24 часа

Социалните помощи ще се вдигат всяка година според инфлацията

Размерът на социалните помощи ще се вдига вече всяка година според прогнозираната инфлация. Това предвижда промяна в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, която бе одобрена от правителството в сряда.

За разлика от пенсиите, които се увеличават с отчетената за предната година инфлация, социалните помощи ще се вдигат предварително. За база ще се ползва прогнозата за инфлацията, която е дадена в средносрочната бюджетна прогноза. Така през 2020 г. увеличението на социалните помощи трябва да е 2,5%.

Индексацията ще засяга и трите основни вида социални помощи, които отпуска държавата - месечна парична помощ, еднократна помощ за отопление и еднократното плащане за покриване на разходите по лечение.

Труд

Средната заплата в София надмина 1700 лева

В София средната заплата е 1724 лв. Столичани взимат с около 480 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което е в размер на 1247 лв., сочат последните официални данни на Националния статистически институт за месец март. Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е малко над 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече.

Само в девет области заплатите са средно над 1000 лв., сочат още данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на Стара Загора със средна заплата от 1179 лв. Основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града. На трето място с 1145 лв. е София-област.

Монитор

По 5100 на ден молят за топло

Броят на поискалите енергийна помощ само през първия месец на срока за подаване, който продължава до края на октомври, се равнява на 70% от всички, получили средства за отопление през сезона (2018-2019 г.). С целева помощ за отопление бяха подпомогнати 209 647 случая на лица и семейства, а изплатената сума е в размер на 98 898 841 лв.

Заповед за отказване на отпускането на целева помощ за отопление се издава, когато лицата и/или семействата не отговарят на едно или повече от условията за отпускане на този тип социално подпомагане.

Целевата помощ може да се използва и за отопление с ток, парно или природен газ. Тази година критериите за отпускане на помощта са променени. С поправките е разширен и обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ.

Стандарт

Вадят нови доказателства срещу шефа на ТАД Груп

Държавното обвинение има нови доказателства срещу собственика на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров. Това се разбира от искане на Николай Найденов, и.д. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура до съда, който в четвъртък ще гледа делото по определяне на мярката за неотклонение на Тодоров, пише Правен свят.

Специализираният наказателен съд в края на миналата седмица освободи от ареста уличения за подбудител на хакерската атака срещу НАП срещу парична гаранция в размер на 100 000 лв. Защитата на Тодоров настоява за по-лека мярка, а обвинителите за постоянен арест.

Сега

"Война за трупове" - разследването на Генка Шикерова, което не бе пуснато от Нова тв

Генка Шикерова публикува в Youtube, заедно с Антикорупционния фонд, разследването, което бе спряно преди година от "Нова тв". То е затова как и с кого Агенцията по храните (БАБХ) сключва договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момента насред епидемията от африканска чума по свинете.

Единствените два екарисажа - във Варна и Шумен, са елиминирани от БАХБ по смехотворни съображения. Двете фирми са получили до момента 30 млн. лв., без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лв. Собственик на една от фирмите има печална слава в София като управляващ на фирма "Новера" и свързан с "Волф" и кризата с боклука през 2009 г.

Капитал дейли

Държавата гарантира, че ще плати 741 млн. лв. за "Струма" при Кресна

Правителството се ангажира да отпусне до 741 млн. лв. от държавния бюджет за строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Така довършването на последната отсечка от пътя за Гърция пълзи с поредна крачка, завършването явно ще е след години, а и е възможно да струва повече от предвиденото досега на българския данъкоплатец.

Сумата от над 740 млн. лв. става ясна от съобщение на Министерския съвет от днес, 7 август. Решението не присъстваше в предварителния дневен ред за заседанието на кабинета, а в официалното съобщение се казва, че правителството "пое ангажимент", без да беше ясно какво точно значи това.

Дума

Прокуратурата е все по-изнервена

Всяка критична информация срещу Иван Гешев и приближените му възпламенява гнева на прокуратурата. В един ден, с дребно времево разминаване, Прокурорската колегия на ВСС и ръководството на прокуратурата излязоха със становища, в които се възмущават от медийните критики срещу Гешев. Регионални колегии масово са активирани да пишат декларации в защита.

По-малко от 24 часа след като "Сега" публикува статия с критики към внезапното кариерно израстване на новия шеф на Спецпрокуратурата Франтишек Петров ръководството на държавното обвинение я определи като "част от целенасочени атаки в определени медии срещу прокурори, следователи и съдебни служители". Становището засяга и статия на "Капитал" за единствения кандидат за главен прокурор.

Земя

Блокадата в Крушаре продължава, хората се борят за поминъка си

Протестите срещу умъртвяването на прасетата не спират, информира БНТ. Пети ден продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен. Хората не допускат автомобили, докато не спре умъртвяването на животните в личните стопанства. Над 100 собственици на животни от различни села в община Първомай затвориха за половин час главния път за Хасково и Турция. Хората са получили нова отсрочка за ликвидиране на домашните си животни до 11 август, но това не ги успокоява. Те настояват за изследване от независима лаборатория извън Европейския съюз и не вярват, че животните им са болни.

Едно от протестиращите семейства в Крушаре заявяват, че не се съгласни да унищожават животните си, защото това е техният поминък. Ако наистина има чума, защотo трябва да ни делят, нека да се избият всички прасета в страната, категорична е една от недоволните в селото.