Президент и премиер в словесен сблъсък

 

"Дневник":

Първанов нападна Борисов за енергийните проекти

 


Георги Първанов открито обвини правителството и премиера Борисов в некомпетентност и липса на управленски умения в енергийната сфера в публикувана на сайта на президентството статия (www.president.bg). Поводът са противоречиви изказвания на управляващите по големите енергийни проекти, "както се оказва, без да са запознати добре с проблемите". "Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания. Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема "информирано и мотивирано решение", пише Първанов.

"След толкова години в политиката и властта президентът явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм", отговори му премиерът Бойко Борисов.

 

"Труд":

Ядрен сблъсък в политиката

 


На 44-тия ден от избирането на правителството на ГЕРБ министър-председателят Борисов и президентът Първанов влязоха в открит "ядрен сблъсък". Поводът - статия на държавния глава за енергетиката, в която той обвинява кабинета в липса на компетентност, управленски качества и умения. "Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин", пише още в началото Първанов.

"Директната връзка изградена между мен и Путин събужда елементарна човешка завист! Докато Първанов не ми се извини, няма да застана до него!", бе отговорът на Борисов, даден пред "Труд".


"Елементарна човешка завист", така министър-председателят Бойко Борисов коментира вчера пред "Труд" остро критичния тон в статията на президента Георги Първанов.

 

 

 

Обвиниха първия бивш министър

 

"Сега":

Земеделският министър на ДПС е обвиняем за 15 заменки

 

Земеделският министър от кабинета "Станишев" Валери Цветанов от вчера е обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици. Според прокуратурата той е погазил закона, като е подписал 15 замени на земи, преди да влезе в сила мораториума върху тези сделки. Адвокатът на Цветанов - Васил Василев обаче заяви, че обвинението изобщо не е събрало доказателства срещу клиента му. Според юриста замените са извършени по предвидената от закона процедура и фактът, че под тях стои подписът на ексминистъра от ДПС не го уличава в престъпление.

 

"Стандарт":


Цветанов разписал далавери за 70 млн.


Бившият земеделски министър Валери Цветанов спретнал далавери с неизгодни заменки за 70 млн. лева. Той се сдоби вчера с обвинение за престъпление по служба. Цветанов се яви сутринта в Националната следствена служба, където беше разпитан.
От материалите по делото стана ясно, че ексземеделският министър е обвинен заради 15 заменки, които разписал през февруари. Това се е случило ден преди да влезе в сила мораториумът върху смяната на държавни парцели. От далаверата се облагодетелствали общо 15 граждани и фирми. "Няма извършено престъпление. Надявам се съдът да ме оправдае", коментира Цветанов на излизане от следствието.

 

 

 

Погребват жертвите от Охрид

 

"Стандарт":

Погребват 15-те като ангелите от Лим


Петнайсетте загинали при трагедията в Охрид българи ще бъдат погребани като ангелите от Лим. От общината в Свищов са изпратили в Пирдоп своите специалисти по тъжни ритуали. Хората, които организираха опелото на 12-те деца, удавени през 2004 г., ще организират и опелото на погълнатите от Охридското езеро. Това съобщи за "Стандарт" кметът на Пирдоп Антоанета Илиева. Днес в планинското градче ще се състои опелото на потъналите с "Илинден". Липсва ни опит в организацията на подобни ритуали и колегите са тук и ни помагат, допълни Илиева. Поклонението пред загиналите в Охридското езеро ще трае един час. Тленните останки на 14 от жертвите ще са изложени в салона на читалището в Пирдоп. Очаква се глава пред паметта им да сведат родни министри, депутати и областни управители. От Македония пък се очаква да пристигнат външният министър Антонио Милошоски, както и кметът на Охрид Александър Петрески.

 

 

Отсъствие

 


"24 часа":

 

29 депутати бягали от работа през август

 


29 депутати имат неизвинени отсъствия за август, сочи месечната справка, публикувана в сайта на Народното събрание.

В отпускарския месец парламентът се е събирал общо 4 пъти. На нито едно от заседанията не е присъствал Ахмед Доган. Лидерът на ДПС вече трети мандат поред е винаги на първото място в класацията за неизвинени отсъствия. Пример от лидера си взема Делян Пеевски. Бившият зам.-министър на бедствията е работил като депутат само един ден през август.

С по 2 неизвинени отсъствия са червеният Антон Кутев, Ариф Агуш от ДПС и Атанас Семов от РЗС.

 

 

 

Затваряме трудовия си пазар за чужденци

 

 


"Сега":

България затваря за чужденци пазара на труда

 

България свежда до минимум възможностите за наемане на чужденци от държави извън ЕС заради кризата и растящата безработица, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов. "Не е вярно, че вече няма квалифицирана работна ръка в България. Все повече наши емигранти се завръщат или искат да се върнат от чужбина", обоснова се той.

Затова правителството ще приеме спешно промени в наредбата за наемане на чужда работна ръка извън ЕС.

Срокът, в който работодателят трябва да търси българи за свободните позиции, се увеличава от 15 на 30 дни, обясни шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. Преди да наеме чужденец фирмата ще трябва да представи документ, че в бюрата по труда от цялата страна няма регистриран такъв специалист.