„Либия решава днес да помилва ли медиците" е водещо заглавие в „Сега"

Висшият съвет на съдебните инстанции (ВССИ) на Либия ще заседава днес за съдбата на осъдените на смърт българските медици, без да е получил съгласие за опрощение от семействата на заразените деца. Въпреки очакванията за бърза развръзка роднините не подписаха споразумение с либийските власти, защото поискаха първо да получат обещаните 1 млн. долара за всяко заразено дете и да им се дадат гаранции за тяхното лечение до живот.

Международните посредници, търсещи изход от кризата, обаче смятат, че е по-справедливо парите за семействата да бъдат преведени, след като сестрите се завърнат в България.

ВССИ ще трябва да реши казуса днес, но е възможно да има и отлагане до постигане на споразумение. Вчера защитата на българките внесе в администрацията на ВССИ молба за милост от осъдените, както и документ, гарантиращ, че сестрите няма да съдят либийската държава за осемте години, прекарани в затвора.

„Медиците искат милост, получиха опрощение", четем в „Новинар"

Българските медици в Либия подписаха в събота молбите, в които молят за милост Висшия съдебен съвет на Либия. Съветът, който може да промени или да анулира смъртните присъди, се събира днес в Триполи. От своя страна половината от семействата на заразените със СПИН либийски деца подписаха споразумението за финансови компенсации. Роднините приеха да получат по 1 млн. долара за всяко заразено дете. С подписа си под споразумението те фактически се отказват от искането си медиците да бъдат екзекутирани.

Според ислямското право - шериата, изплащане на кръвнина означава и даване на прошка от страна на тези, които получават парите. България официално отказва да говори за изплащане на компенсации на близките на болните либийски деца, защото това би било признаване на вина на българките, каквато те нямат. Говорителят на Асоциацията на роднините на болните деца Идрис Лага потвърдил размера на сумата, изтъквайки, че "споразумението няма да бъде подписано, преди да бъдат предоставени парите на семействата", допълва АФП.

По искане на Либия обаче в документа, подписан от медиците, е отбелязано, че те се отказват от всякакви претенции спрямо джамахирията за прекараните повече от осем години в затвора, както и че няма да съдят Либия в международни съдилища.

Молбата на медиците вчера беше внесена във ВСС, докато споразумението с роднините все още не е готово. Ако внасянето на споразумението за финансови компенсации бъде забавено, докато подпишат всички, това означава, че решението на съвета ще бъде отложено за следващото му заседание на 23 юли.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви пред БНР, че българската прокуратура не трябва да прекратява разследването срещу мъчителите на българките. Арабисти обаче прогнозираха пред "Новинар", че вероятно и двете страни ще се откажат от всякакви съдебни претенции към чуждите граждани.

Междувременно синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, съобщи, че България, Словакия, Хърватия и Чехия ще опростят дълга на Триполи от годините на студената война като предложение за компенсация на семействата на децата. С изключение на Словакия всички посочени държави отрекоха това съобщение.

„Помилват тайно сестрите и Ашраф", разкрива „Стандарт"

Съдбата на сестрите ни в Либия се решава днес. Светът чака решението на Висшия съдебен съвет.

Молба за прошка и милост внесоха пред ВСС Валя, Валентина, Нася, Кристияна, Снежана и Ашраф. Тя бе подписана още в събота в присъствието на посланици на европейски страни, акредитирани в Триполи. С втори документ българите се отказват от претенции и преследване на либийската държава за 8-те години, прекарани в либийски затвори.

Текстът на молбата за милост не се различава от стандартния, с който осъдени на смърт в Либия искат живота им да бъде пощаден и не съдържа елементи, които унижават достойнството на медиците, обясниха дипломатически източници. Това не означава, че медиците признават вината си. Изготвянето на молбата за помилване бе едно от задължителните условия за успешното провеждане на заседанието на ВСС днес. До късно снощи обаче информацията за другия ключов документ - споразумението за обезщетения, бе противоречива. Договорът между либийската държава и семействата от Бенгази за компенсации е гаранцията, с която близките на децата на практика се отказват от настояването си за изпълнение на смъртните присъди.

Споразумението е пред финализиране, гърмяха световните агенции вчера. Част от тях твърдяха, че то е напълно готово и ще бъде внесено навреме във Висшия съдебен съвет. Според дипломати в Триполи това ще даде основание за помилване, но решението и споразумението щели да останат тайна още поне седмица, за да няма негативно отношение към съдбата на медиците ни.

Всяко от семействата на заразените със СПИН либийски деца от Бенгази ще бъде обезщетено с 1 млн. долара, заяви говорителят на Асоциацията на фамилиите Рамадан ал Фитури. Той допълни, че очаква Генералният народен комитет на Либия да започне процедурата, която ще даде гаранции на фамилиите, че правата им ще бъдат защитени и ще бъдат изпълнени трите основни точки в документа: изплащане на компенсации, лечение на децата в европейски болници и построяване на Център за борба със СПИН в Бенгази. Няма споразумение, първо парите, после свободата, каза в същото време пред в. "Либия днес" председателят на асоциацията Идрис Лага. Той подчертава, че роднините на болните деца не са приели и няма да приемат никакво споразумение, докато не бъдат изпълнени всички законови процедури, които ще осигурят получаването на компенсациите за семействата и не по-рано.

