобили с обвинения след разкритията на сайта Bellingcat. Грозев е част от екипа на изданието, което първо разкри, че елитните руски части стоят зад опита за покушение на оръжейния бос, който в последните няколко години е пионка на укриващия се в Белград подсъдим банкер Цветан Василев. Аферистът и Гебрев играят в тандем с цел да отмъкнат под носа на държавата военния завод "Дунарит", купен с пари на вложителите в КТБ. Тъй като врътките им засега обаче удрят на камък, двамата са измислили схема, при която заводът се контролира от Гебрев и се източва в полза на Василев и руските му ментори, сред които и кремълският олигарх Константин Малофеев. Последният дори получи 10-годишна забрана да влиза в България, след като прокуратурата разкри опит за намеса в делата на държавата от страна на Кремъл, поръчана от Малофеев и бившия руски посланик Леонид Решетников, а дадена за реализация на друг свързан с Василев играч - шефа на русофилите у нас Николай Малинов..." - в. "Монитор".

"Трима неназовани граждани на Русия са обвинени за опит за предумишлено убийство преди близо 5 години в София на трима българи, сред които Емилиян Гебрев, се казва в съобщение на прокуратурата. В него се посочва също, че при покушението е било използвано вещество, което най-вероятно е от групата "Новичок", разработвана в бившия СССР. В текста е казано буквално "деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер", а използваните за убийството начин и средства са били "опасни за живота на мнозина". В действителност това са характеристики на веществата от нервнопаралитично оръжие. Това също така би трябвало да означава, че България потвърждава, че на нейна територия е извършена втората в Европа (след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания) употреба от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предназначение. През февруари 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров каза, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Заключенията от химичните експертизи показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос - инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено било също, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества. Сега прокуратурата говори за средство, което не е прицелено в конкретните жертви, а е смъртоносно за мнозина. Разследването под надзора на Софийска градска прокуратура е за "опит за умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т.", като Христо е синът на предприемача, а В.Т. вече е посочен в медийни публикации като Валентин Тахчиев, производствен директор на оръжейното предприятие ЕМКО. Конкретният период, в който според прокуратурата е извършен опитът за убийство, е между 28.04.2015 г. и 4.05.2015 г. - времето, в което в болница са приети последователно Емилиян Гебрев, Тахчиев и Христо Гебрев. Софийска градска прокуратура е издала европейски заповеди за арест за всеки от обвинените, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Тримата руснаци са обявени с червена бюлетина и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ. В понеделник прокуратурата разпространи кратки видеозаписи от охранителни камери от 28 април 2015 г., на които предполага, че е заснет заподозрян извършител на покушението. С днешното съобщение седмицата се очертава като една от най-драматичните в развитието на този случай. В началото на декември Гебрев каза за "Свободна Европа": "Към днешна дата нямам каквато и да било представа какво се случва с разследването. Поради тази причина като потърпевш съгласно действащото законодателство аз имам пълно основание и право да се запозная със събраните материали по въпроса досега. За да се спази законът такъв, какъвто е, аз направих запитване към наблюдаващите прокурори по въпроса. Странно е, че получих отказ". Разследване на групата Bellingcat, сп. "Шпигел" и руският сайт Insider твърди, че е разпознало поименно 8 души, служители на Главното управление (по-известно като ГРУ) на Генщаба на армията на Русия, които в продължение на месеци са влизали няколко пъти в България преди и след покушението. Според тях част от тях са свързани с опита за убийство на Скрипал или с неуспешния пуч в Черна гора. Но все още нито българската прокуратура, нито разследващи групи са оповестили убедителна версия за мотивите за покушение срещу българите. "Това не е някакъв голям враг на Кремъл, нито е избягал член на руските спецслужби, който може да бъде атакуван като предател", каза бивш служител от разузнаването на централноевропейска държава, който често е работел в България. "На базата на това, което знаем, няма много логика, освен ако Гебрев не е замесен в нещо, което още не е направено публично достояние. Ако не е така, няма много смисъл в толкова с ложно покушение, независимо от очевидни доказателства, сочещи към ГРУ." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на предложението за по-дълъг годишен отпуск за непушачите.

"Два дни повече платен годишен отпуск да имат непушачите предлага ВМРО. Промените в Кодекса на труда са внесени в Народното събрание, но не са обсъждани с работодатели и синдикати. Предложението е работодателите да могат да договарят със служителите, които не пушат на работното място, до два дни допълнителен платен отпуск. Според депутата от ВМРО Александър Сиди заради забраната за пушене на закрито пушачите получават нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на два часа, което е дискриминация към непушачите. По думите му имало работодатели, които давали финансови бонуси за непушачи. Според ВМРО мярката би довела и до намаляване на хората, които пушат, или на броя на цигарите, които пушачите пушат на ден." - в. "Дневник".

"Слабаков духовит: Непушачите да се пенсионират преди миньорите Във възторг съм от предложението на ВМРО. Отдавна беше време да се направи нещо за непушачите. Това са изключително крехки и раними създания. Два дни ми изглеждат малко. Мисля, че им трябва поне седмица. Те се изтощават да мислят как да живеят здравословно". Това коментира евродепутатът Андрей Слабаков... Той отговори на предложението на ВМРО за законови поправки, с които работодателите да отпускат още 2 дни платен годишен отпуск на непушачите. "Готови сме да работим за непушачите. Даже смятам, че трябва да се пенсионират на 40-годишна възраст преди миньорите, тъй като те наистина са много изморени. Представете си колко книги за здравословен живот са изчели", заяви още евродепутатът. "Те също трябва да оцеляват по някакъв начин. Очевидно ужасно много ги тровим и им пречим и те заслужават своята почивка", продължи Слабаков..." - в. "24 часа".