Климатичните аномалии и перспективите за оставащата част от лятото са сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

"Идва месец август, а мнозина мечтаят за лятото. Ще дойде ли обаче то? "Има известно стабилизиране на времето, но все още ще трябва да изчакаме до 2 август. Дотогава всеки ден има условия за краткотрайни валежи с гръмотевици", обясни в "Събуди се" синоптикът Вяра Рафаелова. Между 3 и 8 август ще преобладава слънчево време, а около средата на месеца се очакват температури до 35 градуса. За август не се очаква максималната температура да е близка до абсолютния максимум. Очаква се стойностите да бъдат типичните за този период от годината. Не се очакват порои през месеца. "Температурите на морската вода през последните 10 години се повишава. Вчера в Ахтопол беше измерена 27,4 градуса. Във Варна тя е 25 градуса, а по цялото крайбрежие между 24 и 27 градуса. Тя ще остане висока до средата на август. Вълнението на морската вода е един бал", каза още синоптикът." - в. "Стандарт".

"Във вторник Амстердам затвори две трасета за плаване през каналите на града, защото мостовете над тях толкова се бяха нажежили от високите температури, че не се вдигаха достатъчно, за да пропуснат корабите. Превозвачите бяха изненадани неприятно, защото ги отрязаха от клиентите им. В петък компанията, превозваща автомобили с влаковете под Ламанша, предупреди британците, пътуващи към Франция, да очакват до 2 часа забавяне заради проблеми с охлаждането на вагоните. Хиляди билети бяха спрени от продажба, да са се избегне задръстване. Докато българите коментират едно от най-дъждовните лета от години насам, Западна Европа е насред невиждана от години суша и жега и вероятно ще отчете на някои места най-безводното лято от 1961 г. или от 1976 г. насам. И е така от вече повече от година в цялото северно полукълбо. Трагедията с пожара в Гърция и десетките загинали е голяма и критиките се стоварват върху слабата подготовка на държавата, недостига на средства за аварийните служби и продължаващото незаконно строителство. Но също така е факт, че тази година горските пожари в Европа са с 40% повече спрямо средния показател за последните 10 години и засягат държави, за които това не е обичайно бедствие. Във Великобритания, където през седмицата продължиха да отчитат необичайно високи температури от близо 35 градуса не само забраниха да се поливат и без това пожълтелите тревни площи и да се стои на сянка, но и болниците съобщават, че са претоварени с пострадали от жегата, а фермерите предупреждават за евентуален недостиг на някои пресни продукти. На 1 август се събира извънредна среща на правителството с Националния съюз на фермерите и други земеделски организации, за да обсъдят как да ограничат отрицателните ефекти на фона на прогнози, че безводието ще продължи. Властите в страни като Португалия, Канада и Япония се подготвят за едно бъдеще на променящ се климат с доста повече екстремни явления. Макар че не само времето е виновно - струпването на хората в градовете, промяната в начина на използване на терените, плъзването на убиващите растителността насекоми и зарази, както и недостигът на средства заради орязването на бюджетите по време на кризата играят роля. В САЩ средният брой на пожарите се е удвоил спрямо 70-те години на ХХ век, на британските острови се подпалват торфища, които иначе са влажни през повечето време от годината, а в Европа тази година пожари има отвъд Полярния кръг. Последното важи най-вече за Швеция, където противопожарните сили просто не бяха готови за бедствие с такъв мащаб - поразеният район бе 40 пъти по-голям от средния показател за цялата година в страната през последните 10 години..." - в. "Дневник".

Пожарът в Царските конюшни също е сред темите на всекидневниците.

"Пожар е горял в "Царските конюшни" в София, кметът ще иска възстановяването им Кметът на София Йорданка Фандъкова ще сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите по сградите на "Царските конюшни", а след това да задължи собственика да ги възстанови в оригинален вид. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Около 03:10 ч. е започнал пожар в сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София. От видео, публикувано на профила на Мирослав Стоев във "Фейсбук", се виждат високи пламъци от вътрешната част на комплекса. По информация на на БНР са изгоряли 2000 кв. м. от прикрива на сградата. Изгасяването на пожара е отнело почти 3 часа като на мястото са пристигнали 4 пожарни коли и 30 пожарникари, казаха за "Дневник" от пресцентъра на МВР. В момента се извършва оглед на мястото за изясняване на причините. През февруари започна процедура по обявяване на сградите за паметник на културата от национално значение. "Дневник" изпрати въпроси до Министерството на културата на какъв етап е процедурата и очаква отговор. През миналата година собственикът на сградите поиска от главния архитект на София Здравко Здравков разрешение да ги надстрои от 7 до 12 етажа. Здравков обаче отказа. В комисия, която ще сформира кметът на София, ще влизат експерти от екипа на Здравко Здравков и на районната община "Оборище". От общината припомнят и че за зоната, в която са "Царските конюшни", има приет пред 2015 г. подробен устройствен план, който предвижда запазването на сградите, без никакво ново надстрояване."Единствените допустими дейности са по реставрацията и консервацията на обекта"..." - в. "Дневник".

