Ситуацията с коронавируса отново е водеща тема за вестниците.

"Следващата мярка, която вече обмисля националният щаб, ако се наложи, е да се излиза и в градовете само с декларации. Това заяви генерал Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос защо в Лидл пускат по 100 човека в магазините, а в центъра на София се вие хоро. Той обяви, че новите заразени са 8 и са само в София. Така общият брой болни от смъртоносната зараза в столицата са 214, а в цялата страна - 346, от общо взети 7000 проби. 125 са в болници, починали са 8, като средната възраст вече е 66 години. 14 са изписани, последните двама са от Пещера, защото нямат отрицателни проби, но имат добри клинични показатели. Пловдив не е най-добрия град за пример, пълни са градските улици, може му предстои много сложна ситуация, каза Мутафчийски. Описанията от Китай са, че дълго след изчистване на вируса, излекуваните продължават кашлицата, неразположение, отпадналост, каза генералът." - в. "Стандарт".

"Вдигането на карантината на Банско ще бъде обсъдено в Оперативния щаб. Това обясни в предаването "Неделята на NOVA" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му случилото се в курортното градче повтаря на 100% това, което стана в някои ски центрове в Швейцария, Австрия и Северна Италия. "Факт е, че по-тежките мерки свършиха работа. Видя се, че няма кой знае каква циркулация на вируса сред самото население на Банско. По-скоро това са били идващите отвън", заяви доц. Кунчев. "Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във вида, в който я налагаме на областните центрове, това може би ще е достатъчно", коментира още той. Относно тестовете за установяването на COVID-19, доц. Кунчев изтъкна, че и в щаба биха били доволни на по-голям брой тестове, но същевременно искат да са сигурни, че това са точните резултати. "Ако ще правим испанските истории - да закупим 1 милион и после 30% да се окажат фалшиви, няма смисъл от това", каза главният държавен инспектор. "Заявихме 1 милион тестове от ЕК, ако ги получим, ще започне организация за тяхната употреба. Това извадково проучване, което правим на 1000 души, вярвам, че също ще е полезно", каза още доц. Кунчев. По думите му обаче най-важното е да има такава организация, че при евентуално много хора, търсещи помощ, тя да бъде оказана на всички. Освен това ключовото в работата на здравните власти е рано да се откриват случаите на заразени и те да бъдат възможно най-бързо изолирани." - в. "Труд".

"В момента успяваме да забавим началото на същинския етап от епидемията от коронавирус. Пикът е неизбежен, но колко голям ще е зависи от спазването на карантината. Това каза пред Би Ти Ви проф. Николай Витанов, който изготви математически модели за разпространението на COVID-19 в България. Той обясни, че в момента положението в България е по-добро в сравнение с други страни. "Натискаме цялата крива надолу. Натискайки я, отиваме в по-ниско плато. Ако някакъв момент карантината се издъни, ще почнем да се движим нагоре. Но понеже сме спазвали за някакво време карантината, няма да отидем на италианския и испанския модел", казва той." - в. "Дневник".

"Според проф. Тодор Кантарджиев пикът на заразата от коронавирус у нас ще е около Великден. "Оперативният щаб имаме едно мнение - че третата третина на април ще бъде пикът - по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва", заяви той пред Нова тв. По неговите думи в момента хората трябва да излизат навън само за храна и лекарства. Проф. Кантарджиев е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи. "Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е, да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус", заяви Кантарджиев. Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани." - в. "Стандарт".

"Дигитална информационна платформа ще поддържа база данни за регистрираните доброволци в цяла България, които ще помагат срещу коронавируса. Координацията по събирането на информацията на местно ниво се осъществява от Националното сдружение на общините в Р. България, съобщиха от пресцентъра на организацията. Темата бе обсъдена по време на среща между вицепремиера Томислав Дончев и председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. На срещата присъстваха министрите на здравеопазването, на труда и социалната политика - Кирил Ананиев и Деница Сачева, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, на представители на Българския червен кръст и "Информационно обслужване" АД. С идеята бе запознат премиерът на България Бойко Борисов, пред когото бяха представени прилаганите от общините мерки срещу разпространението на COVID-19. Само във Велико Търново са се отзовали над 140 желаещи да помагат като доброволци. Сред тях има и фирми, чиято дейност е свързана с логистика и дистрибуция, охрана, дезинфекция, ресторантьорство и др. Доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите и общинските администрации в следните направения: подкрепа на медицински заведения, подкрепа за социални служби, услуги (патронаж и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства) и РЗИ, подкрепа за органите на реда и дейността на КПП в областните градове. Данните за доброволците ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР с цел недопускане на опити за злоупотреба от криминално проявени лица. В 182 общини работят горещи телефонни линии. Във Велико Търново кол-центърът бе създаден преди две седмици, обработени са над 500 заявки и сигнали. Основната част от тях са за патронажна грижа, за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на хора от рисковите групи." - в. "24 часа".