Дипломатически източници твърдяха вчера, че повече от половината засегнати семейства вече са положили подписа си под споразумението. Фитури мълчеше, Лага отричаше.

Привечер от Либия дойде новината, че е започнало изплащането на компенсациите за семействата. Съобщението не бе потвърдено официално.

„Триполи решава днес: първо парите или медиците", разбираме от „Сега"

Висшият съвет на съдебните инстанции (ВССИ) на Либия заседава днес за съдбата на осъдените на смърт български медици, без да е получил съгласие за опрощение от семействата на заразените деца. Въпреки очакванията за бърза развръзка роднините не подписаха споразумение с либийските власти, защото поискаха първо да получат обещаните 1 млн. долара за всяко заразено дете и освен това да им се дадат гаранции за тяхното лечение до живот.

Международните посредници смятат за по-справедливо парите за семействата да бъдат преведени, след като сестрите се завърнат в България. Единствено днешното решение на ВССИ може да развърже този възел, но не е изключено примката да се затегне повече, ако присъдите бъдат окончателно потвърдени на фона на липсващо съгласие от страна на фамилиите с предлаганите условия.

Защитата на българките внесе в администрацията на ВССИ молба за милост от осъдените. Тя бе подписана в присъствието на посланици от европейските страни, акредитирани в Триполи. Либийският адвокат на сестрите Осман Бизанти потвърди пред АФП, че те са подписали документа. Той добави, че подсъдимите са сложили подписа си също и под документ, гарантиращ, че няма да съдят либийската държава за 8-те години, прекарани в затвора.

Формално за съвета бе необходимо да разполага както с молбите на сестрите, така и със споразумение, носещо подписите на семействата от Бенгази, в което те изрично заявяват, че се отказват от искането си за изпълнение на присъдите. Вчера следобед бе съобщено, че споразумение няма, както и че то ще бъде готово, след като роднините получат гаранции за правата си.

Решението на ВССИ се очаква днес по обяд. То може да бъде помилване, потвърждение на присъдите или заменяне с по-леки. Очертава се и четвърти вариант - отлагане, защото съветът заседава всеки понеделник.

През целия ден вчера фондация "Кадафи", роднини от асоциацията в Бенгази и дипломати даваха противоречиви сведения дали документите, гарантиращи помилването на сестрите, са внесени, както и срещу каква цена ще приключи сделката. В сутрешните часове бе потвърдено, че има сделка, според която всяка от фамилиите ще получи по 1 милион щатски долара обезщетение за заразено дете. Техният брой е 426, но сега става ясно, че към пострадалите са се добавили още 20 майки, които са се заразили, докато са се грижели за децата си.

Преди дни външният министър на Джамахирията Абдулрахман Шалкам коментира възможните варианти, но почти подмина схемата, в която присъдите да бъдат утвърдени. Ако това наистина се случи, въпросът остава в ръцете на политиците, коментира министърът. Той уточни, че при решение на ВССИ за намаляване на присъдите ще бъде приложена двустранната правна спогодба с България от 1984 г., която позволява присъденото наказание да бъде изтърпяно в родината на осъдените. В случай че съветът отмени присъдите, медиците направо се връщат у дома, каза Шалгам.

ПРЕДСТОЯЩО
Дипломати от няколко държави ни обещаха самолет за връщане в родината, но не знаем с какъв полет ще се приберем, вълнуваха се вчера от групата на осъдените. Те не скриха, че предпочитат да пътуват с българския президентски самолет. Багажите ни отдавна са готови, но можем да тръгнем във всеки миг, дори и без багаж, това не е важно, шегуваха се някои от тях. Въпреки че намериха сили за шеги, медиците очакват с напрежение днешното заседание, защото съзнават, че това е пореден ключов момент в решаването на съдбата им. Знаем добре, че ако либийците искат, само след няколко часа можем да бъдем вкъщи, коментираха те.

„Фиш за 2,40 лв. удари 2,7 млн.", информира „Труд"

2 684 636 лева спечели щастливец, познал шестте числа в трето теглене на играта "6 от 49" на спортния тотализатор.

Ударът е направен с обикновен фиш, който струва 2,40 лв. Поне засега от тотото не съобщават от кой град е късметлията. Джакпотът оцеля 14 седмици.

Печалбата е пета по големина в историята на тотото. Рекордът е 5 404 418 лв. и датира от 2004 г.

Във вчерашния тираж са регистрирани още 2 шестици, но във второ теглене на "6 от 49". За тях двамата късметлии ще приберат значително по-скромна сума - по 119 122 лв.

„Щастливец удари 2,7 млн. от тотото", е водещо заглавие в „Новинар"

Щастливец удари 2 684 636, 66 лева, след като позна шестте числа в трето теглене на "6 от 49" в 56-ия тираж на Тото 2. Милионерът е пуснал обикновен фиш от 2,40 лв., а печелившата комбинация е 10, 24, 31, 39, 45, 46. Внушителната сума оцеляваше в продължение на 27 тиража. Две шестици бяха улучени и във второ теглене на играта, като късметлиите си разделиха по 119 122 лв.