"Горялата снощи сграда не е част от активите на дружеството-собственик на терена и основната сграда от комплекса "Царските конюшни" в центъра на София. Това се казва в официална позиция от управителят на "Евротрансбилд" ЕООД - Янко Иванов, съобщи "Дневник". Той заявява, че в терена има над 20 отделни сгради, като тази, която е засегната от огъня, не е тяхна собственост. В пожар избухнал около 03:10 часа снощи изгоря 2000 кв. метра от покрива на една от сградите в комплекса, като има и поражения по фасадите. В съобщението се казва още, че сградата, на която "Евротрансбилд" е съсобственик, заедно с Националната художествена академия, се намира на административен адрес бул "Васил Левски" 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул "Врабча" и ул. "Панайот Волов"". В терена има и сграда на Министерството на вътрешните работи, като по информация на Би Ти Ви именно тя е засегната от пожара. "Спекулации, че опожаряването на сградата отваря врати към последващо застрояване на терена не отговарят на фактическата обстановка", се казва в позицията. Пожарът силно е притеснил дружеството, като изказват увереност, че компетентните органи ще установят причините за пожара. "На разположение сме на разследващите органи при нужда от съдействие и допълнителни разяснения", се казва още в позицията. Малко по-рано зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов се обърна към министъра на културата Боил Банов чрез профила си във "Фейсбук". В текста Чобанов задава въпроса защо няма резултат от изпратените до министерството предложения от общината за възстановяване на статута на паметници на култура. Такъв е случая с "Царските конюшни", като според Чобанов от общината са поискали комплексът да получи най-високия статут - "национално значение", още миналата зима. По-рано днес редакцията изпрати въпроси до министерството за това на какъв етап е тази процедурата, както и какви действия ще предприеме Министерството на културата след пожара, като все още очаква отговор. "Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата?", пише Чобанов. Зам.-кметът на София иска и отговор защо от Националния институт за недвижимо културно наследство все още не са осигурили на общините в страна достъп до архива си. Това задължение беше включен в Закона за недвижимото културно наследство през 2016 г., като поправката беше оспорвана от експерти..." - в. "Сега".

"Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни?", пита заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов във фейсбук. Неговото изказване е свързано с пожара, който избухна в ранните часове на деня в "Царските конюшни" на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски". "За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености", пише още Чобанов. Той се обръща и към министъра на културата с въпроса: "Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения? Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?", пита заместник-кметът. "Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл", завършва публикацията си Тодор Чобанов." - в. "24 часа".

Вестниците следят и ставащото в образованието.

"Олимпийският отбор по химия на България спечели медали на международната олимпиада в Чехия ,съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН. Българският национален отбор се завръща от Чехия с пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов. Състезателите се прибират на родна земя днес, 29 юли, в 19:15 ч. с полет от Прага. От 19 до 29 юли в Прага и Братислава се е състояло 50-ото юбилейно издание на най-голямото международно състезание по химия. В надпреварата сили са мерили над 300 ученици, от които наградени повече от половината. България участва ежегодно още от първите издания на международната олимпиада по химия, и броят спечелени медали всяка година нараства. Младежите имат над 40 отличия. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски". Дванадесетокласникът Петър Христов от СМГ е носител на златото за втора поредна година. В тазгодишния национален отбор по химия участват Христов, Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - със сребърен медал, Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - с бронзов медал и Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново. Престижното състезание традиционно се състои от две части по пет часа- теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация "Америка за България". Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата, се посочва в съобщението..." - в. "Дневник".