Прилагането на мерките по места и нарушенията също са сред темите на вестниците в понеделник.

"Военният завод "Арсенал" Казанлък започва работа утре след двуседмичната карантина, наложена от ръководството с цел опазване здравето на хората, предаде БНТ. Оръжейницата отваря врати при строги защитни мерки. Три термовизионни камери на порталите в Казанлък и една на портала в завода в Мъглиж ще измерват при влизане в дружеството температурата на всички работещи. Служителите в "Арсенал" ще получат защитни маски и гелове за дезинфекция. Маските са изработени от 13 шивачки от арсеналската шивалня, които работят на високи обороти. Геловете, 10 хиляди броя, също са направени в "Арсенал" по специална технология и рецепта на началник-химическа лаборатория. Отделно от това вече е в ход дезинфекцията на самите цехови помещения, складове и работни офиси на територията на дружеството. По-рано през седмицата от "оръжейницата" в ,"Арсенал" обявиха, че заради ситуацията с коронавируса ще оптимизират състава си и ще съкратят 2000 работници - пенсионери и нискоквалифициран персонал." - в. "24 часа".

"Бургаският кмет Димитър Николов започна операция по прибиране на пейките от всички паркове, за да няма събиране на хора. "И за мен не е приятно, но хубавото време и раздумките по пейките в парковете и градинките изкушават да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще ги разредим, вдигнем или съберем една върху друга на местата, където по мои наблюдения, се струпват най-много хора", написа той във Фейсбук. Акцията е в "Борисовата градинка", парк "Света Троица" и парк "Славейков", "Меден рудник" и Морската градина. "Не можем да приберем всички, но поне ще ги намалим драстично! Живот и здраве, когато всичко приключи, пак ще ги върнем по местата. Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. Няма друг начин, съжалявам!", пише още Николов.

По-късно днес той реагира на критики за действията си. "Временното прибиране на пейките от парковете не е каприз! Правим го на първо място, за да опазим живота и здравето на бургазлии, а на второ - за да нямаме повод да ви глобяваме! Дори и един бургазлия да предпазим или спасим си заслужава!. Имайте търпение! Всичко това някой ден ще е само един лош спомен", написа той. Само две дузини глоби от по 5000 лв. пък изпразниха напълно варненската Морска градина. Камерите на няколко телевизии показаха, че парка днес е напълно пуст в иначе пълното с хиляди хора, особено в почивните дни пространство. Всичко това идва след като за няколко часа в петък следобед на 23-ма души са били съставени актове и те са били глобени с по 5000 лв, защото се разхождат в Морската градина във Варна, въпреки забраната да се влиза в паркове и градинки по време на епидемията от COVID-19.Това обявиха от ОДМВР Варна. Веднага от варненската полиция призоваваха всички граждани да спазват ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение в страната. Всъщност актовете са на основание на закона за здравето, който предвижда 5000 лв. глоба за нарушаване на противоепидимични мерки, наредени от министъра на здравеопазването. Тази нова норма бе приета само преди няколко дни и е част от обнадорвания закона за изънредното положение. Със Заповед от 20 март т.г. Кирил Ананиев забрани посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. На базата на тази заповед много кметове издадоха заповеди, които да важат за съответните територии, което означава, че подобни глоби ще се налагат не само във Варна, но и на много други места. Точно на базата на тези заповеди, закона за здравето и на закона за извънредното положение бе предвидена и възможността за налагането на тези много високи глоби. Те се подчиняват на общите норми на административно-наказателното право и могат да се обжалват, както пред началниците на лицата, които са издали актовете, така и пред съд." - в. "Сега".

