Българското председателство на ЕС е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.  

„България ще поеме председателството на Съвета на ЕС от началото на 2018 г., стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева и външния министър Даниел Митов. Според Кунева шефството на страната ни ще е "по-тежко, по-скъпо и по-дълго" заради изместването му с шест месеца поради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и отказа й да поеме ротационното председателство догодина. Правителството вече увеличи сумата за тази цел до 100 млн. лв. "През първата половина на годината институциите на ЕС работят повече, има и икономически форуми, например Съвета по конкурентоспособност винаги е през март, а и август е почивен месец", обясни Кунева. На 1 януари 2017 г. председателството на ЕС ще се поеме от Малта, после от Естония. От 1 януари 2018 г. до края на юни ЕС ще бъде оглавен от България, след това от Австрия, Румъния, Финландия и т.н. Освен това Съветът на ЕС добави Хърватия към ротационните председатели, която поема кормилото на съюза от 1 януари 2020 г. Даниел Митов написа в социалната мрежа "Фейсбук", че решението "следва да ни мобилизира и мотивира допълнително", за да се справим успешно със задачата. Страната ни ще трябва да ускори подготовката, а обучението на хората, които ще са ангажирани с това, ще започне през есента...” – в. „Сега”.  

„Преустройството на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом в пленарна зала за парламента няма да е завършило до председателството на България на ЕС, което днес бе изместено с 6 месеца за началото на 2018 г. За мащабния ремонт с прогнозна стойност 23.4 млн. лв. с ДДС все още няма избран изпълнител. Процедурата по избора на строител се извършва с процедура с покани, тъй като в поръчката имало информация, подлежаща на класификация "държавна тайна" и фирмите трябва да имат сертификат за достъп до такива документи. Преди седмица комисията по избор допусна до финално състезание свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски компания "Водстрой 98" и обединението "НС груп", в което участват "Електрон прогрес" и "АТ инженеринг 2000". В условията на конкурса е записано, че срокът на изпълнение на обекта е 2 години. Настроенията в ГЕРБ, са че няма нужда тези 23.4 млн. лв да се харчат за зала, която няма да свърши работа за председателството при положение, че няма достатъчно пари за други звена необходими за администрацията. Така, че е възможно проектът за преместването на парламента да бъде отложен за пореден път. Управляващите смятат да заложат на НДК и резиденция Бояна, като места за официалните срещи на лидерите на Европейския съюз...” - в. „Дневник”.

„Теми, които да укрепят и засилят Европейския съюз в повече сфери, е набелязала България за своето председателство. То ще се проведе в разгара на преговорите по Brexit на Обединеното кралство, ако бъде спазено намерението на Лондон да активира чл. 50 за напускане на ЕС до края на тази година. Българското председателство се изтегля с 6 месеца и ще се проведе от януари до края на юни 2018 г., а не както бе досега през втората половина на годината. Решението за разместването, след като Великобритания се отказа от своето председателство, бе съобщено от ЕК във вторник вечерта и потвърдено от българското правителство с решение в сряда. “Запазването на целостта и единството на ЕС е непосредствен приоритет”, обяви в официална позиция Министерският съвет. България вече ще е в тройка с Естония и Австрия, а не с Естония и Великобритания и това ще наложи нови разговори по приоритетите на трите страни през есента, заяви Кунева. В началото на годината фокусът на ЕС е повече върху икономиката, което допълнително щяло да размести темите. Със сигурност обаче България ще настоява за постигане на енергийния съюз и обща индустриална политика по време на своето председателство, както и за политика по безопасността, миграцията и убежището, обясни в сряда вицепремиерът Меглена Кунева. Допълнително ще се работи и по присъединяването на Черна гора, обясни тя... От 1 август подготовката на председателството се поема от специален център, обяви още Кунева. Все още няма назначен директор, но по информация на в. “24 часа” това ще е бившият зам. външен министър Любомир Иванов. Българските чиновници, които ще работят за председателството, няма да минават специални курсове как да преговарят за Brexit, каза още вицепремиерът...” – в. „24 часа”.

