Президентът за изборите

"Дневник":

 

Първанов препоръча на ГЕРБ тройна коалиция

 


При убедителната победа на ГЕРБ на парламентарните избори и близкия до мнозинство резултат президентът Георги Първанов продължи да държи на тезата си, че е по-добре да има тройна вместо двойна коалиция. Ден преди вота соченият за архитект на тройната коалиция БСП - НДСВ - ДПС Първанов поиска управление между ГЕРБ и БСП, а най-добре между първите три сили, в това число и ДПС, във вторник препоръча на ГЕРБ управление с три формации. На едночасова среща с медиите държавният глава, без да назове "Ред, законност и справедливост" (РЗС), намекна за партията на Яне Янев като трети участник в управление на ГЕРБ и "Синята коалиция".

И при този убедителен резултат за ГЕРБ пак е по-добре да има над 140 вместо 131 гласа в парламента, беше аргументът на Първанов. Попитан коя група в парламента вижда като трети партньор, Първанов каза: "Трудно ми е да си представя "Атака" като част от европейското реформаторско мнозинство", и така насочи към РЗС. Според него формулата 8:5:3 трябва да бъде забравена и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сам да избере и назначи министрите. Борисов има усет и ще заложи на собствените си сили при посочване на министрите, смята Първанов, който напомни, че десният съюз вече е обявил подкрепата си.

Въпреки препоръките за тройна коалиция изводът на президента от 5 юли е, че избирателите искат ясна отговорност от една формация в условията на криза. Първанов, който приемал вота като подкрепа на заявката за промяна, заяви, че в традиционно демократична държава промяната е съпроводена с необходимата приемственост. "Не искам да коментирам кадрови въпроси, но се надявам, че е отминало времето, когато всяко следващо правителство зачерква направеното от предишното и започва на чисто, това не е добър стил", каза той.

 

 

В края на мандата

 

 

"Стандарт":


Афера за 100 млн. в последната минута

 

 

Афера за 100 млн. евро лъсна в последната минута на старата власт. "В петък следобед, на 3 юли, икономическият министър Петър Димитров е подписал пет големи проекта за БЕХ, които ще вържат следващото правителство за период от близо 4 години. Това е на стойност около 100 милиона евро", заяви в интервю за БНТ Симеон Дянков, за когото се очаква да бъде назначен за вицепремиер и финансов министър в кабинета на Бойко Борисов. "Договорите са за закрепостяване на борда на директорите там с решенията, които те са вече взели за енергийните ресурси и структура на БЕХ, и това да продължи още 3-4 години", каза още Дянков. Той получил сигнала от хора от икономическото министерство. "Интересно защо точно пък в петък, на 3 юли, малко преди изборите е било толкова важно тези проекти да се подпишат", коментира Дянков, който е работил като главен експерт и съветник в Световната банка.
"Чувам и се надявам да не е вярно, че в министерството на Петър Димитров членовете на бордовете на директорите са подписали 5-годишни договори с 3-годишни предварителни срокове за освобождаване. Ще говорим в сряда с главния прокурор по тези въпроси. Ако това е вярно, тези хора не искам да ги виждам, ще се съдим, ако трябва", заяви Бойко Борисов.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров не е подписвал документи на 3 юли. На тази дата той не е бил в София, а от 26 юни до 3 юли е в отпуск. Това пък заявиха от пресцентъра на ведомството му. Димитров е упълномощил своите заместници Нина Радева и Валентин Иванов да подписват всички документи. Проверка в деловодството на МИЕ показва, че зам.-министър Нина Радева не е подписвала договори, касаещи Българския енергиен холдинг и ангажиращи като страна Министерството на икономиката и енергетиката. "Не съм парафирал подобни неща", заяви за "Стандарт" и зам.-министър Валентин Иванов. От пресцентъра на енергийния холдинг пък казаха, че на 3 юли е подписано само споразумение за сътрудничество с двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Там нямаха информация на 3 юли да са подписвани мениджърски договори с борда на директорите на БЕХ.  Изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева е в командировка в чужбина и преговаря за нови енергийни проекти, казаха от пресцентъра. От енергийното министерство пък обявиха, че я чакат да се върне към 18,30 ч и да покаже договора си. До късно вечерта Тошева не отговаряше на мобилния си телефон.