„Тотото излюпи нов милионер" е на първа страница и в „Стандарт"

Тотото излюпи 22-рия си милионер, след като вчера падна рекордният джакпот от близо 3 млн. лева. Напук на всички заклети играчи, които разиграваха комбинации за хиляди левове, шестицата бе уцелена с обикновен фиш за 2,40 лв. Пуснал го е човек, който за първи път влиза в тотопункт, или пък беден пенсионер, коментираха завистливо майстори на комбинациите.

Печелившите числа в трето теглене са 24, 46, 39, 10, 45 и 31. Те носят точно 2 684 636 лв. Сумата се трупа от Великден насам. Във второ теглене има още двама с шестици. Те обаче ще вземат само по 119 122 лв.

Огромният джакпот няма да докара на новия милионер разправии с данъчните. Министрите още не са решили дали да подкрепят идеята на колегата си Пламен Орешарски печалбите над 5000 лева да се облагат с налог.

„Кафеджия съживява сините с айкидо", пише „Стандарт"

Майсторът на бойните изкуства Пламен Юруков е новият лидер на СДС. Той бе избран на балотаж на 17-ата конференция на сините в НДК вчера. За Юруков гласуваха 422 от делегатите, а опонентът му Стефан Иванов събра 267 гласа. Загубилият битката е шеф на сините в Столичния общински съвет.

Най-важната победа е да победим себе си. Доказахме, че СДС има голяма жизнена сила, СДС ще живее, категоричен бе Юруков. Загубилият битката Стефан Иванов благодари на делегатите, гласували за него. Той предупреди, че не трябва да има деление на спечелили и загубили. Съединението прави силата, подчерта Иванов.

Новият лидер на СДС е философ по образование. Юруков е президент на българската федерация по айкидо, както и собственик на "Спетема кафе". В речта си пред делегатите в началото на конференцията той обеща всяка една от кандидатурите на СДС - било то за депутати, кметове, общински съветници или членове на НИС, да се избира от хората по места, а не да се спуска от "Раковски" 134.

По време на форума стана ясно, че СДС става актьорска трупа. Всички сини депутати да тръгнат на турне наесен из страната, за да повдигнат духа на хората преди местния вот, предложи Александър Йорданов. Георги Шишков пък преплете котешката с политическата игра. Важно е котката да хваща мишки, затова трябва да изберем лидер, който да лови мишки, отсече той в началото на конференцията.

„СДС отиде в ръцете на кафеен бос", научаваме от „Труд"

След балотаж и с 422 гласа в 17,49 ч вчера кафееният бос Пламен Юруков спечели лидерския пост в СДС. Конкурент на собственика на "Спетема" бе общинският съветник от София Стефан Иванов, който получи доверието на 267 делегати на националната синя конференция.

Точно в 10,20 ч с националния химн и "Одата на радостта" бе открита 17-ата национална конференция. Сините се събраха в зала 3 на НДК, но видимо липсваше приповдигнатото настроение от други години.

По традиция пръв пред 759-те делегати застана бившият вече син лидер Петър Стоянов.

„Бизнесмен поема кормилото на СДС", съобщава „Сега"

Собственикът на "Спетема кафе" Пламен Юруков е новият лидер на СДС. Той спечели след балотаж със столичния общински съветник Стефан Иванов. На първия тур двамата задминаха другите претенденти - депутата Йордан Бакалов и Драго Михалев. При първото гласуване преднината на Юруков пред Иванов беше само 55 гласа, но при повторното бизнесменът отвя общинаря с почти двойна разлика. "В СДС има много жизнени сили, СДС ще живее", бяха първите думи на новоизбрания лидер. "Да не влезем в добре познатия сценарий на победители и победени", призова загубилият Иванов в предварително подготвена реч.

759 делегати на 17-ата национална конференция избраха седмия лидер на СДС. За пръв път синята партия се събра не в зала 1 на НДК, а в по-малката зала 3. Седесарите решили да изменят на традицията, за да не прикриват със завеса полупразното помещение, както стана на предишния форум. Не беше поканен нито един лидер на друга партия. Делегатите гласуваха тайно в запечатани прозрачни урни.

В неделната сутрин единият водещ на форума Христо Кирчев подгря делегатите с класическия възглас "Се-Де-Се". Другият - Владимир Кисьов, разведри настроението, като си самочестити именния ден. След доклада на досегашния лидер Петър Стоянов залата оредя и пред лавките се извика опашки за кафе и сандвичи. Повечето делегати си спестиха монотонните речи за изхода от кризата в десницата и се върнаха чак по обяд, когато се изказваха кандидатите за лидер. След това скуката отново превзе форума и оживление настъпи чак при гласуването на балотажа и обявяването на резултатите.

И тримата основни претенденти бяха заложили на тъмен костюм и синя вратовръзка. Всички четоха предварително подготвени речи. Те разкритикуваха сегашното управление и обещаха да вкарат СДС във властта. Юруков наблегна на развитието на бизнеса, Бакалов - на борбата с престъпността, а Иванов - на прагматичните решения в политиката.