"СДВР са написали днес 63 акта на хора, които не са спазили мерките, други 9 акта е издала Общинска полиция. Глобите са от по 5000 лв., а актовете са предимно на хора, които са се разхождали в парковете. Десетки полицаи следяха да няма струпване на хора. Спираха и гражданите, за да им кажат, че ако нямат спешна работа е по-добре да се приберат вкъщи. По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на профила си във "Фейсбук": "До вчера предупреждавахме, а от днес започнахме и с глобите от по 5000 лв. за хората, които не спазват мерките". "Провокирани от хубавото време, много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони. Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари - това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", написа Фандъкова. Тя призова още: "Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес - най-тежките времена ни предстоят. Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени." Полицаи са разположени в началото и края на пешеходната зона по бул. "Витоша" в столицата. Служителите на реда предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. От други лица пък им е поискано обяснение къде и защо отиват. Има 4 съставени акта в София за нарушение на забраната за разхождане в парковете, съобщиха от Общинска полиция за БНТ. Два от тях са за Южния парк и два за разходка на Витоша. Проверка установи, че в Южния парк днес почти няма хора. Тези, които са в парка твърдят, че отиват или до магазина, или до близката аптека. Повечето носят предпазни маски и спазват дистанция. Служителите на общинска полиция постоянно обикалят и предупреждават столичани да се приберат у дома и ако това не се изпълни, могат да налагат глоби, които са в размер от 5000 лв." - в. "Сега".

Всекидневниците отделят място и на финансовите и икономическите мерки за справяне с кризата.

"В рамките на 2-3 дни европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити, казано по-простичко отсрочване на плащането по банкови кредити. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред Нова телевизия. Той беше категоричен, че банковият сектор е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 36 месеца за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи, припомни гуверньорът на БНБ. Радев посъветва хората, които имат ипотечни кредити, да говорят с банките. Това е целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ - да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки при подхода им към своите клиенти, за да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност или кредитен риск. Депозитите са на сигурно място, заключи Димитър Радев." - в. "Труд".

"Правителството вече подготвя проект за актуализация на бюджет 2020 заради кризата, причинена от пандемията. Това съобщи пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов. "Още следващата седмица ще предложа актуализация, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи", поясни Горанов. Той допълни, че търсената сума е "около един милиард", без да посочи дали говори за евро или за лева. Не стана ясно и откъде и как ще се търси ресурсът - с издаване на облигации, с теглене на заеми от финансови институции и т.н.

Подробностите ще станат ясни, когато проектът за бюджетни корекции влезе за обсъждане и приемане в Народното събрание. Заседанията на депутатите бяха разпуснати като превантивна мярка срещу коронавируса, но с уговорката, че парламентът ще се събира, когато е необходимо да се произнася по закони, свързани с извънредното положение. Дългът, който правителството смята да поеме, ще допълни Фонд "Безработица". Осигуряването на допълнителни средства е от ключова важност, тъй като фондът ще участва в най-обсъжданата до момента антикризисна мярка - прословутата схема 60:40, която предвижда държавата да поеме изплащането на 60% от заплатите в закъсали предприятия. "Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза", опасява се Горанов. До сряда Европейският банков орган ще одобри насоки и критерии за въвеждане на целенасочен и временен мораториум върху банковите кредити, обяви в интервю за Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев. Веднага след това централната банка заедно с търговските банки у нас ще анонсират методологията за отсрочване на плащането по банкови кредити, за фирми и граждани, изпаднали в затруднено финансово положение заради ограниченията на коронавируса. Хората ще трябва да говорят с банката, отпуснала кредита, заяви Радев. "Това е и целта на регулаторните мерки - да дадем допълнителна гъвкавост на банките и те да проявят индивидуален подход към клиентите, така че да не изпадат в по-тежко положение по отношение на капиталова адекватност или управление на кредитния риск", поясни още той. Управителят на БНБ увери, че банковият сектор у нас е в много добра кондиция. "През последните години банковата система премина през мащабни проверки и оценка на качеството на активите, Може да се каже, че банковият сектор е готов за тази криза с хоризонт от 3-6 месеца. Хората трябва да са спокойни, че депозитите им са на сигурно място, каза още Радев." - в. "Сега".

"Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че във ведомството й се работи по реалистично-оптимистичен сценарий за предстоящото лято. Той включва голяма доза несигурност, но ако започне сезонът юли-август, може да има късен летен сезон, обяви тя пред "Нова телевизия". Допълни, че се разработва и кризисна рекламна стратегия, като тя се концентрира основно върху вътрешните туристи и тези от съседните страни заради неяснотите кога авиокомпаниите ще възстановят дейността си. Обмисля се предлагането на туристически ваучери и безплатни чадъри и шезлонги за български туристи, но зависи какви ще са възможностите на бюджета за това, допълни тя." - в. "Дневник".