 

"Монитор":

 

Мургина се уредила с апартамент за 527 467 лв.

 

Повече от половин милион лева е похарчила разследваната за престъпления по служба Мария Мургина, бивш управител на НАП, за апартамент в София. Това е обявила самата ексшефка на данъчните в своята декларация за имущественото си състояние, публикувана на страницата на Сметната палата. За жилището и гаража към него, които се намират на ул. "21 век" в кв. "Витоша", Мургина е броила наскоро точно 527 467 лв. Така тя ще се шири върху 434 кв. м. Според декларацията й Мургина притежава още два апартамента в центъра на столицата, единият на ул. "Стара планина", а другият на "Кърниградска". Бившият бирник номер 1 има и два парцела в град Бяла.

Интерес буди имуществото и на доскорошните депутати. Голяма част от тях са похарчили доста пари за имоти през последната една година, като предпочитани са били жилищата в столицата. Ася Михайлова се е сдобила с апартамент в София, както и с БМВ 120i. Бившата депутатка дори е заделила 100 хил. лв. в банков влог. Дясната ръка на Костов - Атанас Атанасов, също е придобил апартамент в София. Той ще се шири върху 100 квадрата, за които е броил 98 бона. Семейството на самия Иван Костов също е увеличило и без това респектиращия си актив от недвижими имоти. Съпругата на експремиера Елена е наследила нива и ливада в Панчарево. Фамилията има имоти също така в софийските квартали Драгалевци, "Овча купел", "Лозенец", както и в район "Студентски". Семейство Костови обаче е затънало в дългове. Заборчляло е с общо 510 бона. Съпругата на синия Ваньо Шарков е придобила собственост върху апартамент в столицата от 104 кв. м за 260 хил. лв. Цели 360 бона е шарила жената на бившия финансов министър Милен Велчев Симона за жилище в "Лозенец". Царистът обаче е заборчлял с 620 хил. лв. Шефът на НДСВ в оставка Симеон Сакскобургготски е обявил от своя страна почти 3.7 млн. лв. във влогове. Васил Калинов пък е олекнал с 220 бона за апартамент в София и още с 205 хил. лв. за жилище в гръцкия курортен град Кавала.

 

 

Бъдещият кабинет

 

"Стандарт":


Бойко нареди: Мълчание за кабинета

 


Преговорите за новия кабинет почнаха по телефона. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДСБ Иван Костов са разговаряли няколко пъти в последните два дни. Чуваме се с Бойко Борисов и сме се разбрали за преговорите, потвърди Костов вчера. Двамата коментирали само рамката на сътрудничеството си, научи "Стандарт". Официалните разговори на ГЕРБ със Синята коалиция почват днес. Първото, което ще обсъдим, е кой какви отговорности ще поеме, ще бъдем ли отбор, или сините ще са само публиката, която аплодира, заяви източник от "Раковски" 134. Той бе категоричен, че министерски кресла не са обсъждани.
Ние имаме сходни програми с ГЕРБ, но трябва да се съгласуват намеренията ни, това е много сложно, подчерта още Костов. Той уточни, че ако им бъдат предложени министерски кресла, ще мислят. Командира обаче бе категоричен, че не биха се заели с финансовото или със здравното министерство. Там ситуацията била изключително тежка и сините нямали сили да понесат такава отговорност. Можели обаче да помагат с експерти.
Имената на министрите, за които всички говорят, не са верни, обяви вчера Борисов. Той съобщи, че кабинетът ще бъде нареден идната седмица. Дотогава няма да коментирам кой какъв пост ще заеме, отсече Генерала.

 

"Новинар":

 

Погват ведомствата на ДПС

 

Ще бъде направен пълен преглед на всички сделки и проекти, извършени от администрацията, ръководена от членовете на партията на Ахмед Доган през изминалите четири години. Това каза вчера експертът на ГЕРБ Мирослав Найденов, чието име се споменава като евентуален земеделски министър. Проверката има за цел да установи дали има нарушения при подготвянето и одобрението на проекти, обясни Найденов. Той допълни, че ако бъдат открити доказателства за нередности, те ще бъдат предадени на прокуратурата.