"Днес няма да ви призовавам да избирате между мен и опонентите ми, а между инерцията и развитието", заяви Юруков. Той изтъкна, че никога досега не е търсил политическа кариера и има успешен бизнес. Преди да бъде избран, новият лидер се зарече да не прави от СДС сателит на друга партия. "ГЕРБ и други като него изсмукват нашите хора, нашите послания и нашето присъствие на политическата сцена", заяви той. Пламен Юруков обеща да не "спуска" решения отгоре, а да даде думата на редовите партийци.

ЗАВЕСА
Бившият вече лидер на СДС Петър Стоянов предизвика най-много аплодисменти с изказването си. За разлика от кандидатите за негов наследник той не прочете предварително написана реч, а пред себе си имаше само листче с опорни точки. В артистичното си 15-минутно слово Стоянов призна, че се е провалил като лидер, и пое вината за загубите на вотовете за президент и евродепутати. Той обаче не пропусна да обвини и партията. Изтъкна, че решенията за изборите са взети с огромно мнозинство от ръководството на СДС, както и че в градове като Пловдив партията има много повече гласове, отколкото другаде. Стоянов обвини медиите, че отразяването на предизборна кампания струва прекалено скъпо и сините вече не могат да си го позволят. Той посочи и виновника за слабостта и разединението на десницата - "бутикова партия", която проявява "опозиционно високомерие", защото й е удобно да не носи отговорността на властта. Бившият лидер обеща да не напада новото ръководство, да не прави фракция или нова партия и да остане редови седесар. Стоянов призна, че е изчерпан и не може да помогне с нищо повече на СДС. "Има моменти, в които човек трябва да изтръгне последни аплодисменти, за да не го изпратят с дюдюкания", заяви Стоянов и всички делегати го изпратиха на крака с бурни овации.

„Бизнесмен превзе сините отвътре", научаваме от „Новинар"

Собственикът на "Спетема кафе" Пламен Юруков изненадващо спечели лидерския пост в СДС. Той премери сили на балотаж с председателя на сините общински съветници в София Стефан Иванов, но получи почти половината от гласовете на гласувалите делегати. За първи път СДС-София не успя да повлияе за избора на лидер на синята партия.

За поста вчера се бориха и издигнатият от столичен район "Искър" Драго Михалев, който спечели 8 делегатски гласа, и депутатът Йордан Бакалов, който участва в битката за поста за втори път.

"Винаги съм се чудил защо след избор на ново ръководство се говори за победители и победени. Предлагам да говорим с думите признание и доверие", бяха първите слова на Юруков, след като беше обявена победата му. Според него за победа може да се приеме реализирането на реформите в партията и успех на избори. "Най-важната победа е да победим самите себе си, а мисля, че днес направихме първата крачка в тази посока, заяви още Юруков. Той призна пред в. "Новинар", че са водени разговори с другия кандидат за лидер Йордан Бакалов, ако някой от тях остане трети, при евентуален балотаж да подкрепи другия. Така с подкрепата на хората на Бакалов Юруков спечели лидерския пост. При представянето на кандидатурата си Юруков се ангажира да реформира партията и предложи иновационен проек за възраждане на СДС. Основната ценност на седесарите според него трябва да са свободата и справедливостта. Той предлага партийните клубове да дискутират политиката на партията и да я пренасят за обсъждане в ръководството. Собственикът на "Спетема кафе" има радикални предложения за промени в устава. Според него председателят и НИС трябва да се избират пряко от членовете на СДС, а не от Националната конференция. Такава система трябвало да се използва и при издигането на кандидати за депутати и общински съветници. Той обещава никога повече централата да не спуска листите.

В изказването си пред делегатите бившият лидер Петър Стоянов обеща да не прави собствена партия, движение или фракция. Няма да напусна СДС и няма да правя изказвания срещу новоизбраното ръководство, категоричен беше Стоянов. Ако имам да му казвам нещо, ще му кажа на четири очи, допълни той. Последните му думи бяха "довиждане", а не "сбогом". Стоянов напусна залата веднага след изказването си с три букета от слънчогледи.

„До 26 лв. върху старите пенсии", отбелязва „Труд"

От 3,12 лв. до 26,79 лв. повече ще получават възрастните хора с пенсии, отпуснати преди 2000 г., ако те бъдат преизчислени според плана на БСП, лансиран от министър Емилия Масларова.

Увеличението ще засегне 40% от тези пенсионери, които са близо 1,4 млн. души, изчислиха социални експерти. Това повишение няма нищо общо с годишната индексация, която т. г. беше 10% и влезе в сила от 1 юли. Осъвременяването е на база средния осигурителен доход от 2005 г. Идеята е старите пенсии да догонят новите.

„Прокурори ровят документи на Лечева", разкрива „Стандарт"

Прокурори влязоха в Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) и ровят документацията за сделки със спортни имоти, подписани от председателката на ведомството Весела Лечева. Това призна вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Полиция и прокуратура се надяват оттам да изскочи конфликт на бизнес интереси, които биха могли да послужат като мотив за стрелбата срещу съпруга на шефката на ДАМС Манол Велев.

"Човек понякога и без да иска, контактувайки, разпростирайки се в бизнес териториите си, наранява дори и понякога и без да разбере определени лица", заяви Кокинов пред БНР. Според него няма доказана връзка между Манол Велев и организираната престъпност и затова не може да се твърди, че мафията стои зад покушението.