„Хаос с българското председателство на ЕС Изместването на българското председателство на Съвета на ЕС с 6 месеца по-рано създава проблеми при организацията. Под въпрос е дали до 1 януари 2018 г. София ще има къде да приеме всички участници. Очаква се за 6-те месеца председателство в столицата да заседават общо 20 000 души. Към момента няма сграда с достатъчно много и големи зали, където да се провеждат паралелно всички експертни работни групи и съвети. Изключение прави само НДК, но сградата плаче за ремонт. Реформатори се шегуват, че евродепутатите могат да бъдат поети от “Арена Армеец” и залите в Годеч и Горна Малина, които побират над 700 души. Предвижда се да бъдат ремонтирани резиденциите в “Бояна” и “Лозенец”, сградата на Партийния дом и НДК заради българското председателство. Вече тече търгът за ремонт на НДК, където ще се провеждат повечето конференции. Вчера кабинетът отпусна нови 17 млн. лв. за двореца на културата. Сградата трябва да е обновена до септември 2017 г. Хаос се очаква и при провеждането на самите съвети. София ще е домакин на около 15, които по протокол се превеждат на 6 езика. Ако чиновниците не са добре подготвени, вероятно е разговорите да се превърнат в жестомимични. От кабинета на Меглена Кунева обясниха, че през септември започват обученията за екипите на председателите и зам.-председателите...” – в. „Труд”.

Темата за тероризма остава във фокуса на всекидневниците.

„Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу трима сирийци, които са се опитали да станат част от "Ислямска държава". Те са били задържани през февруари при опит нелегално да влязат от България в Турция, като оттогава са в ареста. Според държавното обвинение Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са получили статут на бежанци в Германия. Те са обвинени в това, че с цел да участват в престъпление по чл.108а, ал. 1 НК – тероризъм, като членове на терористичните организации "Мюсюлмански братя" и ИДИЛ ("Ислямска държава на Ирак и Леванте") включително против чужда държава, са влезли на територията на Р България през границата ни с Р Гърция - престъпление по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК. Според обвинението привързаността към "Ислямска държава" се вижда от откритите снимки в мобилните телефони на мигрантите, както и от комуникациите на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като "само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "идвам при теб и умирам преди теб". Според съобщението на прокуратурата тримата тръгнали в началото на 2016 година от Германия. Те искали да влязат в Турция от Гърция, но не успели. Затова се насочили към България, където първо стигнали до Пловдив, а след това и до София...” – в. „Дневник”.  

„Основните доказателства, сочещи за намеренията на тримата сирийци, обвинени в тероризъм, се намират в техните телефони“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с повдигнатия обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийски граждани. "Има категорични и безспорни доказателства срещу тримата сирийски граждани, обвинени за тероризъм", каза Арнаудова. Тя припомни, че това е второто дело за тероризъм след атентата в Сарафово. Тя обясни, че на тримата са повдигнати обвинения по новосъздадената алинея 7 на чл. 108а от НК за навлизане на територията на Република България на чужди граждани с намеренията да извършат акт на тероризъм срещу друга държава, информира "Фокус". Арнаудова уточни, че повдигането на обвинителните актове идва след проведено разследване в рамките на 4 месеца и половина. „Събрани са доказателства от специализираната прокуратура и е установено, че през януари месец трите лица са получили статут на бежанци във Федерална Република Германия и са решели да се отправят към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“. След като са взели това свое решение, са започнали да се придвижват на територията на ЕС, като първоначалните им намерения са били да преминат през гръцко-турската граница. Този опит е бил неуспешен, тъй като турските гранични власти не са допуснали навлизането им на тяхна територия“, разказа говорителят на главния прокурор. Тя поясни, че след това тримата сирийци са променили маршрута си, като са решили да преминат през българо-турската граница, заради което са се качили на автобус от Гърция за България. „Пристигнали са в Пловдив, след което са продължили движението си и са достигнали до София, където с помощта на свои познати са се настанили в квартал „Надежда“ в столицата и на следващия ден са поели към Република Турция с цел да се включат в редиците на терористичните организации и да вземат участие в терористични актове“, разказа тя, като уточни, че хората, които са им оказали помощ, са били разпитани както и свидетели с тайна самоличност...” – в. „Труд”.

„Репортаж на БНТ от 26.11.2013 г. показва Мохамед Далел - атентаторът от Ансбах - който твърди, че е жертва на измама, която го е оставила на улицата. Ето как се описва измамата, сполетяла бъдещия атентатор: "За измамни схеми, които оставят част от бежанците в бедстващо положение, сигнализираха мигранти. Мними адвокати обикалят центровете у нас и обещават на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес, обаче, често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата. Али и Мохамед стават приятели по неволя. Опитали се да излязат от центровете в Бусманци и Любимец като платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София. "Един иракчанин, който е настанен в самия център в Бусманци. Той ми взе всичките пари които имах. В замяна ми написа външен адрес в едни документ, след това аз го подадох в управлението в центъра в Бусманци и излязох", рзкри Али Хасан от Сирия. На мъжете е осигурен транспорт. Вместо на обещания външен адрес, обаче, са стоварени пред бежанския център в "Овча купел". "Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек", разказа Мохамед Далил от Сирия. Сега двамата сирийци спят около центъра за бежанци и разчитат на приятели, които им носят хляб, кисело мляко и завивки. Не знаят как ще карат след първия сняг. Освен че са без подслон и пари, Али и Мохамед имат и друг проблем - законът ги задължава да живеят на посочения адрес и са в нарушение, ако не могат да бъдат открити там. "Това, което лицата трябва да направят е да подадат молба до директора на съответния регистрационно приемателен или транзитен център, където са регистрирани и по негова преценка, съобразно възможностите на този център, те ще бъдат настанени в съответното териториално поделение или в центровете за настаняване", заяви Димитър Киров - юрист в ДАБ. Мохамед и Али не са единствените жертви на подобни измами. В началото на този месец МВР разкри транспортна схема за незаконно извеждане на имигранти от центровете за в Харманли и Пъстрогор...” – в. „Сега”.