"Ежегодните квалификации, които са задължителни за учителите от 2 г. насам, на много места се провеждат некачествено - в някои случаи обучението трае само два часа, в други пък се ходи в командировки в чужбина със съмнителна полза. Това става ясно от сигнали на синдикати и учители от цялата страна. От 2016/17 г. учителите са длъжни ежегодно да повишават квалификацията си, като в рамките на 4 г. трябва да са преминали през минимум 48 часа обучения. Според колективния трудов договор в системата на просветата 1% от училищните бюджети за заплати трябва да се разходва за квалификация на учителите, т.е. става дума за около 7 млн. лв. Самата квалификация пък може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации, предлагащи 3237 обучителни програми. Депутатът от БСП Ирена Анастасова вече два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев как върви квалификацията на учителите, както и дали се налага преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя сигнализира, че значителна част от гилдията не е доволна от обученията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че изобщо не се спазват графиците за провеждане на квалификациите, на които понякога дори не идвали предварително определените лектори. Имало и куриози някои НПО-та да прехвърлят правата си на други. "Как МОН контролира този процес?", попита тя. Тогава просветният министър Красимир Вълчев призна, че контролът не е достатъчен, но не само защото последващ контрол над обучителните организации в закона не е предвиден, а просто защото ведомството му няма възможност за повсеместно наблюдение. По думите му министерството може да осъществява контрол само по документи - дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква програма за обучение предлага и т.н. "Мина една година от въвеждането на задължителната квалификация, може би е време за контрол", призна тогава той и обеща да организира механизъм за проверка на въпросните организации. Половин година по-късно обаче ситуацията е без промяна, а мерки за контрол не са въведени..." - в. "Сега".

Вестниците съобщават също, че са необходими още 100 млн. лева за хората с увреждания.

"Още над 100 милиона лева допълнително ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство, хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР социалният министър Бисер Петков. По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие. "Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга".
В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1,7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков. "Правителството има волята да решава проблемите и да отговаря на реалистичните искания на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест". "Стремежът на МТСП е да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания. Първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни. Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър." - в. "Стандарт".

"Преди дни се разбра, че ведомството предлага финансовата помощ да е в интервала от 10 на сто до 57 на сто от линията на бедност. Въпросният законопроект за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента. Петков обясни, че помощите ще заменят сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.
"Сумарната подкрепа на хората с увреждания, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ, трябва да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга", обясни Петков. Финансовата оценка на законопроекта трябва да бъде направена в близките дни и след това ще бъде съгласувана и с финансовото министерство. По думите му правителството трябва да реши тези проблеми един път завинаги и сега е моментът това да стане. Бисер Петков допълни, че има предложение работодатели да наемат хора с увреждания на квотен принцип. Предвижда се да се дават различни стимули на работодателите." - в. "Дневник".

Вестниците цитират и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по равносметката за европредседателството.

"Успехът на Българското председателство на Съвета на ЕС не е партиен, а на България, на всички ни. Постигнат бе консенсус по много въпроси, приключи работата по голяма част от досиетата, получихме висока оценка за свършеното. Успехите показаха, че в страната ни има подготвени хора да дирижират европейските теми. Това коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която в рамките на визитата си в морската столица откликна на поканата на народния представител и ръководител на ГЕРБ - Одесос, д-р Руслан Тошев за среща с граждани в централния варненски район. "Парламентът е най-прозрачната институция в България. 800 акредитирани журналисти следят работата в Народното събрание, както и в комисиите, където се структурират законите. Най-широко се отразяват обаче личните нападки и конфронтации, което вреди на имиджа на институцията", отчете Караянчева. Като пример за активната работа в парламента тя посочи, че само за да може свидетелството за съдимост да се издава онлайн, са редактирани 57 закона..." - в. "Труд".

"Цвета Караянчева изтъкна, че възможността повече граждани да посещават парламента и да наблюдават отблизо законодателната дейност е важна стъпка за повишаване авторитета на Народното събрание. "Проведените срещи, дните на отворени врати в парламента, които също се радват на голям интерес, дават шанс на хората да видят, че мнозинството от депутатите не сме професионални политици, а професионалисти в различни области и следваме поетите ангажименти към избирателите", заяви още Караянчева. В непринуден разговор с нея присъстващите поставиха редица въпроси, свързани с предстоящата законодателна работа през новия политически сезон. Хората изразиха недоволство от ширещите се в интернет пространството фалшиви новини, които създават предпоставки за манипулиране на обществеността. Обсъдена бе и ключовата роля на инфраструктурата за подобряване на бизнес климата в страната. "Развитието на икономиката дава реални перспективи за поетапен ръст на доходите", увери Цвета Караянчева и оцени високо ускорения темп на обновление на Варна..." в. "24 часа".