Освен личните бизнес интереси в областта на хазарта и зърнопроизводството Велев е играл решаваща роля и в спортните кръгове чрез поста на съпругата си Весела Лечева. Смята се, че нито едно от решенията, взимани на най-високо ниво в спортната агенция, не е минавало, без да бъде взето мнението на Велев. Става дума от сделки за имоти до определяне на бюджета на различните спортни федерации. Освен в ДАМС Велев играе значима роля и в Българския футболен съюз като собственик на обединилите се футболни отбори на "Вихър"-Горубляне и "Академик"-София. Велев бе и президент на федерацията по боулинг.

Твърди се, че Велев дори е сложил чрез съпругата си на възлови места в ДАМС хора, свързани с него. Като пример се дават две назначения - шеф на Национална спортна база стана юристът на Велев - Данаил Димов, а начело на отдела "Държавна собственост", който отговаря за разпореждането със спортните бази, е изпълнителният директор на ФК "Вихър"-Горубляне Ваньо Найденов.

Прокуратурата все още няма годно описание или снимка на евентуалния извършител на стрелбата на столичната улица "Мизия" 3, стана ясно вчера. Основната камера над входа на кооперацията, където се намира офисът на простреляния Велев и която би могла да направи качествена снимка в близък план, не е работела. Евентуалният стрелец е записан от друга камера, която се намира на значително разстояние - на около 40-50 метра, съобщиха от разследването. Образът от нея не позволява да се видят отчетливи детайли от лицето на човека, влязъл във входа на кооперацията непосредствено преди стрелбата. Вижда се приведена фигура с нахлупен каскет с козирка. Поради тази причина МВР все още не е готово с изработването на фоторобот на стрелеца.

Заради ниската резолюция на кадъра няма много технически възможности, които да ни дадат конкретика за извършителя, заявиха разследващи.
"Имаме конкретни съмнения към човек, който би могъл да е поръчител да стрелбата, но без да хванем извършителя, няма как да стигнем до него с обвинение", казаха разследващи. Според тях "газова връзка" като мотив за стрелбата е малко вероятна.

„Червените атакуват София с подмладена листа", информира „Сега"

Доайенът сред червените общинари в София Мичо Райковски сам се оттегля от участие на изборите наесен и няма да бъде включен в листата с кандидат-съветници на БСП на днешния пленум на градската организация. Форумът ще избере с тайно гласуване 61 кандидати за общинари от общо 72 постъпили предложения. Райковски се оттеглил с аргумента, че три мандата му стигат. Според негови съпартийци дългогодишният общинар ще бъде възнаграден за труда си с приятен пост някъде из посолствата.

Досегашният червен съветник Антон Кутев също ще хартиса от листата, тъй като не е получил нито една номинация от районните съвети, включително от неговия "Илинден". Пред "Сега" Кутев потвърди, че емисари на Румен Овчаров "убеждавали" съпартийците му от районната организация да не го предлагат в листата. Съществува минимален шанс той все пак да попадне сред кандидатите, ако се даде възможност на залата да прави предложения в последния момент. Това обаче е малко вероятно, тъй като процедурата ще бъде изработена от организационната комисия, а тя се оглавява от Мичо Райковски, който е сред приближените на бившия икономически министър.

Листата на социалистите в София ще е доста подмладена. В нея почти сигурно ще влязат Гергана Алексиева, Георги Свиленски и Румен Георгиев. Най-вероятен водач е Жельо Бойчев, прогнозираха настоящи общински съветници. Очаква се днес градският пленум на БСП да определи само имената на фаворитите за столичния парламент, но не и подредбата им в листата. Това щяло да стане на следващо заседание.

ПРОЦЕДУРА
Няма механизъм, по който централното ръководство на БСП да се намеси при определянето на кандидатите за общински съветници. Градският съвет има пълна автономност по този въпрос, обясниха членове на организацията. Единствено Националният предизборен щаб може да размества имената в листата, но не и да добавя нови. Санкцията на Висшия съвет на БСП ще е само формална. Органът няма право да пренарежда кандидатите.

Борисов иска да гони кметове "отстъпници", четем в „Труд"

"Когато ГЕРБ вземе властта в България, ще има промени в избирателния закон", заяви вчера столичният кмет и неформален лидер на партията Бойко Борисов. Той щял да настоява общински съветник или депутат, избран от една партия, но пожелал да е независим, да напуска парламента или съвета.

Обществото щяло да повярва в политиката и партиите едва когато те поемат отговорност. "В момента, в който една партия спре да носи отговорност, трябва просто да се закрие", отсече Генерала. Не можело кмет или президент през първия си мандат да е от една партия, а през втория - независим. Борисов не приемал формулата - независим кмет, подкрепен от еди коя си формация.

Такива хора били "пенкилери". "Като почне някой да прави мушенгии или глупости, партията трябва да се намеси. Отиваш и даваш твоя кмет или общински съветник на прокурор", заяви Генерала.