„Сириецът Мохамед Далеел, който се самовзриви в Германия преди дни, не се е оплаквал от полицейско насилие по време на задържането си като нелегален имигрант в България през 2013 г. Това съобщиха от МВР в опровержение на информация, публикувана по-рано днес.  Както "Стандарт" писа по-рано, 27-годишният сириец е описал в писмо защо се страхува да бъде върнат в нашата страна. Това съобщиха редица германски медии. Те отбелязват, че истинността на твърденията не може да бъде доказана. Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик от партията на левите. Далеел твърди в писмото си, че бил пребит, държан в единична килия и му е била отказана медицинска помощ. От Министерството на вътрешните работи опровергават тези твърдения и посочват, че нелегалният имигрант е бил прегледан от дежурен медик, а по-късно, по време на престоя си в специализирания дом, е бил лекуван от остра вирусна инфекция. От проведените беседи било изяснено, че Далеел иска закрила в България поради страх от войната в Сирия, показал е белезите си по краката, получени от шрапнели.” – в. „Стандарт”.

Потенциалните президентски кандидатури също са сред темите на всекидневниците.

„Как да спрат Мая Манолова да се кандидатира за президент. Това са умували членове на Изпълнителното бюро на БСП на заседанието си във вторник. Омбудсманът имала много номинации от червените структури, но кандидатурата не среща одобрение сред ръководството. На заседанието във вторник били обсъдени всички номинации. Когато станало дума за Манолова, били изразени опасения дали, ако тя не бъде номинирана от партията, няма все пак да се включи в надпреварата за “Дондуков” 2 от името на инициативен комитет. Срещу издигането били изтъкнати няколко аргумента. Първо, че е омбудсман едва от година и със “скачането” от пост на пост ще покаже безпринципност. Второ, сред червените шефове имало недоволни, че си е позволила да прави паралелна мрежа на БСП, защото гравитиращият около партията Борислав Цеков и неговото движение “Модерна България” изразиха готовност да започнат гражданска подписка в нейна подкрепа. На “Позитано” 20 възприемали този ход като опит за извиване на ръце и натиск към партията. Самата Манолова помоли публично в понеделник Цеков неговите хора да не събират подписи за кандидат-президентската кампания. Като трети аргумент срещу кандидатурата на Манолова бил изтъкнат фактът, че тя бе избрана за омбудсман с подкрепата на ГЕРБ. Не на последно място червените споделят, че има напрежение между Манолова и лидера Корнелия Нинова. Двете са имали няколко срещи в последните 10-ина дни, които завършвали на висок глас. Членове на Изпълнителното бюро пък споделили, че са били лично търсени от омбудсмана с увещания да я подкрепят...” – в. „24 часа”.

„Попова няма да се състезава за "Дондуков" Въпросът за мое участие в предстоящите избори не е на дневен ред. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в отговор на инициативата на гражданско сдружение за нейното издигане като кандидат-президент за предстоящия наесен вот. По-рано днес стана ясно, че гражданското сдружение „Асоциация на данъкоплатците в България" има намерение да учреди инициативет комитет за издигането на Попова като номинация за "Дондуков" 2. Самите инициатори уточняват в текста си, че не са се допитали до вицепрезидента за това дали тя има намерение да участва в изборите. Пълният текст на изявлението на вицепрезидента Маргарита Попова: "От публикации в медиите днес научих за инициатива на гражданско сдружение „Асоциация на данъкоплатците в България" с намерение да бъде учреден Инициативен граждански комитет във връзка с мое участие в предстоящите избори за президент и вицепрезидент. Не познавам личностите, инициирали подписката. С мен никой не е споделял намерения да бъде учредена такава инициатива. Но това не пречи да благодаря искрено на тях и на всички хора, които подкрепят работата ми и по този начин демонстрират надежда и доверие в институцията, която представлявам. Въпросът за мое участие в предстоящите избори не е на дневен ред. Изцяло съм съсредоточила вниманието си върху това да приключа с чест този мандат"...” – в. „Стандарт”.