Проверки

"Стандарт":

Паника за сметки в Швейцария

Родни бизнесмени са в паника заради швейцарските си сметки. Много са притеснени дали ще ги проверяваме, обяви шефът на данъчните Красимир Стефанов. Вече 17 човека са се обаждали в Националната агенция за приходите, за да разберат дали ще има такава акция. "Не се представят, уж питат за свои приятели", разясни Стефанов пред Дарик радио. Засега никой обаче не се е разкаял и не е поискал да плати данъци върху укрити в чужбина пари. Напоследък това е масова практика в Германия, където властите се добраха до диск с информация за тайни банкови сметки в Швейцария и Лихтенщайн.

 

 

Кунева отказа на Барозу

 


"24 часа":

Кунева отказа €17 114, идва си у нас, в политиката

 

Меглена Кунева отказа брутна месечна заплата от 17 114,43 евро и отклони предложението на Жозе Барозу да продължи работата си в Европейската комисия.

За бившия еврокомисар за защита на потребителите от няколко месеца се коментираше в европейската преса, че може да оглави влиятелното бюро на съветници в Еврокомисията, които работят лично за председателя Барозу.

"Виждам своята роля да продължа да работя като политик. Ако човек е политик, той трябва да бъде релевантен вътре в страната си. Искам да имам свободата и енергията да посвещавам знанията си за по-добра България", каза Кунева пред "24 часа".

 

 

Данъчни проверки

 

"Труд":


На мушката - 50 000 лева без ДДС

 

Данъчните започват проверки на физически лица за регистрация по ДДС, съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов вчера.

На такава регистрация подлежат всички, които са заработили повече от 50 000 лв. извън трудовите си доходи - например от хонорари, услуги, свободни професии.

Първа публична мишена по този параграф от Закона за ДДС стана Алексей Петров. Още при старта на акция "Октопод" бирниците го обявиха за нередовен данъкоплатец, тъй като нямал регистрация по ДДС за доходите си от консултантски услуги.

 

 

Първанов поиска икономическите досиета на прехода

 

"Новинар":


Президентът иска да се извадят икономическите досиета на прехода

 

"Да бъдат извадени икономическите досиета на прехода и да видим кой кой е". Това призова президентът Георги Първанов в интервю за Дарик радио. Той е категоричен, че по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. Държавният глава отговори на призива на сините за оповестяване на спонсорите си, като изтъкна, че той е единственият, който е качил на сайта си всички спонсори и дарения.

Първанов отново припомни идеята си за реформа в политическия модел, който да включва реформи в начина на регистрация на партии и контрол във финансирането. Президентът смята, че са нужни промени, които да гарантират провеждането на честни избори.

 

 

Темида

 

"24 часа":

Манчо доживот, сам щял да си съкрати присъдата

 

Доживотен затвор без право на замяна при специален режим на изтърпяване. Тази присъда чу с наведена глава в 21,50 ч в петък в залата на благоевградския окръжен съд Манчо Панюков, заклал двете си деца на 4 февруари 2009 г.

Присъдата е най-тежката, предвидена в закона, каза председателят на петчленния състав Иво Харамлийски.

Манчо закла децата си Иво, на 6 г., и Едиан, на 9 г., запали къщата на тъста си Мурат Парапанов, а от раните си по-късно почина съпругата му Биляна.

За палежа той получи 8 г. За това, че се е опитал да убие 8 души пък, съдът му даде 20 г. затвор. За двете убийства - доживотен.

 

 

Контрабанда

 

"Труд":

Хероин в наш ТИР с помощи за Хаити

 

Около 100 кг хероин, скрит в български камион, бе заловен вчера от румънската полиция на границата с Унгария, съобщи АФП.

ТИР-ът превозвал помощи за Хаити, а шофьорът българин е арестуван, добави агенцията. По-късно стана ясно, че арестът е резултат от съвместна операция на българските и румънските полицаи, извършена в координация с Инициативата за сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност в Югоизточна Европа.

 

Бърза помощ

 


"Стандарт":

Бърза помощ лети с моторни шейни

 

Бърза помощ ще преодолява преспите с шейни. Лекарите от спешните екипи трябва да бъдат оборудвани с високопроходими АТВ-та и моторни шейни, за да помагат на болни от високопланинските села. Подобна идея вече се обмисля. Това съобщи шефът на парламентарната комисия по здравеопазване доктор Лъчезар Иванов на среща с представители на частните болници в Пловдив. Той уточни, че държавата няма пари да закупи олроуд машини за всички балкански райони. Затова се мисли вариант за въвеждане на публично-частно партньорство в Бърза помощ.