„Монополите остават държавни", научаваме от „Новинар"

Държавните компании като Булгаргаз, НЕК, БДЖ и други монополисти да се приватизират само ако имат реална конкуренция, иначе да останат държавни. Това е заявил новият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който отговаря и за Агенцията по приватизация, в интервю за Money.bg. През последните месеци висши чиновници от кабинета неколкократно настояват за изваждане на някои от държавните мастодонти от забранителния списък за приватизация. През 2006 г. бившият енергиен министър Румен Овчаров лансира идеята да се предложат акции от енергиен холдинг, обединяващ НЕК, Булгаргаз и ТЕЦ "Марица-изток 2" и други компании, срещу акции от големи европейски енергийни групи - като ЕNEL, CEZ, Е.ОN, EVN и други. Енергийният отрасъл ще създаде най-много проблеми на Димитров, коментираха енергетици. Като начало министърът трябва да предотврати стачката на миньорите от въгледобива тази седмица.

„Караме на зигзаг по Цариградско", съобщава „Стандарт"

На зигзаг ще пътуваме по Цариградско шосе. Ремoнтът на булеварда най-вероятно ще започне на 1 август. Входната артерия на града се ремонтира всяка година, но заради огромното натоварване на трафика ямите се отварят всяка пролет.

В списъка за ремонти на големи булеварди Цариградско бе включено за рехабилитация. Основният ремонт обаче ще струва над 9 млн. лева. Идеята на кмета Бойко Борисов бе държавата да помогне за тези пари, защото това е улицата, по която минават всички дипломатически кортежи. Засега проектът е замразен и ще запълваме дупки за около 700-800 хил. лева, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.

По програмата на общината ще се ремонтира и мостът на Четвърти километър. Миналата година Борисов поръча на експерти от строителния университет да подготвят план за укрепването му. Другият мост, който влиза за ремонт, е над Владайска река на кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Сливница".

Градската управа ще наблегне това лято на малките квартални улици. В някои от тях не бил влизал валяк от 30 години. Преди дни кметът Борисов получи списък с най-опасните дупки, за които столичани сигнализираха в сайта ZaGrada.bg. В продължение на 3 седмици съобщаваха за ямите, а екип на сайта ги заснел. От тази информация е направен Топ 9 на най-опасните дупки в столицата. От общината пък обещаха кратерите да се запълват приоритетно, а кметът препратил сигналите към шефа на дирекция "Инженерна инфраструктура" Александър Цветков.

„ДПС готви промени в закона против уседналостта", информира „Сега"

ДПС готви предложения в проекта за промяна на закона за местните избори, чрез които да се избегне уседналостта, която той въвежда. Това казаха депутати от движението. Те обмислят да предложат да се върне старият начин на гласуване - вотът да се упражнява по постоянен адрес, а онези, които желаят да гласуват по настоящ, да заявяват това две седмици преди изборния ден. Окончателният текст на ДПС ще е готов днес, когато изтича срокът за внасяне на предложения между първото и второто четене.

Приетият общ законопроект за второ четене разгневи силно хората на Ахмед Доган. Според него ще се гласува по постоянен адрес, ако той съвпада с настоящия. Избирателят ще може да гласува и по настоящия си адрес, но само ако го има 10 месеца преди изборния ден. Така изселниците от Турция, повечето от които имат само постоянен адрес у нас, няма да могат да гласуват на местния вот. На тях им се отрязва и възможността да заявят тепърва настоящ адрес, тъй като изборите ще са след 3-4 месеца. От ДПС обаче наблягат на факта, че много граждани, които живеят в България, също ще бъдат лишени от правото си на глас, ако този текст остане в този си вид.

Възможно е текстът на ДПС да бъде подкрепен и от част от БСП. Проектът на Мая Манолова и група соцдепутати предвиждаше възможност да се гласува и по постоянен, и по настоящ адрес. Той бе приет на първо четене, но впоследствие в общия законопроект бе предпочетен текстът на Иван Сотиров (ОДС). НДСВ и опозицията обаче почти сигурно ще подкрепят уседналостта. Възможно е, ако тя се приеме, ДПС да опита да сезира Конституционния съд.

„Проверяват реклами на шест банки", научаваме от „Труд"

Реклами на шест банки за отпускане на потребителски кредити са проверени от Комисията за защита на потребителите през юни. Установено е само едно нарушение. Става дума за оферта, в която се посочва лихвеният процент по заема, без да се споменава годишният процент на разходите (ГПР). От комисията отказаха да съобщят името на финансовата институция.

„ОМО "Илинден" пак пробва да се учреди", разкрива „Новинар"

Петима съпредседатели ще има ОМО "Илинден" - Пирин. Това стана ясно вчера, след като партията проведе учредително събрание и прие свой устав. Нерегистрираната политическа партия е уведомила кмета на Гоце Делчев, че се провежда учредително събрание на поляните в местността Папаз Чаир. Имената на съпредседателите, които ще са с равни права, са Иван Сингартийски, Стойко Стойков, Стоян Георгиев, Ангел Безев и Ботьо Тиков. Предишният опит да бъде учредена партия ОМО "Илинден" е на 25 юни 2006 г. Софийски градски съд обаче й отказа регистрация. На 8 февруари т.г. Върховният касационен съд потвърди решението на СГС.