Найденов коментира още, че от ГЕРБ са подготвили списък от мерки в областта на земеделието. Първо се очаква да се потърсят възможности за възстановяване на спрените пари по САПАРД. През миналата година бяха замразени 280 млн. лв. от Европейската комисия (ЕК) заради констатирани злоупотреби по проекти. Друга антикризисна мярка за спасяването на земеделието е да бъде създаден гаранционен фонд, с който да се гарантират кредитите на стопаните, които са изтеглили, за да модернизират фермите си. Найденов обясни, че ще потърсят възможности по-голямата част от средствата за този гаранционен фонд да бъдат осигурени от Световната банка.

 

 

"Труд":

Цветанов можело да поеме руля на парламента

 

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и организационният секретар на партията Красимир Велчев са две от имената, които от няколко дни упорито се спрягат за нови постове - първият за шеф на 41-вото народно събрание, а вторият - за лидер на парламентарната група на ГЕРБ. Според източници от формацията на Бойко Борисов и двамата се радвали на абсолютното му доверие, а именно такива хора ще му трябват за "тил" в законодателната власт.

"Трябва му солиден гръб, човек, който бързо ще влезе в час с работата на председател на парламента. В същото време той трябва да е достатъчно авторитетно име, да е диалогичен и да не се остави старите кримки от БСП и ДПС да му прилагат процедурни хватки, допълниха източници на ГЕРБ. Досега Цветанов бе безапелационният фаворит на Генерала за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер. Като бивш главен секретар на МВР обаче Бойко Борисов имал лично наблюдение върху качествените хора в системата и нямало да е проблем да сложи някой от тях начело на ведомството. Не така лесен обаче бил въпросът с шефа на парламента.

 

"Монитор":

Костов натиска за трима министри

 

За трима сини министри в бъдещия кабинет "Борисов" натискали Иван Костов и Мартин Димитров, научи "Монитор".

Лидерите на Синята коалиция настоявали социалното министерство да се оглави от бившия шеф на НОИ Йордан Христосков, а председателят на групата на ОДС в 38-ото народно събрание Екатерина Михайлова и ексдиректорът на разузнаването Димо Гяуров да бъдат кандидатите за шефското кресло в правосъдното ведомство.

Според запознати Костов и Димитров щели да поискат и още едно министерство. Засега те обмисляли да предложат за шеф на екологичното ведомство Евдокия Манева, която заемаше същия пост в кабинета "Костов".

Разговорите между ГЕРБ и Синята коалиция са започнали вчера, но само на неформално ниво. Очаква се същинските совалки за кабинет да започнат днес.

 

 

Обраха бивш вицепремиер

 

"Труд":

Крадат от Бакърджиев 170 000€, 20 000 лв.,1,5 кг злато

 

Сто и седемдесет хиляди евро, 20 хиляди лева и около 1,5 кг златни накити са били откраднати от дома на бившия вицепремиер Евгени Бакърджиев, съобщи вчера Маргарита Спасова от пресцентъра на СДВР. Самият потърпевш заявил това пред ченгетата. Апашите задигнали от мезонета на столичната улица "Бигла" № 4 и пистолет "Макаров", законно притежаван от Бакърджиев, добавиха полицейските говорители.

"Не е вярно. Изумен съм от информацията на МВР, която не е професионална", заяви обече пред "Труд" вчера ощетеният собственик. По негови думи крадците са си тръгнали от дома му с един пръстен, който бил част от стари семейни бижута. Освен това взели часовник и пистолет, който му бил подарен през 1994 г. от тогавашния военен министър Валентин Александров. "Това е глупаво, защото по пистолета ще ги хванат", убеден е Бакърджиев.

Той бил потресен, че още като пристигнала разследващата група, му се обадили приятели и казали, че новината за кражбата вече е в информационните агенции. "Аз, без да знам, се оказах новина номер едно наред с погребението на Майкъл Джексън и с това, че Бойко Борисов ще прави кабинет", сподели той.

Сигналът за обира на "Бигла" бил подаден от самия Бакърджиев към 18, 45 ч вчера.