„Трамвай стрела кръстосва София", съобщава „Стандарт"

Трамваи стрели ще кръстосват столицата от следващата година. Скоростните влакчета ще тръгнат първо по бул. "Ломско шосе" в кв. "Надежда". Там през май догодина Столична община ще положи три релси за трамваи. Две от тях ще са нормални, а третата ще бъде предназначена за бъдещата лека железница. Това предвижда пилотният проект за реконструкция на пътя. Финансирането е вече одобрено и ще е от еврофондовете, обясни кметът Бойко Борисов вчера. Според него проектът е важен, защото столицата ще се развива в посока Костинброд и инфраструктурата трябва да отговаря на бъдещите перспективи.

Бул. "Ломско шосе" е в изключително тежко състояние, защото 25 години не е правен основен ремонт на настилката, обясни шефът на столичния електротранспорт Йордан Василев. Три са конфликтните точки на пътя - две на крайните спирки на трамваите в кв. "Надежда" и "Връбница", а третата е при надлез "Надежда". Релсовият път е в средата на платното и това създава още напрежение в трафика. На спирките пък хората слизат по средата на улицата и пресичат пред колите, които нерядко изпреварват трамвая, без да имат видимост.

Идеята на проекта е двупосочният релсов път да се измести отляво на шосето, както е на бул. "Цар Борис III". Той ще бъде ограден с парапети. Екстра ще са бетонните тротоари, които ще са на нивото на вратите на мотрисите, поясни още Борисов. Това ще е облекчение за трудноподвижните хора с увреждания и малките деца.

Движението по шосето ще се извършва в две ленти. Отстрани обаче ще има по още едно платно за паркиране. Местата за спиране около спирките на трамваите ще бъдат "синя зона".

Ремонтът трябва да продължи 90 дни. През това време движението няма да се спира, само ще се ограничава в определени дни и часове, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Релсите ще се поставят по модерна технология, допълни Йордан Василев. Машините едновременно ще изравняват пътя и ще полагат бетонната настилка. Релсите пък ще се монтират на специални скоби. По разчетите на проекта дневно ще се полагат по 150 метра траверси.

4,5 километра е отсечката, която ще се реконструира. Парите, необходими за осъществяването на проекта, са 15-17 милиона лева. Той вече е одобрен, остава само да се стартира през май. Основната реконструкция ще отпуши трафика в района, категорични са от градската управа. Преместването на релсовия път от едната страна на шосето пък ще спести построяването на подлези на спирките.

Ще закърпим дупките по "Ломско шосе" това лято, защото настилката е в ужасно състояние и не може да трае до пролетта, съобщи зам.-кметът Велизар Стоилов. Екипите ще влязат там през август. Общината е заделила 1,5 милиона лева за ремонта.

Приемането на проекта за "Ломско шосе" в общинския съвет бе съпроводено с дебати. При обсъжданията се появи идея да се пусне една отсечка на метрото, която да свързва жк "Обеля" с кв. "Надежда". Смисълът на това малко трасе е да служи като обръщало на метровлакчетата. Това означава обаче да се чака още поне шест, седем години за ремонта на шосето върху трасето на метрото. Не можем да обещаваме светло бъдеще след 2014 г., когато очакваме да стане готово метрото от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх" и да караме хората да чакат толкова време, коментира кметът Борисов. Според него включването на ремонтираната пътна артерия в общата схема на трафика ще запълни една от брънките на втория ринг около центъра.

„Всички срещу Румен Петков за агенцията по сигурността", четем в „Сега"

Трите управляващи партии БСП, НДСВ и ДПС ще подкрепят идеята да се извади Националната служба "Сигурност" от МВР и да отиде под шапката на новата агенция по сигурността. Това стана ясно от изявленията на техни представители по БНР вчера. Единствено вътрешният министър Румен Петков е защитил обратната теза по време на коалиционния съвет в петък.

Само 20 мин били отделени на персоналните смени в кабинета по време на заседанието. Останалите 3 часа и половина минаха в спора за структурата на агенцията, разказа зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Предложени били два варианта. Единият предвиждал агенцията да има само консултативни функции. За него се застъпил Петков. Той предвиждал НСС да си остане в МВР. Според другия вариант агенцията трябва да има ясни оперативни функции, които предполагат отделянето на службата от вътрешното министерство. Вторият вариант има широката подкрепа на трите партии, се разбра от коментарите на участниците в дискусията.

По мнението на зам.-шефа на жълтата ПГ Минчо Спасов агенцията категорично трябва да има оперативни функции, които да я направят реален фактор в борбата с престъпността. Според него органът трябва да е пряко подчинен на премиера. Върху този вариант щяла да работи и работната група, в която влизат представители на трите партии.

Като "ограничени" определи персоналните промени в кабинета зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. В същото време неговата партия не предложи нито един от министрите си за смяна. Цонев добави, че е абсолютно излишно да се сменят министрите на социалната политика и на здравеопазването, ако ще се следва пак същата посока, зададена от една от управляващите партии.

„Работещото момиче пак във властта", отбелязва „Труд"

"Не искам 100 дни, а поне 100 часа доверие". С тези думи одобрената от Съвета на коалицията за нов министър на правосъдието Миглена Тачева отвърна на поканата от в. "Труд" за интервю веднага след като стана ясно, че ще седне в овакантения от Георги Петканов стол. Все пак очерта някои от приоритетите си - да засили диалога с неправителствените организации, да спре хаоса в законописането.

Миглена Тачева не е ново лице за Министерството на правосъдието. Но е първата дама след 10 ноември, която ще влезе в уютния кабинет, създаден от някогашната й предшественичка Светла Даскалова. От август 2001 г. до 2005 г. Тачева бе зам.-министър на правосъдието в кабинета "Сакскобургготски".

„Разследват бизнеса на Манол Велев", информира „Новинар"

"Иззета е документация от офиса на простреляния бизнесмен Манол Велев. Тя се обработва и анализира, за да проучим кръга от лица, с които е контактувал по повод бизнеса си", заяви пред БНР софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той допълни, че се анализират видеозаписите по отношение на извършителя. На въпрос дали се разследва евентуална връзка между бизнес начинанията на Велев и ръководената от съпругата му Държавна агенция за младежта и спорт, Кокинов каза: "За нас представляват интерес всички контакти на Велев, включително и такива по линия на съпругата му."
Междувременно изпълняващият длъжността директор на института "Пирогов" Владислав Христов съобщи, че състоянието на Велев остава тежко. Консултанти от известна европейска болница са пристигнали специално заради случая на Манол Велев.

„Проверяват контактите на Манол Велев в ДАМС", съобщава „Сега"

В момента се разследват всички версии за покушението на Манол Велев. Иззетата документация се проучва, анализират се записите, с които разполагаме по отношение на извършителя. Това съобщи вчера в предаването "Неделя 150" по БНР Николай Кокинов - градски прокурор на София. Според него на този етап не може да се говори за връзка на Манол Велев с организираната престъпност.

Запитан дали ще бъде направено полицейско разследване в ДАМС във връзка с покушението, градският прокурор заяви, че ще се разследват всички контакти на Велев, дори и по линия на агенцията, която се оглавява от съпругата му Весела Лечева.

Запитан защо няма информация за убийството на Емил Кюлев, Николай Кокинов каза, че е извършена огромна работа, но не е открит извършител на престъплението и това е причината да няма информация в публичното пространство.

Състоянието на простреляния бизнесмен остава тежко, а лекарите продължават активното лечениe. Това пък заяви изпълняващият длъжността директор на института "Пирогов" Владислав Христов. В събота двама лекари от Белгия са дали консултация и са одобрили лечението. Консултантите от известна европейска болница са пристигнали специално заради случая на Манол Велев.

Отложиха стачката в "Мини Марица-изток", научаваме от „Труд"

Обявената за днес (понеделник) ефективна стачка в "Мини Марица-изток" се отлага, но миньорите остават в повишена стачна готовност.

"Преговорите с управляващите продължават, затова при тези обстоятелства отлагаме стачката. Но ако няма развитие по нашите искания, веднага спираме работа", заяви вчера пред "Труд" лидерът на "Подкрепа" в мините Генчо Генчев. С колегите си от КНСБ тази сутрин щели да имат среща с изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" инж. Иван Марков, на която да обсъдят водените миналия петък разговори между лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" и бъдещия енергиен министър Петър Димитров, и министрите Емилия Масларова и Пламен Орешарски.

„Миньорите няма да стачкуват днес", разбираме от „Новинар"

Обявеното за днес начало на ефективна стачка на работниците от мини "Марица-изток" се отлага с няколко дни. Това каза за "Новинар" председателят на КНСБ към мините инж. Валентин Вълчев. Спирането на работа се отлага с няколко дни, тъй като в петък председателите на двете синдикални организации Желязко Христов и Константин Тренчев са се срещнали с министрите Пламен Орешарски, Емилия Масларова, Румен Овчаров и шефа на бюджетната комисия в парламента и бъдещ министър на икономиката Петър Димитров. Тогава те са постигнали споразумение със синдикалистите по трите искания на миньорите. Стачката се отлага засега, но ще чакаме да видим дали това споразумение ще се потвърди на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се проведе във вторник или сряда, каза инж. Вълчев. Дотогава оставаме в бойна стачна готовност, категоричен бе той.

На срещата в петък двете страни са успели да стигнат до споразумение относно исканите от миньорите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Синдикатите са получили обещание, че социалните приходи на миньорите (200 лв.), заплащани в натура - купони за пари, дрехи и пътни разходи, няма да се облагат с данък общ доход. Останалите 200 лв., които служителите на мините получават за болнични, празници и отпуски, ще се облагат, но ръководството на предпирятието ще бъде задължено да намери механизъм да ги компенсира, обясни Вълчев.

По втората точка за регулиране на работната заплата в предприятия с 50% държавна или общинска собственост, синдикалистите също са постигнали договореност. Лично премиерът Сергей Станишев се е ангажирал, че сегашната наредба няма да важи, каза инж. Вълчев. Това означава, че работната заплата ще може да се увеличава според очакваните приходи на три месеца, което досега бе невъзможно, уточни той.

Искането за удължаване на гратисния период при пенсиониране също е прието. Това означава, че след 2010 г. всеки миньор ще се пенсионира на 63 години, без да има значение категорията му на труд. Това искане вече е внесено за разглеждане от парламента.